2016. július 10., vasárnap

Töltött gombafejek (paleo)



Nagyon szép, nagy méretű gombák voltak a hétvégi piacon, vettem is rögtön pár darabot. Rég csináltam töltött gombát, az sem a paleos időszakomban készült.. ideje volt elkészítenem így is. :))



Hozzávalók:

6 db nagy csiperke gomba
20 dkg csirkecomb filé darálva
őrölt pirospaprika
őrölt bors
kakukkfű
oregánó
1 fej hagyma
mangalica zsír


A gombákat megtisztítottam, a tönkjét kitörtem. A hét darab gombából egyet apróra kockáztam, és összevágtam az összes gomba tönkjét is. A mangalica zsírt egy serpenyőben felforrósítottam, rádobtam az apróra vágott hagymát, és üvegesre pirítottam. Majd hozzáadtam a darált csirkecomb filét, és fehéredésig pirítottam, közben folyamatosan kevergettem, majd hozzáadtam az apróra vágott gombát is. Sóztam, borsoztam, kevés pirospaprikával megszórtam, majd felengedtem egy kevés vízzel. Beleraktam a többi friss fűszernövényt is, kivéve a petrezselyemzöldet. Fedő alatt 0,5 óra alatt készre pároltam. Közben többször keverjük meg, ha szükséges, apránként pótoljuk a vizet is. A végén levettem a fedőt, és zsírjára pirítottam. Mikor elkészült, akkor raktam bele az apróra vágott petrezselyemzöldet, ezzel már csak összeforgattam.

Sütőpapírral bélelt tepsire raktam, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütöttem.
A felére 5 perccel a sütés vége előtt egy-egy vékony szelet gouda sajtot tettem, és ráolvasztottam. Mivel a férjem nem paleozik, így ez az övé lett, én a sajt nélkülit ettem. :) 








2016. július 9., szombat

Grillezett édeskömény és csibemellel salátával


Tegnap volt az első randevúm az édesköménnyel, jól sikerült (bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyszer már vettem, de addig tologattam a hűtőben, míg ki kellett dobnom.. ) .
Kellemes ánizsos íze nagyon jól illett a grillezett csibemellhez, és a salátába is került belőle.  A csibemellet bepácoltam előtte fél napra (hosszabb időre is lehet), hogy a hús ne legyen olyan száraz. 



Hozzávalók:

1 nagyobb csibemell
olívaolaj
kevés balzsamecet
0,5 citrom és 0,5 narancs leve
narancsos bors (őrölt)
oregánó, bazsalikom, kakukkfű
(ha lehet, frisset használjunk, ne szárítottat)
...........

1 édeskömény
kókuszzsír
 ............
jégsaláta, paradicsom, paprika
édeskömény
0,5 citrom és 0,5 narancs leve
friss bazsalikom
 frissen őrölt négy színű borskeverék 


Először a húst készítettem elő: A csibemellet 3 részre vágtam, és beleraktam az előre elkészített pácba. Ehhez az olívaolajat elkevertem a narancs- és citromlével, majd hozzáadtam a fűszereket és a balzsamecetet. Fél napig (lehet tovább is) hűtőben érleltem, hogy jól átjárják az ízek. 

Az édesköményt kb. 1 cm-es szeletekre vágtam. A közepét egyben tartja gyökér rész, ezeket grilleztem, a lehulló oldal részek pedig mentek a salátába. 

A salátához mindent felkockáztam, az édesköményt vékony csíkokra vágtam. Az öntet hozzávalóit összekevertem, és ráöntöttem a salátára, elkevertem, majd ment a hűtőbe. 


A grillserpenyőbe tettem egy kevés kókuszzsírt, felforrósítottam, majd ráraktam a húst és az édesköményt is. Ekkor sóztam mindkettőt, és meglocsoltam őket a hús páclevével. Egy darab alufóliával lazán letakartam, hogy ne csak süljenek, hanem kicsit párolódjanak is. Mikor szépen megpirultak, akkor megfordítottam őket, és ismét letakartam, míg készre nem sültek. 

A tányéron az egészet megszórtam az édeskömény zsenge, kaporszerű levélkéivel, és kevés narancslével meglocsoltam. 






2016. július 6., szerda

Sárgabarackos-fahéjas-mandulás piskóta (paleo)


Kaptam finom sárgabarackot, nagy részéből tegnap lekvár készült. De egy keveset meghagytam, hogy ezt a sütit megsüthessem /és persze sokat megettünk belőle csak úgy is... imádom a barackot! :)) /.
A múltkori piskótatekercs tésztájából készült ez is, csak a mennyiséget emeltem. Nagyon finom, habkönnyű az állaga, csak ajánlani tudom! :) 



Hozzávalók:

10 tojás
5 ek. eritrit
5 ek. gesztenyeliszt
5 ek. őrölt mandula
1 kiskanál foszfátmentes sütőpor
2 ek. olvasztott kókuszzsír

fahéj
15 db kisebb sárgabarack
1 maréknyi szeletelt mandula


A tojásfehérjéket kemény habbá vertem, közben fokozatosan hozzáadtam az eritritet. A gesztenyelisztet átszitáltam, és összekevertem az őrölt mandulával és a sütőporral. Kanalanként a keményre vert habhoz kevertem, végül hozzáadtam a tojássárgákat is, és az olvasztott kókuszzsírt.
Egy 30 x 35 cm-es tepsit sütőpapírral kibéleltem, és beleöntöttem a masszát. A barackokat félbe vágtam, kimagoztam. Vágott felükkel felfelé a piskótára helyeztem őket. Meghintettem a fahéjjal, és megszórtam a szeletelt mandulával. 
200 °C-ra előmelegített sütőbe raktam, a hőmérsékletet rögtön visszavettem 170 °C-ra. 40 perc alatt készre sült. 

A hőmérsékletet és az időtartamot mindenki igazítsa a saját sütőjéhez, mert mindegyik másképp süt! 

Megjegyzés: ha valaki édesebben szereti, az a barackokat sütés előtt édesítheti valamivel. Nekem így pont jó volt. :)



2016. július 2., szombat

Párolt marhahús cukkini spagettivel és lecsópürével (paleo)



Egy kicsit fura lesz ez a bejegyzés, mert nem tudom megmondani, miből készült tulajdonképpen.. Tudom, szégyen és gyalázat, de a marhahúst bár nagyon szeretem, nem nagyon ismerem fel. Nemrégiben vettem háztól több kilónyit, egy része vegyesen volt, csontokkal együtt. Így árulják általában, de kértem bele színhúst is. Tettek is bele, csak nem tudom, mi volt az. Ránézésre mint a karaj, szép szeleteket lehetett belőle vágni, nem volt inas. 
 Azért remélem, hogy ötletadónak jó lesz így is a bejegyzés. :)

Hozzávalók:

0,5 kg marhahús
1,5 dl száraz vörösbor
őrölt bors
cayenne bors
mangalica zsír 

1 közepes cukkini
só, őrölt bors

hagyma
paprika
paradicsom
bazsalikom
oregánó 
zsiradék 





A marhahúst vékonyabb szeletekre vágtam, fűszereztem. Egy serpenyőben felforrósítottam a zsiradékot, és mindkét oldalán kicsit megpirítottam. Felengedtem annyi vízzel, ami épp ellepte, és lefedve, lassú tűzön készre pároltam. Félidőben adtam hozzá a bort, nagyjából 2 óra alatt lett finom puha. Ez idő alatt a levét szinte teljesen elfőtte. 

Közben lecsót készítettem a hagyományos módon, zsiradékra hagyma, majd a paprika és a paradicsom ( a héját le szoktam húzni ) , bazsalikommal és oregánóval fűszereztem. Mikor elkészült, egy botmixer segítségével leturmixoltam az egészet. 

A cukkinit már csak a utolsó pillanatban készítettem el, mert ez gyorsan megvan. A zöldségspirálozóval szép hosszú "spagettit" lehet belőle csinálni. Kókuszzsírt forrósítottam, erre rádobtam, enyhén borsoztam. Többször átkeverve megpirítottam, nem túl puhára, kicsit maradjon "tartása". Csak a végén sóztam meg, hogy ne essen össze ( a sótól levet enged ). 

Egy tányérra halmoztam a cukkinit, közepére szedtem a lecsópüréből, és rátettem a marhahús szeleteket. Nagyon finom lett, csak ajánlani tudom. :)

Megjegyzés: Máskor is fogok ilyen lecsópürét csinálni, mert más hússal is nagyon finom. Estére natúr csibemellet készítettem sült batátával, és hidegen adtam hozzá a mártásként. Isteni volt! :)