2016. április 11., hétfő

Brassói aprópecsenye pulykamellből, zellerhasábokkal (paleo)



Igen, tudoooom.... az eredeti brassói sertéshúsból és burgonyából készül. De ez itt most nem. :)  Gyorsan kellett valami ebédrevaló, és pulykamellem volt kéznél, ezért abból csináltam meg. És mivel paleo a diétába a burgonya nem fér bele, így helyette zellerhasábokat sütöttem meg, szerintem azzal is isteni. :) 

Hozzávalók:

30 dkg pulykamell 
1 kisebb hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál dijoni mustár
só 
frissen őrölt bors
majoránna
cayenne bors (opcionális)
petrezselyemzöld
kacsazsír

1 kisebb fej zeller
zsír a sütéshez




A hagymát apróra vágtam, és a felforrósított kacsazsírra dobtam. A lángot levéve üvegesre pároltam, majd hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát is. Ezzel már épp csak átkevertem, mehetett is bele a vékony csíkokra vágott pulykamell. Fehéredésig pirítottam, közben fűszereztem, a mustárt is beleraktam. Felengedtem egy kevés vízzel, és fedő alatt kb. 20 perc alatt készre pároltam. Ekkor levettem róla  a fedőt, és hagytam, hogy az összes víz elpárologjon róla, és zsírjára süljön, közben gyakran megkevertem. A végén adtam hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet. 

Közben a zellert megtisztítottam, vékony hasábokra vágtam, és kókuszzsíron aranybarnára sütöttem. A kész húshoz adtam, párszor lazán összekevertem, átforgattam. 

Megjegyzés: aki nem szereti a csípőset, az hagyja el belőle a cayenne borsot. 




2016. április 10., vasárnap

Savanyú káposztás tócsni (paleo)



Szeretem a tócsnikat, mert gyorsan elkészíthetőek, sokféle alapanyagból, változatos fűszerezéssel. Ma reggel savanyú káposztából csináltam, és egy kis füstölt szalonnával dobtam fel. :))


Hozzávalók:

kb. 2 maréknyi savanyú káposzta
2 tojás
2 evőkanál útifűmaghéj
só, őrölt bors
kakukkfű, oregánó

10 dkg füstölt szalonna
kevés zsiradék

A káposztát kicsit átmostam, majd összevágtam. Hozzáadtam a tojásokat, fűszereztem, a végén raktam bele az útifűmaghéjat. Pár percig hagytam pihenni.
Közben a szalonnát vékony csíkokra vágtam, és kevés zsíron kisütöttem. A szalonnapörcöket kiszedtem, és a visszamaradt zsíron sütöttem ki a tócsnikat.
Evőkanállal adagoltam a masszát a forró zsiradékba, ellapítottam, majd mindkét oldalán aranybarnára sütöttem. 

Tálaláskor a tányéron a tócsnikra raktam a kisütött szalonnát. 





2016. április 8., péntek

Majonéz (paleo)


Ezt a receptet még régebben olvastam a Kifőztük magazinban, de valamiért mindig halogattam az elkészítését. Most megcsináltam végre, és csak ajánlani tudom mindenkinek. Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető.


Hozzávalók:

2 közepes tojás
1,5 dl kókuszzsír
0,5 dl olívaolaj
1 kiskanál dijoni mustár
egy kevés citromlé
frissen őrölt bors

Mindent egy magas falú edénybe raktam, a kókuszzsírt előtte folyósra melegítettem. Egy botmixerrel az egészet fél perc alatt sűrűre turmixoltam. Először csak az edény alján tartva a mixert, majd ahogy kezdett sűrűsödni, le-fel mozgattam. 

Megjegyzés: nekem kicsit kiérződik belőle az olívaolaj íze, de egyébként tökéletes! Legközelebb megpróbálom csak kókuszzsírral készíteni, kíváncsi vagyok, úgy milyen lesz. :)




2016. április 1., péntek

Rakott kelkáposzta ( paleo)


Megint egy étel, ami felkerült nálam a Top 10-be! :) Bár ha így folytatom, lassan át is kell neveznem Top 100-nak :)) .
Vettem egy fej kelkáposztát, eredetileg főzeléket akartam belőle készíteni. De azt végül karalábéból csináltam, így mivel terveztem valami rakott ételt is a hétre, a kelből azt készítettem. Mikor nekiálltam, még nem tudtam, hogy fog alakulni, nem volt semmi konkrét tervem.. Először gondolkodtam, mivel kéne a régen megszokott rizst helyettesíteni, de aztán úgy gondoltam, legjobb lesz egyszerűen csak kihagyni. Jó döntés volt, egyáltalán nem hiányzik belőle semmi! A csibecombot le is darálhatjuk, de így apróra vágva szerintem sokkal egyszerűbb, különben is utálom a húsdalárlót mosogatni. :)) 




Hozzávalók:
 1 közepes fej kelkáposzta
60 dkg kicsontozott csibecomb
20 dkg szalonna
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kis doboz hámozott paradicsom
só, őrölt bors, oregánó
őrölt pirospaprika
1 kis csokor friss bazsalikom
őrölt köménymag
kacsazsír (vagy egyéb zsiradék)

7 dkg kesudió
2 egész tojás
1 kiskanál dijoni mustár 
citromlé, só, őrölt bors 



A kicsontozott csibecombokat apró kockára vágtam. Felforrósított zsíron megdinszteltem az apró kockára vágott hagymát, a végén hozzáadtam a reszelt fokhagymát is. Ezzel már nem pirítottam, csak átkevertem, és ment is bele a hús, amit fehéredésig pirítottam.  Pirospaprikával meghintettem, és kevés vízzel felöntöttem.
A hámozott paradicsomot botmixerrel szétturmixoltam, és hozzáadtam. Beleraktam a sót, borsot, oregánót, és egy csokor friss bazsalikomot is. Fedő alatt készre pároltam. A végén a fedőt levettem, hogy a felesleges víz elpárologjon, és a szósz besűrűsödjön. 


Közben a kelkáposztát vastagabb csíkokra vágtam, és bő forró vízbe dobtam. Sóval és kevés őrölt köménymaggal fűszereztem. Kb. 10 perc alatt készre is párolódott . 
A szalonnát kockára vágtam, és kisütöttem. 

A tetejére kerülő szószt kesudióból készítettem. Ehhez először a kesut beáztattam vízbe. Fél - egy órát hagytam ázni, majd leöntöttem róla, és már csak annyi vizet adtam hozzá, ami épp csak ellepte.  Utána botmixerrel krémesre turmixoltam, majd hozzáadtam a sót, borsot, kevés citromlevet, mustárt, és a 2 egész tojást is. Ezekkel még jól szétkevertem. 



Egy hőálló tál aljába terítettem a párolt kelkáposzta felét, és ráraktam a szalonna felét. Erre jött a paradicsomos hús, majd ismét a kelkáposzta és a szalonna másik fele. A szalonnákat kicsit keverjük a kelkáposzta közé. 
Ráöntöttem a kesuból készített szószt, és meglocsoltam a szalonna kisült zsírjával. 
180 °C-on , légkeverésen, 40 perc alatt készre sütöttem. Félidőben letakartam alufóliával, hogy ne égjen meg felülről. 


Igazán finom lett, még a zöldségeket nem túlzottan kedvelő férjemnek is nagyon ízlett! :)
Egy pohár száraz bor tökéletes kísérő lehet mellé. :))