2016. február 21., vasárnap

Paradicsomszósz


Amióta paleozom, nem ettem ilyet.. pedig hogy szeretem! Régebben majd minden vasárnap ez volt, a vasárnapi húslevesben főtt hús mellé. De mivel az klasszikus lisztes rántással készült, nem tudtam, hogy mivel pótolhatnám, hogy megmaradjon az eredeti íz.. És bár használok paleo liszteket, de igyekszem őket minimalizálni...
Ma viszont kaptam egy jó tippet az egyik paleo csoportban, és rögtön ki is próbáltam.. Így a vasárnapi húslevesben főtt csirkecomb mellé elkészült a paradicsomszósz is.. és nagyon ízlik az új módon is! :))

Hozzávalók:

1 kisebb batáta (édesburgonya)
500 g-os paradicsom sűrítmény
kevés kókuszzsír (vagy másmilyen zsír)
só, őrölt bors
friss bazsalikomlevél
1 szedőkanálnyi húsleves (ha nincs, akkor víz)
A batátát meghámoztam, kisebb kockákra vágtam. Egy kevés felforrósított kókuszzsírra dobtam, átforgattam, és felöntöttem egy szedőkanálnyi húslevessel. Sóztam, borsoztam, és hozzáadtam a paradicsom sűrítményt. Fedő alatt addig pároltam, míg a batáta megpuhult. Ekkor beleszórtam egy kisebb maréknyi friss bazsalikomlevelet, és botmixerrel szétturmixoltam. 

A batátától kellően sűrű lett, és egy picit meg is édesíti (mi így szeretjük, régebben cukor került bele) . 


2016. február 19., péntek

Kókuszos-mákos-meggyes süti (paleo)


A tipikus ronda, de finom süti.. :)) Majd újra megsütöm, és rakok fel rendesebb fotókat róla, de most ilyen lett, tehát vállalom. 
A recept a Clean Paleo oldalról van, ahol nagyon klassz recepteket találhattok. Meg kell mondanom, az övé sokkal szebb lett! :)) 
Talán a szilikon forma nem volt az igazi, nem tudom.. De az íz a lényeg, azzal meg nem volt gond.. így beírom, hogy készült. 
Egy kicsit változtattam az eredeti recepten. A kókuszreszelék felét lisztre cseréltem, mert ez volt itthon. Az eredeti receptben nem volt semmi plusz édesítés, de az áfonyával készült, és úgy gondoltam, hogy a meggy mellé kellene egy minimális, ezért került bele eritrit is. 




Hozzávalók:

5 dkg kókuszreszelék
5 dkg kókuszliszt
10 dkg egész mák
6 tojás
4 banán
2 evőkanál eritrit 
kb. 3 maréknyi meggy (most fagyasztott)
1 teáskanál szódabikarbóna
kevés citromlé

A száraz hozzávalókat összekevertem, a szódabikarbónát egy kis citromlével kipezsegtettem. Beleraktam a meggyet, és a karikára vágott banánt.  A masszát a szilikonformába öntöttem, és 180 °C-os sütőbe raktam. 30 perc után levettem a hőfokot, és 160 °C-on még 20 percig sütöttem.
A sütési időt figyelni kell, függ attól, milyen, mekkora formában készítjük. :) 

Muffin formákban is elkészíthető. :))




Cukkini főzelék (paleo)


Már többször is írtam a blogon, hogy nagyon szeretem a cukkinit, minden formában. A héten voltam a Lidl-ben, ott mindig jól bevásárolok zöldségekkel. Ilyenkor télen a cukkini nem olcsó, de mindig szoktam venni pár darabot. Most viszont nagyon jó akció volt, mindössze 1 euro volt kilója, így jól betankoltam belőle. :)

Egyik kedvencem volt régebben is a cukkini főzelék. Akkoriban  tejszínes-lisztes habarással csináltam, ez ugye most felejtős. Csináltam már kókusztejszínnel kétszer is, amióta paleózom. Finom volt úgy is, de most elkészítettem anélkül, és nagyon-nagyon bejövős lett.. az ember lassan rájön, hogy általában a legegyszerűbb a legfinomabb.. :))
Extra gyorsan elkészül, próbáljátok ki! 



Hozzávalók:

1,5 kg cukkini 
só, frissen őrölt bors
kapor (most szárított)
kb. 0,5 póréhagyma
4 gerezd fokhagyma
kókuszzsír
0,5 citrom leve (vagy ecet)



A cukkiniket reszelővel zsülienre vágtam. Egy lábasban felhevítettem a kókuszzsírt, rádobtam az apróra vágott hagymát, és üvegesre pirítottam. Ekkor adtam csak hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát is, ezzel már csak pár pillanatig pirítottam, és gyorsan rádobtam a cukkinit. Sóztam, borsoztam, jó sok kaporral megszórtam, és felöntöttem annyi vízzel, ami épp csak ellepte.
Fedő alatt készre pároltam. Gyorsan elkészül, 20 perc elég neki bőven. 

Ekkor fogtam a botmixert, és egy részét szétturmixoltam. Lehet az egészet is, de én szeretem, ha vannak benne darabkák. :))
Ezzel meg is oldódott a sűrítés kérdése. :)


Ízesíthetjük  ecettel vagy citromlével. Én ez utóbbit jobban szeretem, kicsit lágyabb az íze, mint az ecetnek. 

Feltétnek házi csibesonkát használtam. Kevés kókuszzsíron megpirítottam mindkét oldalát, közben cayenne borssal fűszereztem, hogy kicsit pikáns legyen. 





Házi csirkemell sonka



Amióta a paleo diétát csinálom, az üzletben kapható felvágottakat nem vásárolom. Tele vannak adalékanyagokkal, általában glutént és szóját is tartalmaznak. Nagyon jó alternatíva helyettük ez a csirkemellből készült sonka. Igaz, nem lehet belőle olyan hajszálvékony szeleteket vágni, de 100 % húst tartalmaz.. Ízesíteni is sokféleképp lehet, használhatunk bármilyen fűszert, amit szeretünk, így mindig egy kicsit más íze lesz. 
Egyszerű elkészíteni, gyorsan kész van, csak ajánlani tudom. :)




Hozzávalók:

70 dkg csirkemell
só, őrölt bors
kakukkfű, oregánó
petrezselyemzöld 
2-3 kanál kókuszolaj



A csirkemellet megtisztítottam a hártyáktól, kis kockákra vágtam. A késes aprítóval pépesre daráltam. Ha nincs, akkor vagy daráljuk át nagyon apró lyukú darálón többször, vagy használjuk botmixert. 
Sóztam, frissen darált 4 színű borssal ízesítettem. Került még bele kakukkfű és oregánó (szárított formában, sajnos nem volt friss), és apróra vágott petrezselyemzöld. 
Alaposan összekevertem, és rudat formáztam belőle. Olvasztott kókuszzsírral megkentem egy alufóliát, és rátettem a rudat. Szorosan feltekertem, a két végét megcsavartam, olyan lett, mint egy óriási szaloncukor. :)

Tepsibe raktam, kb. 1 dl vizet öntöttem alá. 160 °C-ra előmelegített sütőben 45 perc alatt készült el. 



A sütőből kivéve az alufóliába tekerve hagytam kihűlni, majd éles késsel szeleteltem. 

Megjegyzés: bár finom lett, de kissé száraz. Legközelebb ki fogom próbálni úgy is, hogy a fele csibemellet lecserélem csibecombra, vagy teszek bele bacont. Az biztos, hogy ismétlés lesz! :)


Forrás : ITT 

2016. február 9., kedd

Sertéskaraj zöldséges párizsi bundában


Ma nagyon finom ebédem volt.. :)) Ez volt a napi menü is az étteremben, ahol dolgozom, csak én paleosítottam.. kimaradt a búzaliszt és a tejföl, de anélkül is teljesen jó lett. 

Hozzávalók:

4 szelet karaj
4 egész tojás
1 cukkini
1 répa
szezámmagliszt
nyílgyökérliszt (vagy tápióka)
só, bors, oregánó, kakukkfű
kókuszzsír




A karajszeleteket kiklopfoltam, és két részre vágtam. Kb. fele-fele arányban összekevertem szezámmag- és nyílgyökérlisztet, és a sózott hússzeleteket ebbe forgattam. 
A tojásokat felvertem, kicsit sóztam, borsoztam, kakukkfűvel és oregánóval fűszereztem. Ez ízlés szerint változtatható, ki mit szeret.. A répát és a cukkinit lereszeltem. A cukkinit besóztam, és kicsit állni hagytam, majd kinyomkodtam belőle a vizet. Belekevertem a felvert tojásba a lereszelt zöldségeket. A lisztben megforgatott hússzeleteket belemártottam a masszába, és a felhevített kókuszzsíron mindkét oldalukon, lassú tűzön  kisütöttem. 

A körete petrezselymes párolt batáta volt.