2016. április 8., péntek

Majonéz (paleo)


Ezt a receptet még régebben olvastam a Kifőztük magazinban, de valamiért mindig halogattam az elkészítését. Most megcsináltam végre, és csak ajánlani tudom mindenkinek. Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető.


Hozzávalók:

2 közepes tojás
1,5 dl kókuszzsír
0,5 dl olívaolaj
1 kiskanál dijoni mustár
egy kevés citromlé
frissen őrölt bors

Mindent egy magas falú edénybe raktam, a kókuszzsírt előtte folyósra melegítettem. Egy botmixerrel az egészet fél perc alatt sűrűre turmixoltam. Először csak az edény alján tartva a mixert, majd ahogy kezdett sűrűsödni, le-fel mozgattam. 

Megjegyzés: nekem kicsit kiérződik belőle az olívaolaj íze, de egyébként tökéletes! Legközelebb megpróbálom csak kókuszzsírral készíteni, kíváncsi vagyok, úgy milyen lesz. :)




3 megjegyzés:

sedith írta...

Jééé, ezt most látom: :) A Kifőztükben az az én "receptem". :)
Két tojással nem lett túl folyós? Vagy majd ahogy hűlt a kókuszzsír jobban megkötötte? Mert hagyományosan 1 tojáshoz kell 2 dl olaj, és minél több az olaj, annál sűrűbb lesz.

Apropó, a napraforgóolaj nem megengedett a paleóban? És a napraforgó sem? (Mondjuk nem a finomítottra gondolok, hanem pl. tudnék szerezni hidegen préseltet.) Csak azért kérdezem, mert nagyon elkezdtem érdeklődni iránta....

Szemi írta...

Igen, a te recepted tényleg! :)
Nekem nem lett folyós, az állaga teljesen jó lett. Gondolom a kókuszzsír miatt, mert az hidegen megszilárdul. Bár mikor kikevertem, akkor is jó volt.
Nem tudom, a napraforgó olaj mehet-e.. de megérdeklődöm. Bár a hidegen préseltnek biztos szintén lesz egy jellegzetes íze. Legközelebb az olívát biztosan kihagyom belőle, kipróbálom tiszta kókuszzsírral, meglátom, milyen lesz.

sedith írta...

Ó, hát van egy kis íze, igaz (múltkor kaptam kóstolóba valakitől fél liternyit), de az extra szűz olívához képest semmiség. :)
És akkor a napraforgómag?