2015. július 30., csütörtök

Paleo lángos


Régebben, ha nyáron strandra mentünk, egy lángost biztosan ettünk.. hozzá tartozott. Itthon is elkészítettem néha, télen egy tea mellé nagyon szerettük. Fél éve, hogy elkezdtem a paleo diétát, és azóta eszembe sem jutott, hogy megenném. De most találtam egy receptet, és kíváncsivá tett, gondoltam kipróbálom. Egy picit változtattam az eredetin, raktam hozzá útifűmaghéjat is. 


Hozzávalók:

2 egész tojás
10 púpos evőkanál tápióka keményítő
1 csapott evőkanál útifűmaghéj
0,5 teáskanál só
0,5 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál amaecet vagy citromlé
víz 
zsír a sütéshez (sertés vagy kókusz)

Egy tálba raktam a száraz hozzávalókat, felülre a szódabikarbónát. Erre öntöttem az ecetet, hogy felpezsegjen. Ekkor hozzáadtam a tojásokat, jól elkevertem, és annyi vizet öntöttem hozzá, hogy sűrű palacsintatésztát kapjak. 
 A felforrósított zsírba kisebb tenyérnyi masszát csurgattam. Közepes tűzön mindkét oldalán megsütöttem. 
Kókuszolajban elkevertem 4 duci reszelt fokhagymát, ezzel kentem meg, mikor elkészült. Mérettől függően 4-5 db lesz belőle, 2 személynek épp elég. 
Finom lett, egészen hozta a régi lángos feelinget.. :)

Megjegyzés: Bár a tápiókaliszt használható a paleo diétában, de elég magas a ch tartalma (84) és a glikémiás indexe is (70) , ezért a fogyasztását nem javaslom túl gyakran. 



A receptet az egyik fb-os paleos csoportban találtam, Nagy Enikő Kitty írta be. 

2015. július 25., szombat

Citrusos saláta


Egy igazi könnyű, friss nyári saláta.. Bármilyen hús mellé nagyon finom, mi most grillezett csibecomb mellé ettük. A hozzávalók tetszés szerint bővíthetőek, változtathatóak. Friss ízét a benne lévő narancs és grapefruit, valamint az öntetben lévő citrusok levei adják. 

Hozzávalók:

1 kisebb fej jégsaláta
1 kígyóuborka
1 egész kicsi, zsenge cukkini 
1 lilahagyma
1 paprika (lehet csípős is)
1 egész narancs
1 egész grapefruit 

Az öntethez:

0,5 -0,5 narancs, grapefruit és 1 citrom leve
olívaolaj 
frissen őrölt bors

A zöldségeket tetszés szerinti formára vágjuk, egy tálba halmozzuk. A narancsot és a grapefruitot úgy tisztítjuk meg, hogy ne maradjon rajta a fehér rész, mert az keserű. A grapefruit gerezdeket szedjük ki a vékony hártyából is.  Meglocsoljuk az olívaolajjal, és a kifacsart citrusok levével. Sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük. Egy kis hűtés jót tesz neki. :)