2015. szeptember 6., vasárnap

Almás pite (paleo)



Almás pite.. aminek a neve nyugodtan lehetne diós pite is, ugyanis a tésztája nagyrészt abból van. Dió és alma, tökéletes páros egyébként is, és most nagyon jó, hogy ki lehet vele váltani a lisztet. A paleo diéta egyik sarkalatos pontja az édességek fogyasztása. A legjobb lenne teljesen elhagyni, de én azért nem vagyok ennyire mazochista.. Úgy gondolom, hogy néha ez is belefér, csak az alapanyagokra kell figyelni, és tényleg nem napi szinten enni. 
Érdekes módon amióta ezt a diétát (bár inkább életmódnak nevezném) követem, tényleg egyre kevésbé hiányzik az édes íz. Kb. kéthetente sütök valamit, de inkább még ritkábban. 
A receptet ezen a blogon találtam. Nagyon picit változtattam csak rajta, kis méretű tojásaim voltak, ezért kettőt tettem bele. Így viszont novelni kellett a kókuszliszt mennyiségét, és raktam bele egy kevés bambuszrostot is. Ez utóbbit nemrég vettem, és mindenhol dicsérték eddig, hogy javítja a kenyerek, stb. állagát.. gondoltam, rosszat itt sem tehetek vele. A szódabikarbónát meg kifelejtettem..  :)) 



Hozzávalók:

20 dkg darált dió
12 dkg kókuszliszt
2 evőkanál bambuszrost
10 dkg lágy kókuszzsír
2 kisebb tojás
csipet só
---
8 db közepes méretű alma
0,5 citrom leve
8 dkg eritrit
fahéj ízlés szerint
1 kiskanál vanília őrlemény

1 tojás a kenéshez 



Az almákat meghámoztam, és lereszeltem, fél citrom levével megcsurgattam. Egy lábasba felraktam párolódni, hozzáadtam a fahéjat, vaníliát és az eritritet is. Nem kell letakarni, így elfő belőle a felesleges víz, de kevergessük meg közben néha, nehogy leégjen. 
Ha elkészült kicsit hagyjuk kihűlni. 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és kicsit pihentetjük. Majd két részre osztjuk, és két sütőpapír közt kinyújtjuk. Az alsóval együtt rögtön át is tudjuk tenni a tepsibe. Így nem ragad rá sem a deszkára, sem a nyújtófára. 
Rátesszük a tölteléket, és befedjük a tészta másik felével, amit szintén két sütöpapír között nyújtottunk ki. Picit puha volt a tészta, de meg lehetett oldani. Ahol sok volt, levágtam, és kipótoltam arra a részre, ahonnan esetleg hiányzott. 

Bekentem egy felvert tojással, villával megszurkáltam. 180 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt sült készre. 
Tálaláskor vaníliás porrá őrölt eritrittel szórtam meg. 

Másnapra is nagyon finom, a délutáni kávé mellé tökéletes volt. :)


Nincsenek megjegyzések: