2014. május 13., kedd

Tonhalas-tojásos céklalevél saláta



Biztos van, akinek meglepő, de a céklának nem csak a gumója, hanem a levele is ehető.. Olyankor érdemes szedni, mikor még finom zsenge.. céklagumó még nincs is alatta, de a leveleket már megritkíthatjuk.. :) Szerencsém is van, mert van kertünk, és ha nem sok mindent, de azért némi zöldséget megtermelünk.. :) Ezt épp abból raktam össze, amit itthon találtam, a kerttől a hasamig kb. 15 perc volt az egész. :))
A fűszerezése ízlés szerint variálható. 

Hozzávalók:
1 jó marék zsenge céklalevél
0,5 doboz tonhal konzerv
2 főtt tojás
2 db kisujjnyi vastagságú újhagyma
só, frissen őrölt bors (négyszínű keverék)
kakukkfű
olívaolaj
kevés citromlé
balzsamecetkrém 




A tojásokat keményre főztem, megpucoltam, és 4 részre vágtam. A cékla leveleit megmostam, megszárítgattam. Az olívaolajban elkevertem a citromlevet, sót, borsot, apróra vágott friss kakukkfüvet, majd a levelekre locsoltam. Hozzáadtam a karikára vágott újhagymát és összeforgattam. 
Egy tálra halmoztam, ráraktam a villával szétszedett tonhalat, és a cikkekre vágott kemény tojást.
Balzsamecet krémmel meglocsolva tálaltam. 






2014. május 4., vasárnap

Tejfölös-citromos süti



Egy gyorsan elkészíthető, egyszerű, de nagyon finom sütit ajánlok vasárnap délutánra. Vagy bármikorra.. :)
A receptjét  a Kifőztük online gasztromagazinban találtam, és Szepykétől, a Szépségtár blog írójától van.
Pont olyan, amit szeretek.. csak össze kell kavarni a hozzávalókat, megsütni, és már lehet is enni...
A recepten nem változtattam semmit, úgy jó, ahogy van. :)



Hozzávalók:

2 egész tojás
18 dkg cukor
1 citrom leve és reszelt héja
(nekem 2 kisebb citromé)
1 evőkanál vaníliás cukor
2,5 dl tejföl
1,2 dl olaj
25 dkg rétesliszt
0,5 zacskó sütőpor



A tojást a cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam az alaposan megmosott citrom levét és reszelt héját.
Utána hozzákevertem a többi hozzávalót a felsorolás sorrendjében.
Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába (25 x 12 cm) öntöttem a masszát, majd 180 °C-on 45 perc alatt készre sütöttem.
Félidőben lazán letakartam alufóliával a tetejét, mert nagyon kezdett pirulni. Mielőtt kivesszük, csináljunk tűpróbát, hogy biztos jó legyen. 
Kicsit hagytam hűlni a formában, majd kifordítottam, és lehúztam róla a sütőpapírt. Rácsra téve hagytam hűlni..illetve hagytam volna, de a vendégek közben megjöttek.. :) Így még langyosan szeleteltem (ez látszik is az oldalán, nem túl szépen sikerült elvágni.. ), pár fotó, és már ment is az asztalra. :)
A süti bár nagyon egyszerűnek tűnik, mégis nagyon finom.. puha és szaftos a tésztája, és másnapra is az marad.
Próbáljátok ki. :) Megéri. :))