2014. március 7., péntek

Zabpelyhes keksz aszalt szilvával és csokival



Sajnos nem sikerült egy normális fotót csinálni a kekszekről, mert egyrészt tök sötét volt, másrészt a lencsén van egy karcolás, emiatt folyton homály esik a kép valamelyik részére.. :( Így muszáj lesz elhinnetek nekem, hogy sokkal finomabb, mint ahogy kinéz.. :))
Próbáltam valami liszt és fehércukor mentes kekszet összehozni abból, amit itthon találtam. Az alapötletet innen vettem, csak kicsit átformáltam az én ízlésemre. :)
Az ember néha valami édeset rágcsálna, és akkor már inkább ezt, mint egy tiszta cukor valamit.. Mikor kisültek, elég puhák voltak, gondoltam is, hogy megint nem sikerült olyan jó kis ropogós kekszet összehozni.. De aztán kint hagytam egy rácson hűlni, száradni.. és 1-2 óra múlva már pont jó lett.. Dobozba rakva másnapra sem veszített ebből a tulajdonságából. 



Hozzávalók:

15 dkg zabpehely
12 dkg őrölt mandula
6 dkg 70 %-os étcsoki
6 dkg aszalt szilva
8 dkg nyírfacukor
12 dkg vaj
1 egész tojás
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál házi vaníliás cukor
(nyírfacukor igazi vaníliával ledarálva)
csipet só

Először a zabpelyhet egy száraz serpenyőben folyamatosan kevergetve megpirítottam, így sokkal finomabb íze lesz. Hozzáadtam a fahéjat, sót, mandulát és az apróra vágott csokit és aszalt szilvát. A puha vajat a cukorral+vaníliás cukorral egy kézi mixerrel habosra kevertem, majd hozzáadtam tojást, végül a zabpelyhes keveréket is. Diónyi gombócokat formáztam belőle, majd a két tenyerem között ellapítottam. Sütőpapírral bélelt tepsire raktam, és 160 °C-on, légkeveréssel, kb. 12 perc alatt készre sütöttem.
A tepsin hagytam kihűlni, majd egy lapát segítségével óvatosan átraktam egy rácsra, ekkor még elég puha volt. A rácson aztán kissé kiszáradt, és így finom omlós-ropogós lett.


Ebből az adagból nekem 30 darab keksz lett.