2014. február 14., péntek

Kombe szalonnával, kolbásszal..


A kombe-láz engem sokáig elkerült, pedig pár éve végigsöpört az összes gasztroblogon.. Most újból felbukkant, és most már én is elkészítettem, mert kíváncsi voltam, mi az, ami mindenkinek ennyire ízlik. Van egy alap tészta, ami bármivel megtölthető, akár édes, akár sós töltelékkel is. A sok vajtól és a formázás módjától finom réteges tészta lesz a végeredmény. 
Chef Viki blogjáról vettem a tészta hozzávalóit és a formázást, a töltelék pedig aszerint alakult, amit a hűtőben találtam. :)
Ez csak egy lehetőség, de mindenki nyugodtan rakjon bele azt, amit szeret.

Hozzávalók:

60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
3,5 dcl tej
1 dcl víz
1 kiskanál cukor
1 kiskanál só

10 dkg vaj
5 evőkanál olaj

Töltelék:

2 dcl tejföl
10 dkg szalonna
20 dkg házi kolbász
1 fej lilahagyma
2-3 gerezd fokhagyma
0,5 doboz konzerv kukorica
20 dkg reszelt sajt
só, őrölt bors ízlés szerint

A tetejére:

1 tojás
különféle magvak, nekem szezám és lenmag. 




A tejet a vízzel együtt meglangyosítjuk, belerakjuk a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Az átszitált liszthez adjuk, hozzáadjuk a sót, és bedagasztjuk.
Nem kell pihentetni, mindjárt 3 részre osztjuk. A tészta lágy lesz, ezért alaposan lisztezett deszkán kell kinyújtani.
Az első téglalap alakúra nyújtott tésztát megkenjük az egybeolvasztott vaj+olaj keverék felével. Soknak tűnik, de ennyi kell rá. Rátesszük a másik kinyújtott tésztát. 
Most következik a töltelék. Ehhez a tejfölben elkvertem a sót, borsot, reszelt fokhagymát, majd beleraktam a kockára vágott kolbászt, a szalonnát, apróra vágott hagymát és a kukoricát.
A szalonnát kockára vágva kicsit átpirítottam kevés zsiradékon, így sokkal jobban érezni a finom füstölt ízét. :)



A tölteléket rákentem a tésztára, és ráreszeltem a sajtot. Erre jöhetett a harmadik kinyújtott tészta, ezt megkentem a vaj+olaj másik felével.
Most következik a kombe lényege, a tészta hajtogatása. 
Először az egyik oldalát hajtjuk a középvonalig, majd a másikat is. Majd alulról középre, és felülről ismét középre. Kicsit összenyomkodjuk, hogy ne jöjjön szét.
Egy tepsibe sütőpapírt rakunk, és a töltött tésztát óvatosan átemeljük, de úgy, hogy ami eddig felül volt, az most alulra kerüljön. A tésztát éles késsel átlósan bevágjuk, de ne vágjuk át teljesen.  Letakarjuk, és meleg helyen kb. 60 percig kelesztjük. 
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a magvakkal, majd kb. 35 perc alatt készre sütjük. 





Megjegyzés: 
Lehet, hogy kicsit sokat vártam tőle, de nekem nem volt akkora durranás.. Evéskor kevésnek éreztem benne a tölteléket, pedig mikor ráraktam, nem tűnt kevésnek.. 
Másrészt nekem sótlan volt. Mivel az alaptészta kissé ízetlen, hogy lehessen édesre vagy sósra tölteni, ezért erősebben kellett volna sóznom a tölteléket. Ha legközelebb csinálni fogok, akkor ezen változtatok, mert inkább a tésztába fogok több sót rakni. 
Egyébként nagyon laktató, talán túlságosan is.. :). Nekem kissé nehéz volt, gondolom a sok vaj és olaj miatt.. viszont ettől lesz leveles..  Egy kiadós leves után pont elég második fogásnak. 



Nincsenek megjegyzések: