2013. április 5., péntek

Banános zabpelyhes keksz




Nemrég keksz recepteket keresgéltem, lehetőleg olyat, ami extra gyorsan elkészül, és nincs tele cukorral meg liszttel. Akkor ajánlotta nekem Mandy, a Kell egy recept blog írója ezt a zabpelyhes kekszet.
Az biztos,hogy ettől egyszerűbben kekszet sütni nem lehet. Mindössze 2, azaz kettő darab hozzávaló kell bele. Az enyémben négy van, de ez már egy felturbózott változat. :D 
Nem lesz ropogós, hanem inkább puha, de akár a reggeli kávé, tea mellé, akár útravalónak is tökéletes.  És színtiszta gyümölcs és zabpehely az egész.. :)




Hozzávalók:

2 db érett banán
2,5 dcl aprószemű zabpehely
1 kiskanál fahéj
1 marék aszalt vörös áfonya

A banánokat villával összetörjük, és belekeverjük a zabpelyhet. Ez már így tulajdonképpen készen is van. Viszont én még ízesítettem fahéjjal, és raktam hozzá vörös áfonyát is. Ez utóbbi helyett lehet beletenni mazsolát is, de akár el is hagyható.

A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a zabpelyhes keverékből egy kanállal halmokat rakunk rá. Laposra nyomkodjuk, valamennyire kör formára igazítva, majd 12-15 perc alatt készre sütjük. 
Nekem 16 darab lett belőle. 



2013. április 3., szerda

Hideg sárgarépa saláta




A húsvéti hidegtálhoz kerestem saláta recepteket a neten, és akkor találtam erre a répasalátára a Kifőztük újságban. A receptet Szepy írta be. Gondoltam , ha húsvét, akkor nyúl, így igazán aktuális a répa.. :) Mondjuk ha tudtam volna, hogy havazás lesz , és a lányokat locsolás helyett a hóban mosdatják, és sehol egy nyúl.. :D

Nagyon finom, a recepten nem változtattam, csak annyit, hogy a sima olíva olaj helyett narancsos ízesítésűt használtam.  Még tavaly vettem, ha jól emlékszem, akkor a Lidl-ben.. Múltkor a zellersalátámra is az került, csak az olyan gyorsan elfogyott,hogy még fotó sem lett róla. De majd bepótolom, mert nagyon finom volt, így tuti, hogy nemsokára újra csinálok egy adagot. :)

Hozzávalók:

3-5 db sárgarépa
1 csokor petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma
frissen őrölt négyszínű borskeverék
kb. 3 evőkanál narancsos olívaolaj


A répákat megtisztítottam, és nagyjából fél centis karikákra vágtam. Forrásban lévő vízbe raktam , sót adtam hozzá, és kb. 3 percig főztem.
Közben az olívaolajban elkevertem az apróra reszelt fokhagymát, sót, borsot, és a felaprózott petrezselyemzöldet.  A répát leszűrtem, és az olajos szósszal elkevertem. Pár óra hűtés jót tesz neki, az ízek összeérnek közben. 
Hidegen tesszük az asztalra is.






2013. április 1., hétfő

Sajttekercs


Ez a sajttekercs régebben elmaradhatatlan része volt a húsvéti és a szilveszteri asztalunknak, mindenki szerette.  Aztán sok év kihagyás következett.. Az oka az volt, hogy úgy készült, hogy a sajtot nejlonzacskóba téve meg kellett főzni, és kinyújtani. De annyira nem jó minőségűek voltak az általam vásárolt sajtok, hogy nem lehetett szépen nyújtani, vagy kemények maradtak, vagy elszakadtak.. Akkor úgy gondoltam, hogy a kukának többet nem dolgozok vele..

Aztán a héten (pont jókor, húsvét előtt) , rátaláltam erre a receptre az  Aleda konyhája blogon. Rögtön megtetszett benne, hogy itt nem kell főzni a sajtot, hanem egyéb módon van tekerhetővé téve.  A recepten nem változtattam, csak egy picivel több sajt ment bele, és egy kis piros kaliforniai paprikával színesítettem. 


Hozzávalók:

12 szelet sajt (pld. eidami,trappista)
15 dkg reszelt sajt
10 dkg sajtkrém
10 dkg vaj
12 szelet gépsonka
6 főtt tojás
só, őrölt bors
1 kiskanálnyi mustár
1 csokor petrezselyemzöld
1/2 kaliforniai paprika





Először elkészítettem a kencét. A főtt tojásokat szétválasztottam, külön a fehérjét, külön a sárgáját.
A fehérjét lereszeltem (vagy apró kockára is vághatjuk), és kikevertem a sajtkrémmel, sóval, frissen őrölt négyszínű borssal, majd hozzáadtam az apróra vágott petrezselyemzöldet.

A sárgáját kikevertem a puha vajjal, szintén sóztam, borsoztam. 

Egy tepsi aljára szilikonos sütőpapírt raktam (erre tuti nem fog ráragadni..), és ráhelyeztem a szeletelt sajtot úgy, hogy kissé fedjék egymást a szélek. Erre ráreszeltem a többi sajtot. Beraktam a 160 °C-ra előmelegített sütőbe pár percre, épp csak amíg az egész kissé összeolvadt. Kivettem, kicsit hűlni hagytam. 



Először a tojásfehérjés kencét raktam rá, erre jött a gépsonka, majd a tojássárgája. Erre szórtam még jó apróra vágott kaliforniai paprikát. 
A sütőpapír segítségével szorosan feltekertem, majd egy éjszakára a hűtőbe raktam. Másnap szépen lehetett szeletelni.