2013. január 28., hétfő

Kinder Bueno szelet



Ezt a sütit kb. 1 évvel ezelőtt ettem először, egy barátnőm kínált meg vele. Nálam ez lett a leg-leg-leg a sütik között.  Mégis nehezen álltam neki, hogy elkészítsem, mert ez nekem már a macerás kategória.. Arról nem is beszélve, hogy nagyjából hatezer kalória van egy szeletben. :)))
 De mindenkit csak biztatni tudok, hogy vágjon bele, mert az biztos, hogy a siker garantált vele! Egy kicsit hosszadalmas a leírás, de azért ez ne riasszon el senkit. :)
A receptje rengeteg blogban fent van már, én most Napfény és Fűszer  blogján, valamint Andi konyháján lévőt vettem alapul. Kis eltérések vannak csak, az előbbinél kétszer van a keksz réteg, Andinál csak egyszer volt írva, én is egyszer raktam..
A fotók nem túl jók, de egyrészt késő este volt, mire befejeztem, és kicsit még hűtöttem, mielőtt vágtam belőle egy szeletet, így már éjjel 11 óra felé járt az idő, mire a fényképezésre sor került. Másrészt meg többet nem akartam belőle vágni, mivel nem saját részre készült, férj munkába vitte a kollégáinak. :))



Hozzávalók:

Tészta:

6 tojásfehérje
6 kanál cukor
2 evőkanál liszt
2 evőkanál darált keksz vagy zsemlemorzsa
0,5 csomag sütőpor
1 evőkanál olaj
20 dkg sótlan mogyoró

------

25 dkg nutella
háztartási keksz
kevés tej

-------

Krém:

0,5 liter tej
1 vaníliás pudingpor
15 dkg cukor
6 tojássárgája
3 evőkanál liszt
25 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé

A tetejére:

4 dcl tejszín
 (nálam most tejszín és Hulala keveréke)
kevés étcsoki reszelni




Először készítsük el a krémet, mert annak hűlnie kell.  A tojássárgákat, pudingport, lisztet elkeverjük egy kevés tejben. A többi tejet felforraljuk a cukorral, majd gyorsan belekeverjük a tojásos, lisztes tejet. Folyamatosan kevergetve hagyjuk besűrűsödni, utána két részre osztjuk. Az egyikben elkeverjük a csokit (előtte kicsit felolvaszthatjuk mikróban).
A vajat kétfelé osztjuk, és a már teljesen kihűlt krém alapba keverjük. Kézi mixerrel jól dolgozzuk el.


 A mogyorót száraz serpenyőbe rakva kicsit átpirítjuk, kihűtjük, majd összevágjuk darabosra. Én a késes aprítót használtam erre, és úgy vágtam össze, hogy maradjanak benne nagyobb darabok is.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.  A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, darált kekszet, olajat. Egy tepsi aljára vagy hátlapjára (kb. 25x30 cm-es) sütőpapírt rakunk, és erre szétterítjük a masszát, rárakjuk a darabolt mogyorót. Berakjuk a sütőbe, és kb. 15 perc alatt készre sütjük.  Ha megsült, az aljáról leszedjük a papírt (nem volt egyszerű, mert a mogyoró miatt ugye megfordítani nem lehetett..).




A nutellát a mikróban kicsit átmelegítettem, így kenhetőbb lett, és rákentem a még meleg mogyorós tésztára. Erre jött a sárga krém, majd a tejbe mártogatott háztartási keksz, erre pedig a csokis krém.
Erre a krémre is rakhatunk egy sor tejbe mártogatott kekszet, én most kihagytam.
A tetejére keményre vert tejszínhab kerül, reszelt csokival díszíthetjük.

Megjegyzés: a tejszínt ízlés szerinti mennyiséget tegyünk, láttam több helyen ettől kevesebbel is. Mivel szállítva volt a süti, és fontos volt, hogy kibírja az utat, így fele-fele arányban kevertem a rendes tejszínt és Hulalát (növényi tejszín).



2013. január 14., hétfő

Kenyér egy kicsit szénhdirát szegényebb és egészségesebb módon


 Szerintem így első ránézésre senki sem mondaná, hogy ez a kenyér valamiben más, mint a többi.. Az "egészséges" címszó alatt sokan az ízetlen, száraz, fullasztó, stb. jelzőkre gondolnak, ha a kenyérrel hozzák összefüggésbe. :)

Már régóta szemezgettem a DiaWellness cég temékeivel, aztán múltkor végre sikerült vennem belőlük.. Először pogácsát, majd ezt a kenyeret sütöttem az 50 %-al csökkentett szénhidráttartalmú  lisztből. Teljeskiőrlésű tönkölyliszttel kevertem, és a végeredmény nagyon meggyőző lett. Csak ajánlani tudom! :)




Hozzávalók:

(50%-al csökkentett ch tartalom)
25 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg zabpehelyliszt
2 evőkanál lenmag
1 kiskanál sikér
1 mokkáskanál cukor
2 kiskanál só
1,5 dkg élesztő
2 evőkanál olaj
3,5 dcl langyos víz





A hozzávalókból tésztát dagasztottam, majd kelesztőtálba raktam. 20 perc pihenés után átgyúrtam, és további 30 percig pihentettem még.
Szépen megkelt, ekkor ismét átgyúrtam kicsit, kinyomogattam a levegőt belőle, majd kerek cipót formáztam. Egy sütőpapírral bélelt jénai tálba raktam, és sűrű szövésű kendővel letakarva 1 órán keresztül pihentettem, kelesztettem.




A sütőt előmelegítettem 200 °C-ra. A kelesztés vége előtt kb. 10 perccel kereszt alakban bevágtam a tetejét.
A sütő aljába egy kis vizet löttyintettem, a tésztát is megspricceltem egy kis vízzel, majd gyorsan a sütőbe raktam.
35 perc sütés után vettem ki, gyönyörűen meg volt már pirulva a teteje, és egy kicsit elrepedt az oldala is (ezt a részét szeretem a legjobban.. ).

A sütőből kivéve kapott egy kis hideg vizes spriccet, majd rácsra téve hagytam kihűlni.
A fotók nem lettek a legjobbak, késő este volt, mire elkészült.. De azt hiszem  látni, hogy belülről is nagyon szép lett. :)


Reggel alig vártam,hogy megkóstoljam! Vajas kenyér , és helyi termelőnél vásárolt erdei virágméz..kell ettől valami finomabb? :)


2013. január 13., vasárnap

Sajtos pogácsa dióval és mandulával


Mivel az idén még nem jártam erre, egy kis fáziskéséssel most kívánok mindenkinek boldog új évet! :)
Nagyon sűrű volt az elmúlt év vége, sok munka, és egy kis betegség is, így nem túl sok mindent sütöttem-főztem. Főleg új dolgokkal nem kísérleteztem, kivéve egyet-kettőt, de azokat sem volt időm felrakni. Azért majd lassan pótolom. :)

Ezt a pogácsát tegnap sütöttem, egy újfajta lisztet próbáltam ki. Már régóta nézegettem a Dia Wellness cég termékeit, főleg a szénhidrát csökkentett lisztek érdekeltek, csak megvenni nem tudtam hol. De a múlt héten Párkányban jártam, és a magyarországi Eszterházy cukrászda kirakatában megláttam.. Nem is sokáig gondolkodtam, vettem 3 félét, mindegyikből egy zacskóval, próbára. 
Az egyik glutén-, tej- és tojásmentes, a másik a Zero-6 lisztkoncentrátum, a harmadik pedig egy 50 %-al csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék. Ez a pogácsa ez utóbbiból készült. 




Hozzávalók:

25 dkg ch csökkentett DW lisztkeverék
15 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg finomliszt
1 sütőpor
3 csapott teáskanál só
25 dk vaj vagy margarin
2 dcl tejföl
1 egész tojás
10 dkg reszelt sajt

A tetejére:

1 egész tojás 
3-5 dkg reszelt sajt
szeletelt mandula, dió



A hozzávalókat alaposan összegyúrtam. Könnyebb, ha vajat hagyjuk szobahőmérsékleten kicsit puhulni, vagy pedig reszeljük a tésztához nagy lyukú reszelővel.
Lisztezett deszkán kinyújtottam, majd különböző formákat szaggattam ki belőle. A tetejét megkentem egy felvert tojással, kevés reszelt sajttal megszórtam. A felére szeletelt mandula, a másik felére fél diók kerültek.



 175 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sültek. összesen 3 tepsivel lett ebből az adagból.

 Szerintem a dióval párosítva egyenesen fenséges! :)