2012. május 21., hétfő

Duplán sajtos pogácsa



Van egy csomó jól bevált pogácsa receptem, de azért ha látok valahol valami jónak tűnőt , szívesen kipróbálom. Ezt Kriszta konyháján találtam, csupa jót írt róla. Ami nekem megtetszett benne, hogy egyrészt soook sajt van benne, amitől ugye csak finom lehet egy pogácsa, másrészt pedig bár élesztős, de nem kell keleszteni. Tehát gyorsan elkészül, és nálam ez elég nyomós indok. :))
Megsütöttem, nem csalódtam, tényleg finom. 

A recepten csak annyit változtattam, hogy raktam bele egy tojást. Ezt nem szándékosan, egyszerűen csak elnéztem, ezért egy picivel több lisztet kellett hozzágyúrnom. Ja, és a rendes élesztő helyett por élesztővel készítettem, mert épp az volt itthon. 




Hozzávalók:

40 dkg liszt
25 dkg puha vaj
2 dcl tejföl
1 tasak por élesztő (vagy 3 dkg friss)
1 tojás (eredeti recept nem írja)
15 dkg reszelt füstölt sajt
2 teáskanál só

A tetejére tojás, és reszelt sajt (füstölt és sima vegyesen)

A hozzávalókat összegyúrjuk -az élesztőt nem kell felfuttatni-, és rögtön lehet nyújtani, nem kell keleszteni sem. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk.
A gyorsaság okán én most nem pogácsákat szaggattam, hanem egy pizzavágóval kb. négyzet alakú kockákra vágtam. A tetejét lekentem tojással, reszelt sajttal megszórtam.
Sütőpapírral bélelt tepsire raktam, 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt elkészültek.





2012. május 20., vasárnap

Lekváros rácsos linzer



Ha vasárnap, akkor ugye valami sütinek lennie kell...mert ha nincs, akkor csak kotorászunk a szekrényben, valami nasit keresve. Csak épp nem találunk semmit, és akkor meg jön a kínlódás.. :))

Ezt a receptet ismét Barbitól hozom, első látásra megtetszett. Pont az ilyesmit szeretjük ízre is, és az elkészítése is megvan pikk-pakk, szóval nekem való. :)
Nem változtattam rajta semmit, úgy jó, ahogy van. 



Hozzávalók:

0,5 kg liszt
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
10 dkg dió
1 sütőpor
1 tojás
1dcl tej
csipet só

Sok sárgabarack lekvár, legalább 4 dcl, de inkább még több... :))



A száraz alapanyagokat összekevertem, majd hozzáadtam a többi hozzávalót is. Jól összegyúrtam, (nekem még kellett hozzá egy pici liszt, mert először ragacsos volt), majd folpackba csomagolva bő egy órára a hűtőbe raktam.
A tésztát elosztottam 2/3 - 1/3 részre. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, majd beleraktam a téglalap alakúra kinyújtott 2/3 részt, és megkentem baracklekvárral -nekem 4 dcl lehetett kb. az üvegben, de mehetett volna rá még több is.
A maradék 1/3 részt kinyújtottam, derelyevágóval csíkokra vágtam, és átlósan ráraktam, tojássárgájával megkentem. 

180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.




2012. május 19., szombat

Húsos-csirkemájas töltött gombafejek


Amikor megláttam a piacon ezeket az óriási gombafejeket, nem volt kérdés, hogy vennem kell belőle. Azt is biztosan tudtam, hogy valamivel megtöltve fogom elkészíteni.
Kár, hogy a fényképezéskor nem raktam melléjük valamit viszonyításképpen, mert így nem látni, hogy tulajdonképpen mekkorák is voltak. De a súlyuk azért valamit elárul, a 4 db gomba 70 dkg volt. :)  Persze ettől kisebbeket is megtölthetünk.

A töltelékhez most csibemájat és egy kevés csibemellet használtam, mert húslevest főztem, és ez volt kéznél. De nagyon változatosan elkészíthető étel, maradékfelhasználásra is tökéletes. Csináltam már én is fetasajttal és juhtúróval töltött gombát is. 




Hozzávalók:

4 db nagy sampiongomba (70 dkg)
15 dkg csibemáj
10 dkg csibemell
1 tojás
2 szikkadt kifli
kevés tej
kb. 15 dkg sajt
só, őrölt bors, oregáno, kakukkfű, bazsalikom
1 kisebb csokor petrezselyemzöld
1 szál újhagyma
3 gerezd fokhagyma
kevés olaj vagy zsír




A csibemellet és a májat is nagyon apróra vágtam. Egy kevés olivaolajat felhevítettem, beleraktam a karikára vágott újhagymát, üvegesre pirítottam, majd hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát is. Ezzel már csak pár másodpercig pirítottam, majd beleraktam a csibemellet és a májat is. A gombák levágott szárát is apróra kockáztam, az is ment a raguba. Fűszereztem, kevés vízzel felengedtem. Kb. 0,5 óra alatt elkészült, a levét elfőtte, az egészet zsírjára pirítottam.

Ekkor hozzáadtam a tejbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott karikára vágott kiflit, 1 egész tojást, apróra vágott petrezselyemzöldet. A sajtból is belereszeltem egy keveset.
Megtöltöttem vele a gombafejeket, és egy sütőpapírral bélelt tepsire raktam, majd ment a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.
30 perc sütés után ráraktam 4 vékony szelet sajtot, és még 5 percre visszaraktam, amíg kicsit ráolvadt.


Köretnek adhatunk mellé bármit, amit szeretünk. Mi most petrezselymes burgonyával ettük, és zöld veltelínivel leöblítettük. :)


Laposkenyér serpenyőben sütve, élesztő nélkül





Erre a receptre már hónapokkal ezelőtt rátaláltam Barbinál, de aztán valahogy feledésbe merült. Pedig nagyon megtetszett benne, hogy egy gyorsan elkészíthető kenyérféléről van szó. Most újra rábukkantam, és rögtön ki is próbáltam.  Persze nem "rendes" kenyérről van szó, legalábbis nem ilyesmire gondolunk, ha a kenyér szót meghalljuk.        


De nagyon jó arra az esetre, ha gyorsan kell kenyeret rakni az asztalra, mert épp elfogyott, mindössze fél óra alatt elkészíthető. Sőt kiváló alternatíva azoknak is, akik nem fogyaszthatnak élesztőt valami okból, hisz ebben nincs. Meg egyébként is, nekem nagyon bejött az íze, úgyhogy biztos, hogy gyakran fogom készíteni. :)



Hozzávalók:

40 dkg liszt (nálam most ebből 10 dkg graham liszt volt)
1 evőkanál burgonyapehely
2 dcl tej
1 dcl kefír (vagy joghurt)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só

kevés vaj


A hozzávalókat összegyúrjuk, szükség esetén pótoljuk a folyadékot, vagy lisztet adunk hozzá. Lágy tésztát kell kapnunk, de ne ragadjon. Nyújtsuk ki 0,5-1 cm vastagságúra, és vágjuk 8 cikkelyre egy pizzavágó segítségével. Egy teflon serpenyőt egy kicsit vajazzunk ki, és szórjunk bele egy pici lisztet. Ha már kezd pezsegni, akkor elég meleg, beletehetjük tésztát. Mind a két oldalát megsütjük, összesen kb. 15 perc alatt. 

Még melegen tegyünk rá egy kis vajat, ettől isteni finom lesz az íze!

Megjegyzés: nekem nincs a gázrózsához elosztólapom,így elég nehezen tudtam szabályozni a hőt, hogy ne égjen meg, és azért belül is átsüljön. Az első adagot kicsit vastagabbra hagytam, ez van itt a fenti képen. De aztán a többit jobban ellapítottam, így könnyebben átsült. Szépen fel is hólyagosodott. :)) Én végül a vajon kívül nem is raktam rá mást, kicsit megsóztam, paradicsommal és paprikával ettem. Nagyon ízlett. :)



2012. május 18., péntek

Tejszínes-fahéjas tejberizs gyümölcsökkel


Az egész úgy kezdődött, hogy kaptam egy kevés rebarbarát, és elkezdtem receptek után nyomozni a neten, hogy mégis mihez lenne jó kezdeni ezzel a 20 dekával...
Találtam is egy csomó jó receptet, el is mentettem mindet, de csak mocorgott bennem a kisördög,hogy mégis valami mást akarok. Persze azt nem tudtam,hogy mit. :) Jellemző. :))

Aztán eszembe jutott, hogy Nagy Levinnél egyszer láttam egy szuper rizspuding receptet, elő is kerestem, és már el is dőlt, hogy ezt akarom. Csak a mennyiségek ingattak meg, mikor kimértem az ott megadott rizs mennyiségét, nagyon kevésnek éreztem. Így hát megdupláztam...
Kaptam egy nagyon finom tejberizst, de ez mégsem az a rizspuding volt, mint amit ott láttam, úgyhogy nemsokára ismét meg fogom csinálni, most már az előírt adagokkal.

Mindenesetre ezt a változatot is nagyon tudom ajánlani, egy csomóféleképpen lehet ízesíteni, friss vagy fagyasztott gyümölccsel, befőttel, stb.

Az enyémbe most került ugye a rebarbara, amit megsütöttem mézzel és fahéjjal, de mivel nem lett elég az összesbe, így készítettem fagyasztott málnapüréset és áfonyazseléset is. :)




Hozzávalók a tejberizshez:

15 dkg rizs
1 liter tej
2 evőkanál vaj
2 rúd fahéj
1 rúd vanília
1 marék mandulaforgács
4 evőkanál nyírfacukor (vagy rendes cukor)

2,5 dcl tejszín habbá verve

A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, majd a vajon pár percig kevergetve fehéredésig pirítjuk. Felöntjük a tejjel, belerakjuk a fahéjat és a vaníliarudat. Az elején még néha megkeverve kb. 40 perc alatt készre főzzük.
A végén adjuk hozzá  a cukrot és a mandulaforgácsot, még ezzel 1-2 percig főzzük. Teljesen hidegre hűtjük. Ekkor óvatosan hozzáadjuk a habbá vert tejszínt.




Amíg kihűl, megcsináljuk a rebarbarát és áfonyát, mert ezeknek is hűlni kell.

A rebarbarát (nekem 20 dkg volt) 4-5 cm hosszúságú darabokra vágjuk. Ha szükséges, hámozzuk meg.  Bár azt mondják, hogy általában nem szükséges, de én ahogy levágtam a végét, megindult a "héja" is, ezért inkább lehúztam.
Tegyük egy hőálló tálba, szórjuk meg kevés fahéjjal, barna nádcukorral (az íze miatt), és csurgassunk rá kb. 2 kanál mézet. 180 °C-os sütőben puhára sütjük (kb. 25 perc), a vége felé megszórjuk szeletelt mandulával, és még 1-2 percig pirítjuk.
Isteni finom íze lesz! :)






A sült rebarbarát teljesen kihűtjük, majd a tejberizzsel rétegezve egy pohárba rakjuk.
A tetejét pirított mandulával szórjuk meg.




Az áfonyás zseléhez fogtam kb. 2 maréknyi fagyasztott áfonyát, egy lábasba raktam, pici vízzel és egy narancs levével + reszelt héjával lassú tűzön kiolvasztottam, nyírfacukorral édesítettem, majd átforraltam.
Egy botmixerrel szétturmixoltam. 1 evőkanálnyi zselatint kevés vízbe áztattam, 10 percig hagytam,hogy megduzzadjon. Ekkor beraktam a mikróba, kb. 0,5 perc alatt felolvasztottam.
Az áfonyaszószból hozzáraktam pár kanálnyit, gyorsan elkevertem,majd az egészet visszaöntöttem a többihez. Kevergetve besűrítettem. Megvártam,míg kihűl, majd ezt is a rizzsel rétegezve pohárba raktam.



A málnás volt a legegyszerűbb. Egy kevés fagyasztott málnát 1 percre a mikróba raktam. Épp csak annyi ideig, hogy ne olvadjon ki teljesen, de már ne legyen teljesen összefagyva. Megszórtam nyírfacukorral, majd fogtam egy krumplinyomót, és szétnyomdostam. Csak olyan félig pépesre, hogy azért maradjanak benne málnaszemek is.




Így félig jegesen rétegeztem le a tejszínes rizzsel. A tetejére ennek is pirított szeletelt mandulát szórtam.


A gyümölcsökből és egyéb hozzávalókból nem tudok pontos mennyiséget írni, ezeket csak úgy szemre csináltam. Ebből az adagból 6 ilyen pohárkával lett.

A három féléből , amit csináltam a málnás azért ízlett, mert nagyon jól ment a friss, jeges málna íze a tejberizshez.
A mézes-fahéjas rebarbara nagyon különleges és finom, édesen savanykás ízvilág, nekem nagyon bejött.
Az áfonyás íze volt a legkevésbé átütő, de azért elfogyott az is. :))

A lehetőségek végtelenek...


2012. május 17., csütörtök

Zellerkrémleves



Mostanában kezdek rákattanni a krémlevesekre, gyorsan elkészülnek és finomak. :) Nemrégiben csináltam spárgából, most a zeller került sorra. Viszont ez nem zellergumóból készült, hanem szárzellerből, vagy talán ismertebb nevén, halványító zellerből.

Hozzávalók:

25 dkg szárzeller (tisztítva)
2 db burgonya
3 gerezd fokhagyma
kevés vaj
só, frissen őrölt négyszínű bors
kevés borsikafű
csipetnyi frissen reszelt szerecsendió
1 liter tej
2,5 dcl tejszín

kenyér
füstölt sajt, fokhagyma

A zellerszárat feldaraboljuk, megmossuk, a burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk.
A vajat felhevítjük, megfuttatjuk rajta az apróra vágott fokhagymát. Hozzáadjuk a felkockázott zellerszárat és burgonyát, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Fűszerezzük, és fedő alatt puhára főzzük.
Egy merülő mixerrel szétturmixoljuk, visszatesszük a tűzre. Felöntjük a tejjel, tejszínnel, és összeforraljuk.  Nem kell semmivel sűríteni, a burgonyától elég sűrű lesz.
Tálaláskor rászórtam egy kevés apróra vágott zellerlevelet.

Egy szelet kenyeret megpirítunk, kevés fokhagymával áttöröljük. Füstölt sajttal megszórjuk, sütőben (vagy mikróban) kicsit ráolvasztjuk, ezzel tálaljuk.

Levesbetétnek használhatunk készen kapható levesgyöngyöt, fokhagymás krutont, vagy akár reszelhetünk a levesbe a füstölt sajtból is.


2012. május 14., hétfő

30 éves osztálytalálkozónkra ...



Az utóbbi időben nem nagyon rakok fel ide mézeskalácsokat. Az én Édes -  mézes világomban gyűjtöm őket egy kupacba... :)
Viszont ezt most mindenképp meg akartam osztani itt is, mert különleges alkalomra készült. Most 30 éve, hogy kimaradtunk az alapiskolából, és hát osztálytalálkozónk volt.
Tavalytól az iskola szervezi a találkozót, méghozzá nem is akárhogyan. Az összes régi diákot megszólítják, öttől egészen a  hatvanötös évfordulóig. Szép számmal gyűltünk össze az idén is, jelen voltak huszonévesek és nyolcvanévesek is.
A hivatalos rész az iskolában zajlott, egymás után tartották a tanárok az osztályfőnöki órákat. Mi meghívtuk azt is, aki az alsó tagozatban , és azt is, aki a felső tagozatban volt az osztályfőnökünk.

Ezeket a mézeskalácsokat nekik készítettem ajándékba.









Ilyenek voltunk 30 évvel ezelőtt... :) Rég volt, szép volt, talán igaz sem volt...  :))



2012. május 13., vasárnap

Túrós pogácsa sült hagymával




Általában egy bevált recept szerint csinálom a pogácsákat, de néha hűtőürítés vagy maradékfelhasználás címén abból készítem el, ami épp van otthon.
Ez a pogácsa is így született meg, el kellett már használnom  a túrót, vészesen közeledett a szavatossági idő vége :) Van már egy túrós pogi recept a blogomon, de az élesztős, most viszont valami gyorsat szerettem volna, így ezt sütőporral csináltam.
A sült hagymát is elég gyakran használom ízesítésképpen, nagyon szeretjük. Otthon is megsüthetjük természetesen a hagymát, de nekem most van itthon szárított sült hagymám, így az került bele (az Ikeában kapható).

Hozzávalók:

35 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
2 egész tojás + 1 a tetejére
1 sütőpor
25 dkg tejföl
25 dkg túró
3 kávéskanál só
kb. 2 maréknyi szárított hagyma

A hozzávalókat összegyúrtam, a hagymát a végén adtam hozzá. Alaposan lisztezett deszkán kb. 1,5 ujjnyi vastagra nyújtottam. A tetejét lekentem egy felvert tojással, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggattam. A maradékot ismét össze lehet gyúrni, és szaggatni.
Sütőpapírral bélelt tepsire raktam, és 180 °C-os sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöttem.





2012. május 10., csütörtök

Spárgakrémleves bacon chipsszel



A spárgával még csak most ismerkedem, eddig még nem csak hogy nem készítettem, de nem is ettem. Ez valahogy kimaradt... Most viszont dupláztam, mert kaptam egy adag fehér és zöld spárgát is, így végre kipróbálhattam.
A fehérből krémleves készült, a zöldet megsütöttem.  A leves nekem nagyon ízlett, ilyet biztosan fogok máskor is csinálni. Alig kell hozzá valami , és extra gyorsan elkészül.



Hozzávalók:

0,5 kg fehér spárga
7 dcl csirkealaplé (vagy víz)
1 egész citrom
kevés cukor (nyírfacukor)
só, kevés frissen őrölt négy színű bors
4-5 zsályalevél
4 dcl tej
2 dcl tejszín
2 evőkanál barnarizsliszt
diónyi vaj
6 dkg bacon



A vizet felrakjuk forrni, közben megpucoljuk a spárgákat. A legjobb ezt zöldséghámozóval végezni, ezzel szép vékonyan lehet megpucolni. A spárga fás végeit levágjuk, ezt eldobjuk, a többit kb. 2 cm-es darabokra vágjuk, és a vízbe rakjuk. Sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a zsályaleveleket, belecsavarjuk a citrom levét, kevés cukorral ízesítjük.
A spárga kb. fél óra alatt készre párolódik. Ekkor a zsályaleveleket kivesszük, a spárgát egy merülő mixerrel szétturmixoljuk. Ezután még szűrjük-passzírozzuk át egy sűrű szitán is - látni fogjuk, hogy a turmixolás ellenére is lesznek benne ilyen szálacskák, ezek nagyban rontanák a leves élvezhetőségét. Tegyük vissza a tűzre, újból forraljuk fel, adjuk hozzá a vajat.

A barnarizslisztet keverjük el a tejben-tejszínben, ezzel habarjuk be a levest. Nem kell sokáig főzni már, elég ha párat rottyantunk rajta.

Közben a hajszálvékonyra szeletelt  bancont vágjuk fel vékony csíkokra, és 1-2 perc alatt süssük meg.
Ez lesz a levesbetét. A füstölt szalonna isteni ízt ad a levesnek! :)





2012. május 4., péntek

Zöldséges csirkeszoté



Egy extra gyorsan elkészíthető, könnyű kis étel, csibemellből és zöldségekből. A zöldségektől és a fűszerezéstől függően mégis mindig más íze lehet kicsit...

Hozzávalók:

25 dkg csibemell
25 dkg zöldségkeverék (fagyasztott)
olaj
só, őrölt bors,
provance-i fűszerkeverék
szójaszósz és chiliszósz ízlés szerint
2-3 evőkanál keményítő

A csibemellet vékony csíkokra vágtam,sóztam, borsoztam, és a felforrósított olajra dobtam.Kevergetve fehéredésig pirítottam, majd beleraktam a többi fűszert is és a szószokat, végül a zöldségkeveréket. Felengedtem egy kevés vízzel, és kb. 15-20 perc alatt az egészet készre pároltam. A végén a keményítővel besűrítettem.

Közben elkészült a párolt rizs is, így  fél órán belül már ebédelhettünk is. :)