2012. március 21., szerda

Hajtovány


Még mindig gyenge képek, de ami rajta van, az nagyon finomságos! :)
A hajtovány receptje egy az egyben Limarától van, ezen nincs mit változtatni, úgy jó, ahogy van.Egy egészen apró eltérés, én egy kicsivel több sót rakok bele, nekünk úgy jobban ízlik. Csak azon csodálkozom,hogy még nem raktam fel eddig a blogomra, pedig aránylag gyakran készítem, amióta nála megláttam. :)

Az alap vajas-sajtos krémet lehet dúsítani is kedvünk szerint, friss fűszernövényekkel ízesíthetjük. Én most a tészta egyik felére az alapkrémet raktam csak, a másikra viszont szórtam egy kis sült hagymát.
A sült hagymát persze otthon is elkészíthetjük, de én most azt a szárított változatot használtam, amit az Ikeában lehet venni. Nagyon finom! :)

Hozzávalók:

Tészta:

1 kg finomliszt ( nekem most fele-fele arányba finom- és kenyérliszt)
6 dcl langyos tej
2 tojássárgája
1 dcl olaj
2 evőkanál só ( nekem 2,5 kanál)
5 dkg élesztő
1 kiskanál cukor

Krém:

20 dkg vaj
1 teáskanál só
1 egész tojás
20-25 dkg reszelt sajt (füstöltet is keverhetünk bele)

Ízlés szerint fűszerek vagy sült hagyma
A tetejére 1 tojás és különféle magvak



A hozzávalókból dagasszunk lágy tésztát (én a kenyérsütőgépet használtam erre a célra), és kelesszük a duplájára. Egy nagyobb méretű lisztezett deszkára borítjuk, és két részre osztjuk.
Egyenként jó nagy, szinte az egész deszkát beborító  téglalap alakra nyújtjuk. Ekkor jöhet rá a krém.
Én ezt most úgy oldottam meg,hogy nem kevertem hozzá a reszelt sajtot a vajhoz, mert úgy nehezebb elkenni. A vaj csak annyira legyen lágy,hogy tudjuk kenni, de ne legyen folyós. Keverjük el alaposan az egész tojással és a sóval, majd kenjük  a tésztára. Reszeljük rá a sajtot, és ilyenkor szórhatjuk meg a sült hagymával , vagy a fűszerekkel is.



Tekerjük fel szorosan, mint a bejglit, és vágjuk trapéz alakokra. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és letakarva még kb. fél órán keresztül kelni hagyjuk.
A sütőt közben előmelegítjük 180 °C-ra, a tészta tetejét pedig lekenjük a felvert tojással. Megszórjuk különféle magvakkal, sajtot is reszelhetünk rá.
Légkeveréses sütőben, a hőfokot 170 °C-ra visszavéve, kb. 25 perc alatt sültek készre.

Marhapörkölt mexikói módra



Mindjárt az elején elnézést kérek a képek minőségéért, de sajnos a napokban elromlott a fényképezőgépem. Úgy néz ki,hogy nem érdemes javíttatni sem, tehát muszáj lesz vennem egy újat...hogy mikor, az még a jövő zenéje. :((
Addig is a telefonommal készítek képeket , amik persze elég gyenge minőségűek, viszont kihagyni sem akarom, mert így is ritkán főzök mostanában, és még ritkábban posztolok...Viszont van egy-két dolog, amit szeretnék ide így is berakni, mert ki tudja, mikor készítem el legközelebb. Ha majd újrafőzöm,és lesznek jobb képek, akkor ezeket lecserélem. :)

Az ételbe konzerv babot és kukoricát használtam, ez természetesen lecserélhető szárazbabbal is. De én jobban szeretem a konzervet, ami már elő van főzve, mert a szárazbabbal sokszor megjártam. Némelyik nagyon nehezen puhul, és nem egyformán főnek meg a szemek sem. Egyébként is külön szoktam főzni a hústól, mert azt nem lehet kiszámítani,hogy egyformán fognak-e megfőni a hússal. A konzerv babot viszont elég akkor hozzáadni az ételhez, amikor a hús már puha, és csak egy kicsit összefőzni az egészet.

Hozzávalók:

60 dkg marhahús
1 konzerv bab
1 konzerv mexikói keverék (bab és kukorica)
2 fej hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
paradicsompüré
csípős paprikakrém (ha pikánsan szeretjük, szerintem így az igazi)
őrölt pirospaprika
só, őrölt bors, kakukkfű
sertészsír

A hagymát apróra vágtam, és a felforrósított zsírba dobtam.  Egy kicsit visszavettem a hőt, és kevergetve üvegesre pároltam, majd hozzáadtam a reszelt fokhagymát, de mindjárt le is vettem a tűzről, nehogy megégjen, és csak így pirítottam át kb. 1 perc alatt. Ekkor beleraktam a vékony csíkokra vágott marhahúst, és visszaraktam a tűzre. Kevergetve fehéredésig pirítottam a húst, megszórtam az őrölt pirospaprikával, átkevertem, és mindjárt felöntöttem annyi vízzel, ami épp csak ellepte. Sóztam,borsoztam, friss kakukkfűvel ízesítettem (szárított is jó bele).  Nem fedtem le, hagytam,hogy elfője a levét, ekkor beleraktam a paradicsompürét, a csípős paprikakrémet, és ismét egy kevés vizet. Most már fedő alatt pároltam készre.
Mikor a hús jó lett, beleraktam a babkonzervet, és a mexikói bab-kukorica konzervet.
A fedőt levéve összefőztem, ahogy párolgott el a leve, jól besűrűsödött a szaftja is.

Szerintem egyszerűen fehérkenyérrel a legfinomabb, de választhatunk mellé más köretet is.