2012. július 12., csütörtök

Túrós rétes sárgabarackkal és pirított mandulával


Kaptam a napokban igazi finom házi túrót, és rögtön arra gondoltam, hogy ebből muszáj lesz rétest sütnöm. :) Mikor nekiálltam, beugrott, hogy van egy csomó sárgabarackom is, kicsit fel lehetne vele tuningolni...aztán jött a következő gondolat, miszerint a sárgabarack és a mandula jó barátságban vannak, úgyhogy azt is kéne belerakni... Ez sült ki belőle. :))

Hozzávalók:

1 csomag réteslap (4 darabos)
80 dkg túró
csipet só
4 tojás + 1 a tetejét megkenni
2-3 dkg olvasztott vaj
8-10 db sárgabarack
5 dkg szeletelt mandula
cukor és vaníliás cukor ízlés szerint
(én xukrot -nyírfacukor-  használtam)



A túrót áttörjük, elkeverjük a csipetnyi sóval, a tojások sárgájával, és a cukorral+vaníliás cukorral, majd végül hozzáadjuk a tojások keményre vert habját.
Leterítjük az egyik réteslapot és megkenjük olvasztott vajjal, erre rátesszük a másik lapot. A túró felét ráhalmozzuk, és elsimítjuk úgy, hogy kb. a tészta 3/4-t letakarja.

A sárgabarackot megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. A tészta egyik szélén végigrakjuk belsejével felfelé. A mandulát száraz serpenyőben pár másodperc alatt megpirítjuk, kihűtjük és a barackokra  rakjuk. A tésztát óvatosan feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
Ugyanezt megismételjük a másik két réteslappal is.



A tetejét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk kevés szeletelt mandulával és a 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Langyosra hűlve szeleteljük, kevés porcukorral megszórva tálaljuk.



2 megjegyzés:

Barbi konyhája írta...

Olyan jól néz ki, hogy itt is újra megcsodáltam! :)

Szemi írta...

Köszönöm Barbi! :)