2012. április 19., csütörtök

Zöldborsófőzelék



A zöldborsófőzelék az én gyerekkoromból kimaradt... Pedig anyu jól főzött és változatosan, főzelék is volt minden fajta, de ez éppen nem... Nekem meg eszembe sem jutott, mikor már magunkra főztem, hogy ebből is lehet főzeléket csinálni, pedig szeretem a borsót. Igaz, férj meg nem. :))

Csak pár évvel ezelőtt ettem először a munkahelyem menzáján, és a rajongója lettem. Ahányszor szerepelt az étlapon, mindig ezt választottam, nem volt az a rántott hús vagy sült csibe, amire becseréltem volna. Egyszer csináltam itthon is, de férj továbbra sem csípi a borsót semmilyen formában. Viszont ez az a kaja, amit szívesen megcsinálok akármikor csak saját magamnak is, mert expressz gyorsan elkészül.
Sokan szeretik cukrozni, én nem, szerintem teljesen felesleges. A borsó önmagában is elég édes, pláne, ha a finom, zsenge szemekből csináljuk.
Mivel még a borsó szezon kicsit odébb van, ezt fagyasztottból csináltam. Az elkészítése max. 15 percig tartott. Az elfogyasztása még addig sem. :))

Hozzávalók:

25 dkg zöldborsó (fagyasztott)
1 csokor petrezselyemzöld
2 dcl tejszín
4 dcl tej
barnarizsliszt
só, őrölt bors
olaj, vaj




Egy kevés vajat és olajat vegyesen felhevítettem, és rádobtam a fagyasztott borsót. Néha megkeverve felolvasztottam, pároltam. Közben apróra vágtam a petrezselyemzöldet, és hozzáadtam a borsóhoz, sóztam,frissen őrölt borssal megszórtam. Egy kevés vízzel felengedtem, és tovább pároltam. Nagyjából 10 perc elteltével megszórtam barnarizsliszttel, elkevertem, majd hozzáadtam a tejet és a tejszínt. A barnarizsliszt egyik jó tulajdonsága, hogy nem csomósodik. A másik meg az,hogy nagyon egészséges. :)
Ekkor már sűrűbben kevergettem, nehogy leégjen. Gyorsan besűrűsödött, és kész is volt.

Feltétnek sajtos virsliket sütöttem hozzá.

5 megjegyzés:

Évi - Ízek és utazások írta...

Jaj de jól néz ki. :) Egyszer én is csináltam, de azt nem találtam az "Igazinak". Ez viszont nagyon szuper lehet ízre is. :)

Szemi írta...

Köszi Évi, nekem nagyon bejött.:) Nincs benne semmi faxni, egyszerű és gyors. :) Próbáld ki, hátha nektek is ízleni fog.

Blogkonyha írta...

Ezt az egyszerű finom ételt milyen gusztán tálaltad! Én nagyon szeretem a borsófőzit...:o)

Béres Andi írta...

Végreeeeee!Még valaki paprika nélkül csinálja:-)

Szemi írta...

Illeskrisz, köszi! :)

Andi,bár a legtöbb főzelékbe rakok egy kis pirospaprikát, de ebbe nem. :)