2011. május 30., hétfő

Sokmagvas, tönkölylisztes csavart bagett



Bár nagyon szeretem az igazi , ropogós héjú fehérkenyeret is, de a másik nagy kedvenc a magvakkal dúsan telerakott kenyérke. Ez esetben épp bagettek, ami annyival jobb,mint a kenyér,hogy még több magot lehet körbe-körbe rárakni, és így sokkal intenzívebben lehet érezni evés közben. :))

Hozzávalók:
20 dkg kenyérliszt BL-80
30 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg öregtészta /sima fehérlisztes/
1 dcl tej
2 dcl víz
1,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 evőkanál olaj
csipetnyi aszkorbinsav
lenmag, szezámmag, tökmag, napraforgómag, köménymag




A hozzávalókat a kenyérsütőgépbe raktam, és bekapcsoltam a dagasztás programot.Egy maréknyi tökmagot és napraforgómagot száraz serpenyőben kicsit átpirítottam, és a dagasztás utolsó pár percében a tésztához adtam. Ennek a kétféle magnak nagyon jó ízt ad ez a pirítás, a kenyérben is sokkal finomabb lesz így az íze. Kb. 20 perc után kivettem a szép simára dagasztott tésztát, átraktam egy kelesztőtálba. A duplájára kelesztettem /kb. 50 perc/, majd 3 egyforma részre osztottam.

Egyenként kilapogattam a megkelt tésztát, és hosszúkás rudakat sodortam belőle. A magokat rászórtam a deszkára olyan hosszúságban,mint a bagett. A tésztát bevizeztem , és jól meghempergettem a magvakban, így alaposan ráragadtak körben mindenhol. Sütőpapírral bélelt tepsire raktam úgy, hogy közben párszor megcsavartam a tengelye körül.
Tiszta konyharuhával és egy fóliával letakartam, majd nem túl meleg helyen 1 órán át hagytam, hogy szépen megkeljenek.

Közben a sütőt előmelegítettem 200 °C-ra, és a sütő aljába egy kis edénybe vizet raktam. A szépen megkelt tésztát lespricceltem egy kis vízzel, majd a sütőbe raktam. Fél óra alatt készre sültek. Mindjárt forrón kaptak ismét egy kis hideg vizes spriccet, és a tepsin hagytam,hogy kihűljenek.

2011. május 23., hétfő

Zsebes karaj



Ezt a zsebes husit kb. 10 éve ettem először a barátnőmnél. Nagyon ízlett, így fel is jegyeztem rögtön a receptjét. Aztán szépen elfelejtkeztem róla... Azóta már sokszor láttam különböző blogokon, és mindig újra eszembe jutott,hogy végre már meg kéne csinálni. De valami mindig épp nem volt itthon, ami kellett hozzá. Most hétvégén végre összejött, az alapvető hozzávalók megvoltak, a fűszerezését pedig a saját ízlésünkhöz igazítottam.

Hozzávalók:

80 dkg sertéskaraj
15 dkg füstölt szalonna
10 dkg trappista sajt
10 dkg gépsonka
kb. 1 dcl olivaolaj
2 gerezd fokhagyma
2 kiskanálnyi csípős chiliszósz
só, őrölt bors
friss kakukkfű és zsálya
0,5 dcl száraz fehér bor




A húst kb ujjnyi vastag szeletekre bevágtam, de úgy, hogy az alja egyben maradjon. Minden oldaláról és a szeletek közt is megsóztam.
Az olajban elkevertem a reszelt fokhagymát, chiliszószt, frissen őrölt borsot, apróra vágott kakukkfüvet. Ezzel alaposan bedörzsöltem az egész húst mindenhol, szintén a szeletek közt is.

Minden gépsonka-szeletbe raktam egy vékony szelet sajtot, félbehajtottam, és a hússzeletek közé helyeztem, majd melléraktam egy vékony szelet szalonnát is.
Itt a képen jól látható hogy nézett ki. Viszont ezzel elkövettem egy kis bakit is, úgyhogy szólok, hogy a gépsonka végeit is hajtsuk be, különben a sajt egy része ki fog folyni sütés közben.




A húst kötözözsineggel összekötöztem, hogy ez tartást adjon neki. A zsineg alá zsályalevélkéket és kakukkfű-ágacskákat szúrtam. A húst mégegyszer meghintettem kevés frissen őrölt borssal.
Majd a maradék szalonnaszeleteket is a zsineg alá dugdostam.




Hőálló tálba raktam, meglocsoltam a tetejét a visszamardt fűszeres olajjal / ha nem marad ki, akkor egy kevés olivaolajat locsoljunk rá/, és aláöntöttem a fél deci fehér bort. Lefedve, 200 °C-os sütőben 60 percig pároltam. Ekkor levettem a tetejét, és még kb. 15 percig sütöttem, közben a levével néha meglocsoltam.
Mikor elkészült, a zsineget levettem róla, és kicsit hagytam pihenni a húst, hogy szebben lehessen szeletelni. Fontos, hogy a húst srégen szeleteljük, így fog szépen mutatni.




Ebédre párolt rizzsel és friss zöldsalátával tálaltam. Másnap hidegen nagyon szép vékonyan szeletelhető, ezért akár hidegtálakra is rakhatjuk.


Londoni kuglóf



Mostanában egy kissé elhanyagoltam a blogomat, alig volt bejegyzésem ebben a hónapban. Két oka is van, egyrészt kicsit összesűrűsödtek a tennivalóim, másrészt alig sütöttem-főztem valamit. Bár ez utóbbi épp az előbbiből fakad. :))
Ha mégis sor került rá, akkor is fő szempont volt,hogy gyorsan elkészüljön, és ilyenkor nem szeretek új receptekkel kisérletezni, inkább csak a beváltabbakat készítem.
De a hétvégén egy grillpartyra voltunk hivatalosak,és oda szerettem volna mindenképp valamit sütni. Mivel kenyereket is dagasztottam-sütöttem, ezért valami olyan kellett, ami bár mutatós, de azért gyorsan elkészül. Meg persze legyen finom is. :)

Ennek a sütinek a receptjét Pintyőke írta be az NLC fórumára. Ott már többen is megsütötték, és mindenki nagyon dicsérte. Így gondoltam,hogy itt a jó alkalom, én is elkészítem.
Szerintem nagyon jó lett, biztos,hogy gyakran fogok ilyet sütni. Egyszerű kevert tészta tulajdonképpen, és a hozzávalók variálásával mindig kicsit más ízt kaphatunk. Csak ajánlani tudom!



Hozzávalók (a mértékegység egy 2 dcl-es pohár):

4 egész tojás
2 pohár cukor
2 pohár liszt
1 pohár olaj
1/2 pohár meleg víz
2 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál nescafé
1 teáskanál sütőpor
3-4 evőkanál kakaó
1 evőkanál rum /vagy aroma/
1 evőkanál vanília esszencia
5 dkg kandírozott narancs (vagy mazsola)
10 dkg mandula (vagy dió, mogyoró) durvára vágva

A csokimázhoz 10 dkg étcsoki és olaj
A díszítéshez egy maréknyi kandírozott narancs

A kandírozott narancshéjakat a rum és a vaníliaesszencia keverékébe áztattam (adhatunk hozzá egy pici vizet is, hogy ellepje) , majd leszűrtem és félreraktam.
Az utolsó hozzávaló kivételével mindent egy nagyobb tálba adagoltam (azt is,amiben a kandírozott narancshéj ázott), és kézimixerrel jó alaposan kikevertem , ez jó 10 perc volt.
Ekkor hozzáadtam a mandulát és a beáztatott kandírozott narancshéjat. Vajazott, lisztezett kerek kuglóf formába öntöttem a tésztát, és 150 °C-ra előmelegített sütőben 70 percig sütöttem.
Kb. az 50. perc után érdemes tűpróbát csinálni, mert mindenkinek másképp süt a sütője. Mindenesetre az első 30-40 percben ne nyitogassuk a sütő ajtaját.

Rácsra téve hagytam langyosra hűlni, ekkor ráöntöttem a csokimázat, és kandírozott naranccsal díszítettem.

Megjegyzés: szeletelt mandulát használtam hozzá, ezt könnyű volt felaprítani. A nescafét ne hagyjuk ki, nagyon finom ízt ad a sütinek.





2011. május 22., vasárnap

Kemencében sült kenyér



Tegnap egy régi álmom vált valóra, végre kipróbálhattam a kenyérsütést egy igazi kemencében is! Egy baráti házaspár hívott meg minket kerti sütögetésre, főzőcskére. A meghívást itt is szeretném megköszönni, nagyon jól éreztük magunkat, egy igazi élmény volt! :)

Készült bográcsban egy isteni gulyás borjúból, de a sláger mégiscsak a kemencés finomságok sora volt.Mire odaértünk, a lepények már épp kisültek, így berakhattuk a kenyereket is a forró kemencébe.
A tésztát még otthon bedagasztottam, és a már megkelt cipókat vittük magunkkal. Szerencsére nem kellett messzire vinni, épp csak a szomszédba. :))

A kemence:



Itt már bent a van a két cipó, és még sül egy lepény is...



Már szépen pirulnak ...



Ilyen lett megvágva. A tésztája egyszerű , öregtésztás fehérkenyér. A héja kicsit vastagabb lett, mint amit a villanysütőmben sütök, de finom, ropogós! Az íze pedig...nos, az egyszerűen tökéletes! :))

Igazi, nagybetűs KENYÉR !


2011. május 6., péntek

Fehérkenyér virágmintával



Ma két fehérkenyeret sütöttem, az egyiket simán becsíkoztam, a másikat kicsit megmintáztam. Egy kis virágot "rajzoltam" rá, hátha virágosabb lesz annak is a kedve, aki majd eszik belőle. :))




Amúgy a recept semmi extra, a szokásos fehérkenyér öregtésztával / az alaprecept Limarától van /.


2011. május 5., csütörtök

Zöldborsós csirkememáj bulgurral



Tegnap szinte az egész napomat a számítógép előtt töltöttem, próbáltam külön profilt csinálni a blogomnak az egyik közösségi portálon. Eljött az ideje, hogy különválasszam a főzös bejegyzéseimet a magánéleti részektől. Alaposan megkínlódtam vele, nem vagyok egy számítógépzseni. :))
Azon kaptam magam,hogy már dél is elmúlt, ebéd meg sehol. Viszont a szemeim egyre hangosabban kezdtek kopogni, ezért úgy gondoltam,hogy muszáj valami gyorsat főzni. Tehát kivettem egy adag csibemájat a fagyasztóból, és némi meleg víz segítségével gyorsabb kiolvadásra próbáltam serkenteni. A kiolvadás után fél órával már lehetett is enni, a köret is bőven elkészül addig.

Hozzávalók:

0,5 kg csibemáj
20 dkg borsó /fagyasztott/
3 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál mustár
1 teáskanál csípős paprikakrém /elhagyható/
só, őrölt pirospaprika
őrölt bors,
csipetnyi majoranna
pár szál friss kakukkfű
zsír /vagy olaj/


A hagymákat meghámoztam és nagyon vékony karikára vágtam. A felforrósított zsírra dobtam, elkevertem, majd lejjebb vettem alatta hőt, és fedő alatt 2-3 perc alatt megdinszteltem. Ekkor hozzáadtam a finomra reszelt fokhagymát, mérsékelt tűzön, folyton kevergetve még kb. 1 percig pároltam. Ekkor félrehúztam, meghintettem pirospaprikával, elkevertem, felöntöttem vízzel. Visszaraktam a tűzre, hozzáadtam a csibemájat, sóztam / szárnyasmájat lehet, nem keményedik meg/, borsoztam, beleraktam a mustárt, majorannát, apróra vágott kakukkfüvet. Mikor felforrt, beleraktam a fagyasztott borsót is.
Lefedve lassú tűzön készre pároltam, majd fedő nélkül tovább főzve pár perc alatt besűrítettem a levét. Mivel én szeretem a csípőset, raktam bele még egy kiskanálnyi csípős paprikakrémet is, de aki nem szereti, az hagyja ki.

Közben elkészült a bulgur: kevés olajon megfuttattam, majd másfélszeres mennyiségű vízzel felöntöttem. Megsóztam, apróra vágott petrezselyemzöldet szórtam bele, és lefedve készre pároltam. Szeretem a bulgurt, mert jó ízű, és még gyorsabban elkészül, mint a rizs.




Ezt a számot ma reggel ajánlotta nekem valaki, és olyan jól felpörgette vele a reggelemet, hogy gondoltam, másokkal is megosztom... :))


2011. május 2., hétfő

Sörös csibecombok



Egyszer már használtam a sört hús sütésekor, akkor sörös tarját készítettem. Bár az eredeti recept már akkor is csibecombokra szólt, de nekem csak tarjám volt itthon. Viszont most vettem nagyon szép csibéket, és eszembe jutott ez a sörben való sütési mód.
Elkészítettem, és nagyon finom lett, úgyhogy az biztos,hogy nem utoljára volt! :) Azokban is ajánlom, akik a sört egyébként nem szeretik,mert a húson nem érezni a sör ízét.
Fűszerezésre használhatunk kész keveréket, vagy otthon is összeállíthatunk valamit a kedvenc fűszereinkből.

Hozzávalók:

4 szép nagy csibecomb
10 dkg szalonna
2 dcl sör
só, grillfűszer keverék
pár szál kakukkfű és zsálya
kevés zsír vagy olaj




Fogjunk egy akkora tálat, amiben a combok szorosan férnek el. Ez azért fontos, hogy ne legyen túl sok sör a húsok között.
A tál alját kevés kacsazsírral vékonyan kikentem, erre fektettem a vékonyra felvágott szalonnát. A combokat sóztam, fűszereztem, és a tálba raktam. A tetejére és a húsok mellé raktam a pár levél zsályát és kakukkfüvet. Óvatosan beleöntöttem a sört, vigyázva,hogy a fűszert ne mossam le a húsról.
Alufóliával letakartam, és a 200 °C-ra előmelegített sütőbe raktam. Kb. 1 órán keresztül lefedve sütöttem, ekkor levettem az alufóliát, és bekapcsoltam a sütőn a grill funkciót, és még kb. 15 percig így sütöttem. Így a szaftból a víz elpárolgott, besűrűsödött, a bőr pedig ropogós lett.

Párolt rizzsel tálaltam. A szaftja nagyon finom lesz, meglocsolhatjuk vele a tányéron a rizst.

Megjegyzés: ha nincs szalonnánk, anélkül is elkészíthetjük, csak akkor kicsit jobban zsírozzuk ki az edényt. Ha van szalonna , akkor pedig óvatosan sózzuk a húst, mivel a szalonna is sós.

Szilvalekváros papucs leveles tésztából



Semmi extra, de ha valami finomra és gyorsra vágyunk, akkor itt a megunhatatlan, régi jól bevált recept, a szilvalekváros papucs. Az elkészítésétől már csak az eltüntetése megy gyorsabban. :))

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta
1 doboz szilvalekvár /vagy bármilyen más ízű lekvár, ízlés szerint/
1 tojás

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam, és derelyevágóval négyszögekre vágtam. Mindegyik közepébe raktam egy kanálka lekvárt, majd a két szemben lévő tésztacsücsköt összefogtam.
Sütőpapírral bélelt tepsire raktam, a tetejét egy felvert tojással lekentem, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütöttem.

Tálaláskor egy leheletnyi porcukorral megszórtam.

2011. május 1., vasárnap

Sajtos pogácsa gyorsan



Igen, megint egy pogácsa recept ... De a hétvégén váratlan vendégeink jöttek, alig pár órával előtte szóltak. Mivel más dolgom is volt, nem volt időm hosszadalmas sütésekre, ezért olyan receptet kerestem, amit csak össze kell gyúrni, és már mehet is a sütőbe. Receptet találtam bőven, viszont a legtöbbe sok reszelni való sajt kellett bele, nekem meg épp csak 2-3 dkg volt itthon.
Akkor fogtam egy régebbi receptemet, és átvariáltam azokra az alapanyagokra, amit a hűtőben találtam. :)) Finom lett a végeredmény.

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
12 dkg vaj /vagy margarin/
14 dkg krémsajt /nekem most egy doboz háromszög sajt/
2 dcl tejföl
3 csapott teáskanál só
1 egész tojás
1 tojássárgája
1 sütőpor

A tetejére:1 tojás, kb. 3 dkg reszelt füstölt sajt, szezám- és köménymag.



A tészta hozzávalóit összegyúrtam, és egy lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtottam. A tetejét megkentem 1 felvert tojással, ráreszeltem a sajtot. Egy pizzavágóval hosszúkás rudakra vágtam. A felét szezámmaggal, a másik felét köménymaggal szórtam meg. Pogácsákat is szaggathatunk belőle, de ez a pizzavágós módszer egyrészt gyorsabb, másrészt pedig nincs hulladék. :)

Sütőpapírral bélelt tepsire raktam, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütöttem.

Másnapra is maradt egy kevés, így letesztelhettem, ugyanolyan élvezhető maradt.


Anyák napjára...




Édesanyámnak és nagymamáimnak szeretettel...

Mama, kérlek, meséld el nekem
Hogy milyen volt az élet nélkülem
Gondoltál rám, mikor azt tervezted el
Hogy mi lesz majd, ha nagy leszel

Mama, kérlek, meséld el nekem
Hogy hogyan kezdődött az életem
Véletlen volt, vagy számítottál rám
Azon az édes éjszakán

Hisz jól tudod, nem kértelek
Nem kértem tőled az életet
S még mielőtt majd egyszer meghalok
Még tudnom kell, miért vagyok

Mama, kérlek, meséld el nekem
Hogy milyen volt az első szerelem
Érezted azt, mikor Téged elhagyott
Milyen jó, hogy én még nem vagyok.

Mama, kérlek, azt mondd meg nekem
Akartad-e azt, hogy így legyen
Én azt hiszem, hogy véletlen csupán
Hogy éppen ő az én apám

Hisz jól tudod, nem kértelek
Nem kértem tőled az életet
S még mielőtt majd egyszer meghalok
Még tudnom kell, most miért vagyok

Mama látod zavarban vagyok
Most megint egész másra gondolok
Hisz itt vannak már, az újonnan érkezők
A nagymamát is kikérdezők

Hát mama kérlek, gondold meg jól
Hogy mit mesélsz majd, a régi dolgokról
Hisz jönnek ők, s újra kérdezik
Mit mondunk el, majd Ő nekik.
Mit mondhatunk, ha kérdezik?
Mit mondhatnánk...