2011. január 28., péntek

Omlós diós keksz reformosan



Karácsonykor csináltam szárazsütinek mandulás kifliket, most annak a tésztáját dolgoztam át kicsit. A mandulát dióra cseréltem, kicsit többet is raktam bele. A keksz-formát azért választottam, mert így sokkal egyszerűbb, és gyorsabb az elkészítése.
Mivel teljeskiőrlésű lisztet, és nyírfacukrot használtam hozzá, így diétázók és cukorbetegek is fogyaszthatják.

Hozzávalók:

20 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg dió
25 dkg margarin
8 dkg xukor /nyírfacukor/
2 dkg friss gyömbér
csipet só

A diót a xukorral együtt beleraktam a késes aprítómba, és együtt ledaráltam. A lisztet átszitáltam, a fennmaradt korpát félreraktam /szitálás után legyen 20 dkg/.
A cukros diót összekevertem a liszttel, sóval , és a frissen reszelt gyömbérrel. A vajat nagylyukú reszelőn belereszeltem, majd az egészet összegyúrtam.
Folpackba csomagolva 2 órára a hűtőbe raktam. Közben a sütőt előmelegítettem 160 °C-ra, a tepsiket kibéleltem sütőpapírral. A tésztából egy kiskanál segítségével egyforma adagokat vettem el, a tenyerem közt először golyókat formáztam belőle, majd ellapítottam.
A kb. 6 cm átmérőjű korongokat a tepsire raktam,villával egy kicsit megnyomkodtam a tetejét, ettől lett rajta ilyen kis csíkos minta, majd nagyjából 15 perc alatt légkeveréssel készre sütöttem.
A sütési idő minden sütőnél más lehet, erre figyeljünk. Nem szabad túlsütni. Mikor kivesszük, még nagyon puhák lesznek, de így jó. Várjuk meg míg kihűl, majd óvatosan szedjük egy lapos tálcára.
Másnapra lesznek finom omlósak.

Megjegyzés: mivel a dió elég olajos, talán a 20 dkg vaj is elég lenne hozzá. Legközelebb megpróbálom így kevesebbel elkészíteni.

A lisztet nem muszáj átszitálni, úgy is felhasználhatjuk. A keksz természetesen elkészíthető finomliszt és cukor felhasználásával is.


2011. január 25., kedd

Díj - Liebster Blog




Az ember ezt a szürke rossz időt sem bánja olyan nagyon, ha a mailjei között olyan üzenetet talál, hogy valaki egy díjjal kedveskedik neki. A díj pedig arról szól, hogy ez lenne az egyik kedvenc blogja... Ha pedig mindjárt három embertől is ilyet kap, akkor még a nap is kikukucskál a felhők mögül! :))

Latsia , Alchri és Memi, köszönöm mindhármatoknak!

A díj mindig jár kötelezettségekkel is, jelen esetben ezekkel:

1. Írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-blog képet, és másold be ezt az útmutatót.

2. Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.

3. Ezután gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.

4. Tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van.

Én nekik szeretném továbbítani a díjat, függetlenül attól, hogy hány követőjük van:

Ciripbogár

Viki egyszerű konyhája

Fűszeres Színek

Faluvégi kurta konyha

Lenne még több jelöltem is, de látom, azok közül már sokan meg is kapták. :))

Viszont mindenkinek küldöm gondolatban, ahová bejelentkeztem állandó olvasónak, hiszen ez egyben azt is jelenti, hogy ők a kedvenceim, és gyakran járok hozzájuk.

Expressz almafánk - reformosan



Ennek a fánknak a receptjét Szamóca oldalán találtam. Nála van belőle egy hagyományos változat is, és ez a reformos. Én csak ez utóbbi módon készítettem el.
Finom lett, bár azt azért nem állítom, hogy leköröz egy klasszikus szalagos farsangi fánkot. :)
De nagyon jó alternatíva cukorbetegek és diétázók részére, akik kénytelenek mellőzni a cukrot és a finomlisztet. Ráadásul nagyon gyorsan elkészül, nem kell keleszteni.
Ez amolyan összekeverem és kisütöm típusú fánk. Gyors ebédre sem utolsó egy kiadós leves után, vagy ha már nagyon nasiznánk valamit estefelé...

Hozzávalók:

4 közepes alma
10 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt, vagy grahamliszt
10 dkg barna rizsliszt
2 evőkanál xukor /nyírfacukor/
1 mokkáskanál fahéj
0,5 citrom leve
0,5 csomag sütőpor
olaj a sütéshez

Az almákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük, ha sok a leve , nyomkodjuk ki. Csavarjuk rá a fél citrom levét, és keverjük el a többi hozzávalóval.

Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, majd kanállal szaggassuk bele a tészát. Mindkét oldaláról pár perc alatt süssük meg.

Diabetikus lekvárt adhatunk mellé.

2011. január 23., vasárnap

Fánk gömbölyűre, karikára...




Nem tudom,hogy mennyire derült ki rólam itt a blog írása közben, hogy én a kelt tészták szerelmese vagyok. Minden elképzelhető formájában imádom, sósan, édesen, kenyérnek, kalácsnak... Nekem a legfinomabb süti vagy torta is olyan, hogy elmegy, na de egy kelt kalács, az már valami! :))
Nem csak enni szeretem, hanem dolgozni is vele. Megnyugtat, amíg formázhatom. Ellentétben egy krémes sütivel, amitől a frász kerülget, hogy vajon mikor fog szétcsúszni, aminek egyben kéne maradni? Nem is vágok neki túl gyakran, hogy valami tortacsodát kreáljak. :))

Egy igazi, klasszikus fánk pedig a kelt tészták királynője tud lenni! Talán ezért is fordulhatott elő, hogy mindeddig még nem mertem nekiállni. Féltem, hogy mi lesz, ha nem lesz olyan szép szalagos, mint amilyennek a nagykönyvben meg van írva? Bár az is igaz, hogy anyukám igen finom fánkot süt, és mindig küld is belőle kóstolót, tehát nélkülöznöm azért nem kellett ezt a finomságot.

Viszont múltkor megláttam Mohánál a gyönyörűséges fánkjait, és akkor úgy gondoltam, hogy most már itt az ideje, hogy én is nekifogjak. A recept teljes egészében tőle van, minden változtatás nélkül /illetve egy apróság mégis, ő 3 dkg élesztőt ír a receptben, én viszont 4 dkg-ot raktam bele, mivel ekkora kocka élesztőm volt itthon, és nem akartam azt az 1 dkg-ot levágni róla/.





Hozzávalók:

70 dkg finomliszt
5 púpozott evőkanál porcukor
1 egész tojás
3 tojássárgája
7 dkg olvasztott vaj
3 dcl langyos tej
0,5 dcl rum
4 dkg élesztő
1 narancs héja reszelve
1 vaníliarúd kikapart belseje

Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe raktam /alulra a folyékony dolgokat, a tetejére pedig a szárazakat/, és elindítottam a dagasztóprogramot.
Miután bedagasztotta, még 50 percig hagytam a gépben kelni. Ekkor kivettem, és egy lisztezett deszkára borítottam.

Mielőtt tovább írom, nézzék meg, hogy micsoda szépen látszanak a tésztában a pici kis vanília pöttyök! Olyan illata van tőle és a narancshéjtól a tésztának már most is, hogy az csuda! :))




Elkezdtem egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatni a fánkokat, mikor eszembe jutott, hogy a nagymamám valamikor csinált karikákat is az ilyen tésztából. Rögtön fogtam is egy még nagyobb, 8 cm átmérőjű szaggatót, és először azzal vágtam ki egy nagyobb formát, majd annak a közepéből a 6 centissel egy kisebbet. Így lett egy gömbölyű és karika formájú fánkom. :)

Letakarva még 40 percig hagytam őket kelni.





Ezután egy mélyebb, és széles lábasban jó bőven olajat hevítettem. Nem kell túl forrónak lenni, mert akkor csak megégnek kívülről a tészták, viszont belül nyers marad.
Az első adag nekem is túl sötét lett, bár még az ehető kategóriában maradt, de utána már jobban ügyeltem az olajra. Oda kell figyelni nagyon, mert ha túl hideg, akkor nem sül, csak megszívja magát olajjal, és akkor valami ehetetlenül nehéz lesz.

De ettől eltekintve gyorsan megy az egész. A fánktészta felső részére az ujjunkkal nyomjunk egy mélyedést, majd ezzel az oldalával lefelé rakjuk az olajba.
A fánkok mindkét oldalát 1,5-2 percig sütjük. Az első felét fedő alatt, a második felét már fedő nélkül.
Majd szedjük ki egy papírtörlőre, hogy leitassuk róla a felesleges olajat.






Ezután már nincs más hátra, mint egy fátyolnyi porcukorral meghinteni, ízlés szerint különféle lekvárokkal a mélyedéseket megtölteni, és megenni. Melegen a legfinomabb! :))

A szalagok még nem olyan tökéletesek, mint Mohánál, de remélem,hogy legközelebb lesz ez még jobb is. Mindenesetre köszi a receptet Moha !



2011. január 22., szombat

Bableves füstölt csülökkel



Ma ebédre olyat főztem, amit eddig még sosem. Pedig nagyon egyszerű volt a leves is, és a második fogás is, de ezek eddig nekem kimaradtak a főzési palettámról.
Sima bablevest persze már főztem, bár azt is elég régen... De a csülöktől valahogy tartottam, mert mi lesz, ha hamarább fől meg, mint a bab, vagy épp fordítva,vagy túl sós lesz... Jó, már tudom,hogy pofonegyszerű a megoldás, de hát jó pap is holtig tanul, nem? :))

Végül akkora adag lett belőle, hogy egy hadseregnek elég lenne, úgyhogy valószinűleg egy hétig ezt fogjuk enni. De olyan finom lett, hogy nem is bánom. :)

Hozzávalók:

1,20 kg-os füstölt hátsó csülök
0,5 kg fehér szárazbab
4 db répa
2 db petrezselyem
0,5 zeller
1 nagyobb fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
4 babérlevél
szemes fekete bors, só
1 csokor petrezselyemzöld

zsír, liszt és pirospaprika a rántáshoz

Az előkészületeket tegnap este kezdtem. A csülköt alaposan megmostam, és egy tál hideg vízbe áztattam /így ha nagyon sós lenne, akkor az kioldódik belőle/. A babot átmostam több vízben is, amíg teljesen tiszta nem lett, majd szintén egy tál vízbe áztattam.

Ma reggel felraktam egy nagy lábas vízbe a csülköt főni. Megvártam, amíg felforrt a víz, majd lejjebb vettem a gázt, hogy épp csak gyöngyözzön. A hab nagyrészét leszedtem, és 2,5 órán keresztül főztem.
Valahol azt olvastam, hogy annyi percig kell a csülköt főzni, amennyi a súlya + 10 %.
Nekem ez 132 perc volt, de egy kicsit még ráhagytam. Ekkor kivettem a vízből, és letakarva félreraktam. A vizet ismét lehaboztam, majd beleraktam a babot és a kockára vágott zöldségeket. Megkóstoltam, és mivel nem volt túl sós, egy kis sót is adtam hozzá. Beleraktam a fűszereket is. Lefedve hagytam főni, kb. 1 óra alatt elkészült.
Csak ekkor raktam bele az apróra vágott petrezselyemzöldet. Azért nem hamarébb, mert így sokkal frissebb, érezhetőbb lesz az íze.

Aztán elkészítettem a rántást: kevés zsíron világosra pirítottam a lisztet, megszórtam a paprikával, és felöntöttem hideg vízzel. Folyton kevergetve megvártam míg felforr, majd a leveshez öntöttem.
Pár percig hagytam, hogy összefőjön, majd elzártam alatta a gázt.

A húst közben lefejtettem a csontról, és összevágtam. Ha gondoljuk, bele is rakhatjuk az egészet a levesbe, de én inkább egy külön tálkában hagytam. Így mindenki annyit tud rakni a saját tányérjába, amennyit szeretne.

A második fogás szalagos fánk volt, majd nemsokára annak is hozom a receptjét. :)

2011. január 21., péntek

Zsemle



Ezeknek a zsemléknek a receptjét Vikinél találtam. Mikor megláttam nála a képeket, rögtön gusztust kaptam rá. Mostanában nagyon ritkán csinálok csak finomlisztből kenyeret és péksütit, a legtöbbször keverem teljeskiőrlésűvel. De ennek most nem bírtam ellenállni, úgyhogy elhoztam tőle a receptet, és ma én is elkészítettem. A recepten csak egy picit változtattam, az alap maradt, csak én még tettem hozzá egy kis vajat, és burgonyapelyhet.
Nem csalódtam,nagyon finom lett! Ez volt estére a vacsoránk, és jó lesz a holnapi bableves mellé is. Köszi a receptet, Viki! :)

Hozzávalók:

60 dkg kenyérliszt Bl-80
2 csapott evőkanál burgonyapehely
2 dcl langyos tej
1 kis pohár (125 gr) natúr joghurt
2 evőkanál olaj
3 dkg olvasztott vaj
1 egész tojás
2 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só




A tejet és a joghurtot összekevertem és meglangyosítottam. Beleöntöttem a kenyérsütőgép aljába, hozzáraktam az olajat, olvasztott vajat és a tojást. Erre jött a liszt , burgonyapehely, só,cukor és az élesztő. Elindítottam a dagasztóprogramot, és bedagasztottam vele a tésztát, majd benne is hagytam, hogy megkeljen.
Utána kivettem, és 8 részre osztottam a tésztát. Ha szép egyformákat akarunk, akkor mérjük le, én csak úgy szemre csináltam. Egyenként átgyúrtam, gömbölyítettem, és egy sütőpapírral bélelt tepsire raktam. A tepsire húztam egy nagyméretű zacskót, és 45 percig hagytam kelni.

Közben bekapcsoltam a sütőt 200 °C-ra, és az aljába egy kis edénybe vizet raktam. A szépen megkelt zsemlék tetejét megvágtam egy éles késsel, és hagytam kb. 5 percig, hogy szépen szétnyíljanak a vágások.
Ekkor lespricceltem langyos vízzel, némelyikre szórtam szezámmagot, köménymagot. Majd a sütőbe toltam, és nagyjából 25 perc alatt készre sütöttem.

Mikor kivettem, még forrón ismét lespricceltem hideg vízzel, majd rácsra téve hagytam kihűlni.
Nagyon finomak lettek, foszlós, lyukacsos bélzettel. Kb. 12 dkg lett egy darab, ez inkább olyan hamburger zsemle mérete. Ha kisebb zsemléket szeretnénk, akkor a tésztát 10 darabra vágjuk.

2011. január 20., csütörtök

Márti sajtos pogácsája



Nemrégiben egy kedves ismerősömék voltak nálunk, és ők hoztak magukkal kóstolóba ilyen pogácsát. Annyira ízlett,hogy rögtön elkértem a receptjét. A hétvégén sütöttem meg, de sajnos nem tudtam róla rendes fényképet csinálni. Este volt, sötét volt,siettem.
De ez volt eddig a leglevelesebbre sikerült pogácsám! A tepsis képen látható is, hogy mennyire.
Bár elkövettem azt a hibát, hogy túl keskeny csíkokat vágtam a tésztából, így sülés közben össze-vissza dülöngéltek. A sütés végére a fele kifeküdt. Nevettem is magamban, hogy elnevezhetném akár részeges pogácsának is. :))

Szerencsére az ízén ez egyáltalán nem rontott, nagyon finom, és sokáig puha marad. Én most dupla adagot csináltam belőle, a felét bezacskózva fagyasztóba raktam. Jól jön majd olyankor,ha nem lesz időm sütni. Szobahőmérsékleten, vagy akár mikróban felolvasztva , semmit nem veszít az ízéből vagy állagából.

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
3 dcl tej
3 dkg élesztő
10 dkg margarin
2-3 teáskanál só
1 mokkáskanál cukor

-----

10 dkg margarin
20 dkg reszelni való sajt

-----

A tetejére 1 tojás és különféle magvak




A tésztához valókat a kenyérsütögépbe raktam, és bekapcsoltam a dagasztás programot. Természetesen a hagyományos módon, kézzel is bedagaszthatjuk. Majd fél órán keresztül langyos helyen pihentetjük /maradhat a gépben is/.

Ekkor lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk. Megkenjük az olvadt vaj 1/3-ával, és ráreszeljük a sajt 1/3-át is. Hajtogatjuk a következő módon: fentről le, lentről fel, balról jobbra és jobbról balra, majd letakarva 15-20 percig pihentetjük.
Ezt a műveletet háromszor megismételjük, végül ismét kinyújtjuk a tésztát, kb. 2 cm vastagra.

Lehet belőle pogácsákat is szaggatni, de én a gyorsaság, és a gazdaságos anyagfelhasználás címén inkább pizzavágóval hosszúkás, téglalap alakúra vágtam. Így nem lesz hulladék, mintha pogácsát szaggatnánk. Leveles tésztánál nem nagyon jól működik, ha újra összegyúrjuk a maradékot...

Ekkor megkentem a felvert tojással, és megszórtam különféle magvakkal. Tehetünk rá köményt, szezámmagot, lenmagot, vagy akár napraforgó és tökmagot is.

180 °C-os sütőben készre sütjük.

Töltött padlizsán



Ebben a hónapban nem sok újat főztem, ez meg is látszik, alig van valami feltöltve a blogra. De egyrészt egész héten egyedül vagyok, ilyenkor alig főzök, hétvégén pedig csupa olyasmi készül, ami gyorsan elkészül, jól szállítható,és pár napig eláll. Tehát most nincs semmi kisérletezés, csak a szokásos rántott hús, sült hús,fasírt és hasonlók.

Ezeket a padlizsánokat két hete vettem, aztán sikeresen el is felejtkeztem róla. Mikor ma előszedtem, az egyiknek a vége már erősen nyomika volt, így azt le is kellett vágnom. Muszáj volt valamit gyorsan csinálni belőle, lehetőleg olyasmivel, ami van a hűtőben, mert semmi kedvem nem volt üzletbe menni.

Úgyhogy leltároztam, és ez lett belőle. Az alapanyagok most leginkább félkészek, ha valaki ezeket frissel helyettesíti, úgy biztosan még jobb lesz.
De az eredmény így is nagyon finom. :))

Hozzávalók:

2 db padlizsán
1 doboz konzerv gomba
1 doboz hámozott paradicsom
1 fej hagyma
kb. 2 maréknyi főtt rizs
2 duci gerezd fokhagyma
só, őrölt bors, kakukkfű
oregánó, bazsalikom
olivaolaj
parmezán




A padlizsánokat félbe vágtam, és egy éles késsel a belsejét felkockáztam, vigyázva,hogy ne vágjam át. Majd egy serpenyőben olivaolajat forrósítottam, és pár perc alatt a vágott felükkel lefelé megpirítottam. A belsejét kikapartam, késsel összevágtam, és a paradicsomos raguhoz adtam.

A hagymát apróra vágtam, és olivaolajon üvegesre pároltam, majd hozzáadtam a szintén apróra vágott fokhagymát, párszor megkevertem, és rögtön hozzáadtam a gombát. Sóztam, fűszereztem, majd jött bele a kockára vágott hámozott paradicsom. Pici vízzel felöntöttem, majd fedő alatt kb. 20 perc alatt készre pároltam.




Mikor elkészült, belekevertem a főtt rizst. Nekem most volt tegnapról kimaradva hosszúszemű basmati rizsem, így azt raktam bele, de másfajta is jó.
Megtöltöttem a masszával a padlizsánokat, és egy kiolajozott tűzálló tálba raktam. Alufóliával lefedve, 30 percig sütöttem 180 °C-os sütőben.





Ekkor kivettem, de csak annyi időre, míg megszórtam a reszelt parmezánnal, és mehetett vissza a sütőbe, de már csak 5 percre, míg a sajt szépen ráolvadt.

Ha nincs parmezán, használjunk helyette másfajta sajtot. De azért ez a legfinomabb. :)


2011. január 11., kedd

Töltött karaj egyben sütve





A töltött karaj ötletét Thrinitől vettem. A hétvégére mindenképpen karajt szerettem volna csinálni, de csak egyszerű rántott húsra gondoltam. Aztán megláttam nála, ami ő készített, és úgy gondoltam, hogy ez azért egy kicsit mégiscsak izgalmasabb lesz. :))
Az eredeti recept ITT megtalálható.

A tölteléket én másképp készítettem, más hozzávalókból. De épp ez a jó benne, hogy kedvünkre variálhatjuk , mindig aszerint, ami épp otthon van.

Hozzávalók:

80 dkg csont nélküli sertéskaraj
8 dkg bacon
5 dkg reszelni való sajt
2 csemegeuborka
0,5 piros kaliforniai paprika
só, kakukkfű
frissen őrölt négyszínű borskeverék

1 nagy fej hagyma
1 dcl száraz fehérbor



A húst a fenti képen látható módon szétvágjuk, hogy egy nagy, téglalap alakú szeletet kapjunk az egészből. Először a húst kb. 1/3 magasságban bevágjuk annyira, hogy teljesen ki lehessen hajtani. Majd megfordítjuk, és most a másik oldaláról is bevágjuk 1/3 magasságban.
Így kapunk egy hosszúkás téglalapot. Egy kicsit klopfoljuk meg a húst, főleg a vastagabb részeknél, de nem kell elvékonyítani. Mindkét oldalát szózzuk, borsozzuk, és megszórjuk kakukkfűvel.

Rakjuk rá a bacont, utána a vastagabbra reszelt sajtot, majd a vékony csíkokra vágott uborkát és a paprikát.Végül a keskenyebbik felétől szorosan tekerjük fel.




Egy kötözőzsineg segítségével fogjuk össze a húst hosszában és keresztben is. Nem épp profi módon csináltam, de a célnak megfelelt. Mégegyszer megfűszereztem kívülről, hogy pótoljam,amit a zsinegelés közben letöröltem róla. :)



Ekkor egy serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés zsírt, majd a húst minden oldaláról pirítsuk meg. Ez bezárja a hús rostjait, és meggátolja, hogy a későbbi sütés-párolás során kifollyon belőle a szaft. A karaj amúgy sem túl zsíros hús, nem lenne jó, ha az a kevés is elpárologna belőle.
Így kell kinéznie:



Ekkor fogjunk egy sütőzacskót, rakjuk bele a húst. Tegyük mellé a nagyobb cikkelyekre vágott hagymát. A serpenyőben visszamaradt kevés zsírt öntsük fel a borral, és kicsit süssük át. A borban lévő finom savak felszedik a leragadt pörcöket. Ezeket kár lenne veszni hagyni, inkább így a borral fellazítva locsoljuk rá a húsra és a hagymára.
Kössük be a zacskó száját, majd pár helyen tűvel szúrjuk ki. Lehetőleg felül, hogy a szaft ne tudjon kifolyni. Rakjuk 180 °C-os sütőbe, és kb. 1,5 óra alatt készre sütjük.




Óvatosan nyissuk ki a zacskót, hogy a kicsapódó forró gőz nehogy megégesse a kezünket.
Vegyük ki a húst, és hagyjuk langyosra hűlni, mert csak így lehet szépen szeletelni.

A visszamaradt szaftos sült hagymát merülőmixerrel pépesítettem, és mint szószt, különt tálkában adtam a hús mellé. Elég sós lett, így csak nagyon kevés kell belőle, de nagyon finom a szárazabb hús mellé. Esetleg lazíthatjuk egy kis tejföllel.

Köretnek én most csak zöldségsalátát adtam mellé, a lehető legegyszerűbb módon elkészítve.
Kifacsartam fél citrom levét, elkevertem egy kis olivaolajjal, pici sóval, csipetnyi frissen őrölt borssal, ráöntöttem, és jól összekevertem.
Míg megsült a hús, a salátának volt ideje a hűtőben pihenni, így szépenn összeértek az ízek.



2011. január 5., szerda

Narancsos álom



A citromos álom után szabadon... :))
Hoztam az ígért receptet, ami a mascarpone másik feléből készült. Nagyjából ugyanúgy, mint ahogy a citromos változata is. Csak míg abban a tejszínt tejföllel kevertem, most mascarpone került bele. Gyorsan elkészül, csak pár óra hűtés kell neki.

Hozzávalók:

2 zacskó hosszúkás babapiskóta
30 dkg mascarpone
4 dcl tejszín
3 vaníliás cukor
1 evőkanál vanília esszencia
3 db nagyobb /vagy 4 kisebb/ narancs
10 dkg kandírozott narancs

A tejszínt a vaníliás cukrokkal együtt habbá verjük. A mascarponéban elkeverjük 1 narancs kifacsart levét és a vanília esszenciát. ,majd hozzáadjuk a kandírozott narancsot is. Egy keveset rakjunk félre a díszítéshez. Majd a felvert tejszínt belevegyítjük a mascarponéba.
Kóstoljuk meg, ha édesebben szeretnénk, tegyünk hozzá cukrot. Én csak ennyit raktam bele.
A többi narancsot hámozzuk meg, pucoljuk le róla alaposan a fehér részt. Vágjuk 4 részre, majd szeleteljük fel vékonyan.

Egy szögletes jénai aljába rakjunk egy sor piskótát, erre jön a feldarabolt narancs, majd egy adag mascarponés-tejszínes krém. Ismét piskóta, narancs, krém.
A tetejét díszíthetjük narancs szeletekkel és kandírozott naranccsal. Pár órára, vagy inkább egy éjszakára rakjuk a hűtőbe.
A siker garantált! :))


2011. január 4., kedd

Sajtkrémmel töltött kosárkák



Ez a sós is szilveszterre készült, méghozzá azért, mert el kellett használnom 0,5 kg mascarponét. Még karácsony előtt vettem, tortakrémet szerettem volna belőle csinálni. De akkor elmaradt, viszont muszáj volt elhasználni, mert vészesen közeledett a szavatossági ideje.
Így a feléből ez készült, a másik feléből pedig édesség, majd hozom annak is a receptjét. :)




Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta /0,5 kg/
20 dkg mascarpone
3 evőkanál tejföl
5 dkg füstölt sajt
5 dkg húsos füstölt szalonna
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors, csipetnyi kakukkfű




A leveles tésztát vékonyra nyújtottam, és 8x8 cm-es kockákra vágtam. Beleraktam egy muffinsütő mélyedéseibe úgy, hogy a csücskei túllógjanak a peremén.

A szalonnát apró kockára vágtam , megpirítottam, és hagytam kihűlni.Közben összekevertem a tejfölt, mascarponét, az egész tojást és a reszelt sajtot. Frissen őrölt borssal és csipetnyi kakukkfűvel ízesítettem, majd beleraktam a kihűlt szalonnát is, és az apróra reszelt fokhagymát. Sót ízlés szerint rakjunk bele, mindenesetre bánjunk vele csínján, mert a füstölt sajt és a szalonna is sós.
Ezzel a masszával megtöltöttem a tésztakosárkákat. A lehulló szélekből kis csillagokat szaggatam ki, és a tetejére raktam. Megkentem pici tojással, szórtam rá szezámmagot.




180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütöttem. Várjuk meg, míg langyosra hűl, így könnyebben kijön a formából. Nekem 16 darab lett ebből az adagból.

Tipp: úgy tudunk megfelelő méretű tésztákat vágni, hogy először egy szalvétából vágunk ki egy kockát, és azt belepróbáljuk a muffinsütő mélyedésébe. Ilyenkor még tudunk rajta igazítani, és ha jó, akkor eszerint vágjuk méretre a tésztát.

Aszalt szilvával töltött csibemell vörösboros aszaltszilva-mártással



Na, ez a cím jó hosszúra sikeredett... :)) De végül is benne van az egész recept. :))
Szilveszterkor ettük ebédre, szerintem nagyon finom volt. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető,alig kell hozzá valami. Mégis egy nem mindennapi ételt tehetünk az asztalra.

Hozzávalók:

4 db csibemell
20 dkg aszalt szilva
0,5 liter vörösbor
fahéjrúd, csillagánizs

a panírhoz liszt, tojás, zsemlemorzsa

Az aszalt szilvát 2-3 órára annyi vörösborba áztattam,ami épp ellepte. Raktam bele csillagánizst és fahéjrudat is.
A csibemelleket folpack alatt óvatosan vékonyra klopfoltam, majd megsóztam. A folpack azért jó, mert így nem trancsírozzuk szét a puha csibemellet.
Mindegyikbe raktam 4-5 szem lecsepegtetett szilvát, feltekertem , és hústűvel összetűztem. Lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgattam, és forró olajban mindkét oldalán kisütöttem.

Amíg sültek, elkészült a szilvamártás is. A borban ázó szilvákhoz öntöttem még vörösbort, és lassú tűzön elkezdtem párolni. Szép lassan elfőtt a bor nagyrésze, ez kb. 10 percig tartott.
Kiszedtem belőle a fahéjat és a csillagánizst, majd botmixerrel pépesítettem.

A hús mellé hosszú szemű basmati rizst főztem, csak sóval és kevés frissen reszelt szerecsendióval fűszereztem.
Nekem nagyon bejött így ez a hármas ízkombináció: a natúr csibemell, a fahéjas szilva és a csipetnyi szerecsendióval ízesített rizs ...nyami!

Megjegyzés: az aszaltszilvát nem muszáj pépesíteni, darabosan is nagyon jó a hús és a rizs mellé.

2011. január 3., hétfő

Marcipános csokiszívek



Rögtön egy adósságot kell letörlesztenem így az év elején. Ezt a receptet még karácsony előtt szerettem volna beírni a blogra, de olyan sűrű volt az az időszak /egy kis betegség is elkapott/, hogy egyszerűen nem maradt rá időm, energiám.

Ez a süti egy jótékonysági akcióra készült. Már párszor írtam is róla itt a blogon. A Kifőztük magazin szerkesztői még tavasszal úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy karácsonyi különszámot. Ehhez felkértek több mint 100 bloggert, köztük engem is. Nagyon szivesen csatlakoztam ehhez a kezdeményezéshez. Az előző Kifőztük számokkal ellentétben, amik ingyenesen voltak letölthetőek, ez most tetszés szerinti pénzbeli adományért volt letölthető. Bővebben erről ITT lehet olvasni.

Bár ez a süti nagyon egyszerűen elkészíthető, a marcipán és a narancsos lekvár miatt igazán megfelel az ünnepi asztalra is.
A hosszadalmas leírás senkit ne riasszon el, mert leírni szinte tovább tartott,mint elkészíteni.

Hozzávalók:

A tésztához:

17,5 dkg margarin
1,5 dkg kakaó
15 dkg finomra darált mandula /esetleg dió vagy mogyoró/
12,5 dkg porcukor
10 dkg finomliszt
1 tojássárgája
2 evőkanál konyak

A töltelékhez:

20 dkg sárgabaracklekvár
1 narancs reszelt héja
0,5 narancs kifacsart leve

30 dkg marcipán

A csokimázhoz:

20 dkg étcsokoládé
2-3 evőkanál olaj

A díszítéshez cukorgyöngyök.




A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, és legalább 1 órára, de inkább egy éjszakára a hűtőbe rakjuk. A pihentetés után kb. 5-7 mm vastagra nyújtjuk, és kb. 5 cm átmérőjű szíveket szaggatunk ki belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 170 °C-on, 10-15 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk vele, hogy ne süssük túl, mert akkor nagyon kiszárad.A tepsin hagyjuk kihűlni.

Közben a sárgabaracklekvárba belereszeljük a narancs héját, és hozzáadjuk a levét. Lassú tűzön pár perc alatt összeforraljuk, majd egy szitán, vagy szűrőn átpasszírozzuk. Hagyjuk kihűlni.

A marcipánt szintén két sütőpapír között /így nem ragad/ kinyújtjuk, de ezt vékonyabbra,mint a tésztát, kb. 3 mm vastagságúra. Ugyanolyan méretű szíveket szaggatunk ki belőle, mint a tésztából. A kihűlt tésztát megkenjük a lekvárral, rátesszük a marcipánt, és 1-2 órára hűvös helyre rakjuk, hogy jól összeragadjanak. Ezt nem érdemes kihagyni, különben a csokiba mártogatás közben elcsúszhatnak.

A csokit az olajjal vízfürdő felett felolvasztjuk, és belemártogatjuk a szíveket. Rácsra téve hagyjuk,hogy megszáradjon a csoki. Mikor már félig megdermedt, akkkor szórjuk rá a cukorgyöngyöket.

Megjegyzés:
A sütihez használhatunk készen kapható marcipánt is, de elkészíthetjük mi magunk is. Csak biztatni tudok rá mindenkit, mert nagyon egyszerű, és sokkal olcsóbb, mint amit az üzletben vehetünk.

Hozzávalók a házi marcipánhoz:

20 dkg mandula
20 dkg porcukor
0,5 dcl víz
3-4 csepp fehér mandula aroma

Vizet forralunk, és beledobjuk a mandulát. Kb. 2 perc forralás után leszűrjük, így könnyen mgszabadíthatjuk a barna héjtól. Egy éjszakát száradni hagyjuk, majd diódarálón, vagy késes aprítón ledaráljuk.
A cukor felét hozzáadjuk a darált mandulához. A másik feléből a vízzel 1-2 perc alatt szirupot főzünk. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a mandula aromát, belekeverjük a cukros mandulát.
Először fakanállal, majd kézzel sima "tésztát" gyúrunk belőle. Folpackba csomagolva hűtőbe rakjuk.

Akkor tudunk jól haladni, ha a lekvárt, a marcipánt és a tésztát is egyik este összeállítjuk.
Másnapra már csak a tészta kisütése és összeragasztása, csokiba mártogatása marad.