2011. december 30., péntek

Duplán diós torta


Elég ritkán állok neki tortát sütni, nekem az mindig nagy kihívás (aztán persze annál jobban örülök, ha értékelhető végeredményt sikerül produkálnom). De van évente 2-3 olyan alkalom, amikor összeszedem magam, és nekifogok. Rossz szokásomhoz híven persze az utolsó pillanatban...aztán ebből mindig valami kalamajka keveredik, amikor is századszor is  megkérdezem magamtól, hogy ugyan miért is fogtam neki, miért nem a cukrászdában vettem meg, és megfogadom, hogy soha többet nem csinálok tortát...

Most ez a legutolsó alkalom férj szülinapja volt. Két tortát vettem tervbe (tervezésben még jó vagyok), gondoltam mi az nekem, hisz az egyik úgyis sütés nélküli lesz...Azt el is készítettem még előző este , mondjuk jó kis bonyodalmak voltak annál is, pedig nagyon egyszerű az egész, na majd azt elmesélem,ha azt fogom posztolni.
Egyenlőre maradjunk a diótortánál. :)



Kezdjük ott, hogy nem is diótortát akartam sütni, hanem a Kinder Bueno szeletet tortaformában.Mikor nekiálltam, akkor jöttem rá, hogy elfelejtettem nutellát venni hozzá. Szuper. Na ez miatt már nem volt kedvem elmenni üzletbe, így gondoltam, kompromisszumot kötök, jó lesz az nutella nélkül is.
Ennek a Kinder Buenonak nagyon finom diós a tésztája (egyébként is szerintem az egyik legfinomabb süti), csak a tojásfehérje kell bele, a sárgája megy a krémbe.
Nekiálltam összekeverni a dolgokat, és mikor már minden oké volt, akkor egy laza mozdulattal beledöntöttem a 8 tojás sárgáját is... Na, akkor már kezdett lilulni a fejem... Az biztos volt, hogy nem fogok még 8 tojást felütni azért,hogy ilyen legyen a krém, mert akkor meg mit csinálok a fehérjékkel?
Tehát nekiálltam krémet kereseni a neten, de akkor már úgy gondoltam,hogy ha lúd, akkor legyen kövér, nemcsak a tésztája, hanem a krém is diós lesz, hisz férj is és az ikertestvére is dió /és mák/imádók.

A diós krémre rákeresve a google  Macikonyha Baromira diós tortáját adta ki. Nagyon megtetszett, úgyhogy ennél is maradtam. Nem bántam meg, a krém iszonyúan jó, és én csak ajánlani tudom,amit ő is írt, hogy a diót okvetlenül érdemes megpörkölni előtte, mert nagyon jó ízt ad neki.




Hozzávalók a tésztához:

8 tojás
8 evőkanál cukor
2 evőkanál olaj
3 evőkanál rétesliszt
2 evőkanál zsemlemorzsa
15 dkg dió
0,5 zacskó sütőpor

Hozzávalók a krémhez:

4,5 dcl tej
9 dkg liszt
20 dkg porcukor
30 dkg pörkölt darált dió
25 dkg vaj
2 vaníliás cukor
3/4 dcl rum

A díszítéshez tejszínhab és felezett diószemek.



A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéből a cukorral kemény habot vertem.Hozzáadtam a lisztet (a sütőport elkevertem benne), zsemlemorzsát, a tojások sárgáját és végül az olajat és a diót is. A diót én nem daráltam nagyon apróra, hanem kicsit darabosra. 26 cm átmérőjű tortaformába öntöttem, és 180 °C-on kb. 25 perc alatt készre sütöttem. A formának csak az aljára tettem kör alakúra vágott sütőpapírt, az oldalára nem, és vajjal sem kentem ki.
Mikor megsült, rácsra téve hagytam kihűlni, majd félbevágtam. Közben elkészítettem a krémet .



A krémhez való diót elterítettem egy sütőpapíros tepsin, és a még forró sütőben kb. 10 perc alatt megpirítottam, majd a késes aprítómmal finomra daráltam.
A tejben gőz fölött sűrűre főztem a lisztet,még melegen hozzákevertem a vaníliás cukrot, majd hagytam kihűlni. A porcukrot elkevertem a vajjal, majd a kihűlt krémhez kevertem, hozzáadtam a rumot és a diót.
Az egészet jól elkevertem, majd a nagy részét a két lap közé töltöttem, a maradékkal megkentem a tetejét és az oldalát. 

Az oldalát darabosra darált dióval díszítettem, a tetejét pedig felezett dióval és tejszínnel.
A krém a sok vaj ellenére is nagyon finom, könnyű.


7 megjegyzés:

Barbi írta...

Szemi le a kalappal, nyugodtan máskor is süss tortát mert ez nagyon szép lett! Főleg úgy, hogy menet közben változtak a dolgok. Azt meg elhiszem neked, hogy finom, nem is lehetne más! :)

Nóra írta...

Mindenesetre gyönyörű lett, azt meg, hogy minek indult, nem kell reklámozni. :-) Boldog szülinapot a szülinaposnak és szerencsés új évet Nektek!

Szemi írta...

Köszi Barbi. :)

Nóra, azért is írom le ezt, mert talán más is rájön, hogy nem mindig baj, ha valami nem az eredeti recept szerint készül. Lehet improvizálni, a végeredmény attól még finom lehet.

A jókívánságot átadom. :) Nektek is nagyon boldog új évet kívánok!

Borbély Anita írta...

Nagyon szép!

Szemi írta...

Köszi Anita! :)

4Gyerek írta...

Szépséges lett a diótortád. Krém nálam is hasonló, decemberben sült is ilyen (mutattam is).
Lila fejet képzelem, de bárkivel előfordul. Emelje fel a kezét akinél ilyen nincs.



na, egy kéz sincs a levegőben?

Szemi írta...

Köszi! :)
Az én kezem folyton a levegőben van, ha tortát sütök. :D