2011. november 7., hétfő

Tejes kiflik



Egy új receptet próbáltam kiflisütéskor, ugyanis az egyik közösségi oldalon olyan meggyőző képeket láttam róla, hogy ezt nem lehetett kihagyni! :)
A receptet hozzá  Alexa Christi oldalán találtam meg. Csak nagyon pici változtatást eszközöltem rajta, igazán apróság, de azért írom. Én olivaolaj helyett csak egyszerű napraforgó olajat használtam, és rögtön hozzá adtam az egészet, mikor beraktam a kenyérsütőgépbe. Ugyanis nálam az dagasztotta meg helyettem. :)

Beírom, ahogy én készítettem, az eredeti recept  fázisfotókkal együtt a fenti linkre kattintva  megtalálható. A fotóim sajnos elég bénák lettek, de a kiflik már késő estére sültek ki. Sötét is volt, és már fáradt voltam, nem volt energiám sokat vacakolni vele. Mindenesetre máskor is fogok még ilyet sütni, legfeljebb akkor kicserélem ezeket a mostani képeket. :))




Hozzávalók:

25 dkg rétesliszt
30 dkg finomliszt
3 dcl langyos tej
3 dkg élesztő
1 ek cukor
1 ek só
4 dkg olvasztott vaj
1 tojás
3 ek olaj


Az összes hozzávalót a gép üstjébe raktam, és bedagasztottam vele. Átraktam egy kelesztőtálba, és kb. egy óra alatt a duplájára hagytam kelni.
Ekkor finoman átgyúrtam, 3 részre osztottam, bucikat formáztam, és kicsit pihentettem. Majd egyenként kör alakúra nyújtottam, és 6 részre osztottam. Nyújtófával még egy kicsit egyenként ellapítgattam a cikkelyeket, majd a szélesebb végétől kezdve szorosan feltekertem.
A felét egyenesre formáztam, a másik feléből görbe kiflik lettek. :)





Sütőpapírral bélelt tepsire raktam, és letakarva kb. 1 óra alatt hagytam jól megkelni. Közben a sütőt előmelegítettem 200 °C-ra, a kiflik tetejét megkentem tejjel. A felét durva szemű sóval és köménymaggal, a másik felét szezámmaggal szórtam meg. 
Mielőtt a sütőbe raktam volna, még lespricceltem vízzel. Kb. 20 perc alatt sültek készre. 

Nagyon finom, kívül ropogós, belül foszlós kiflik lettek.



6 megjegyzés:

Alexa Christi írta...

Nagyon jól néznek ki! ... én aztán tudom, milyen fincsik! Holnap megint sütök én is! :))

Hajni írta...

olyan rég nem sütöttem semmit... ezek nagyon guszták!

Barbi konyhája írta...

Az olaj kivételével olyan mint a Krisztitől sütött kiflim. Ugye milyen finom? Gyönyörűek lettek! Nincs is jobb mint az otthon sült kifli, zsemle!!! :D

Szemi írta...

Alexa, tényleg nagyon finomak, köszi a receptet! :)

Hajni, mostanában sajnos nekem is kevesebb időm jut a sütögetésre,de azért igyekszem. :)

Barbi, köszi! Az biztos,hogy az otthon készített péksütit nem is lehet egy lapon említeni az üzletben kaphatóval. :)

kepi táska írta...

Szemi, nagyon szépek a kiflik!
Csak azt sajnálom, hogy nem lehet belőle annyit enni, amennyi jólesne. :-)

babette írta...

Csínosak! Látom te sem bírtad megállni, hogy meg ne süsd! Ilyenkor a hűvösebb estéken olyan jó ilyen finomságokat enni:)))