2011. november 8., kedd

Mandulás almatorta



A receptet a Nők Lapja Cafe egyik főzős topikján kaptam, mégpedig Panamától. Kisebb változtatásokkal készítettem el a hétvégén, és nagyon ízlett mindnyájunknak.
Annyit módosítottam az eredeti recepten, hogy másfél adagot csináltam, mert nekem elég nagy a tortaformám (26 cm az átmérője), úgy gondoltam, hogy elbírja a több tésztát.
A másik változttás az volt, hogy a tésztába az eredetileg írt rumaroma helyett (mivel épp nem volt itthon ), mandulaaromát raktam. Szerintem kifejezetten jó lett vele, de azért kíváncsi vagyok a rumos változatra is, legközelebb azzal sütöm meg.

Hozzávalók:

6-8 darab alma
0,5 citrom leve
26 dkg rétesliszt
20 dkg vaj vagy margarin
15 dkg cukor (én most finomítatlan barna nádcukrot használtam, nagyon finom az illata)
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
3 egész tojás
3 evőkanál mandulaaroma
1 dcl tej
1 kiskanál fahéj
csipet só

A tetejére sárgabaracklekvár és mandulaforgács.


Miközben a  sütőt előmelegítettem 175 °C-ra, elkészítettem a tésztát. A vajat a cukorral, vaníliás cukorral, sóval jól kikevertem, egyenként hozzáadtam a tojásokat, majd beleraktam a mandulaaromát, liszttel elkevert sütőport és a tejet.
Egy tortaforma aljára sütőpapírt raktam, az oldalát pedig kivajaztam, majd beleöntöttem a masszát. Az almákat meghámoztam, negyedekre vágtam, és vékonyan felszeleltem. Szépen körben a tészta tetejére raktam, nekem két soron lettek így, majd betoltam a sütőbe.


30 percnyi sütés után kivettem, gyorsan rákentem a baracklekvárt, rászórtam a szeletelt mandulát, és további 15-20 percig sütöttem.




Miután elkészült, kicsit hűlni hagytam pár percig, majd egy éles késsel meglazítottam a torta szélét, hogy könnyebben elváljon a formától.




Mikor teljesen kihűlt, akkor szeleteltem fel. Isteni finom lett, a karamellizálódott sárgabaracklekvár és a ropogós mandula nagyon finom volt a tetején. A mandulaaromától pedig nagyon jó ízű és illatos lett az egész süti. 





9 megjegyzés:

Barbi konyhája írta...

Szemi ez gyönyörű és elhiszem neked, hogy isteni finom, mert komolyan látszik rajta! :)

Nelli írta...

Szemi!Tényleg finom lehet a baracklekvár a pirult mandulával!

Chef Viki írta...

De baromi jó kombináció!!!

Nyam :-)

Szemi írta...

Barbi, köszi! :)

Nelli, tényleg jól kiegészítették egymást.

Chef Viki, szerintem is! :)

Bianka írta...

Isteni íze lehet

Hajni írta...

nem jó nekem idejárni, csak a nyálam csorog... :)

Szemi írta...

Bianka köszi, tényleg az.

Hajni, azért csak gyere! :)

Zsofi Molnar írta...

Szemi, én hatalmas almatorta rajongó vagyok, úgyhogy ez a recept szíven ütött.....ki fogom próbálni így is. köszi! Üdv, "Sucreries" Zsófi :-)

Szemi írta...

Zsófi, remélem,hogy neked is ízleni fog! :)