2011. május 23., hétfő

Zsebes karaj



Ezt a zsebes husit kb. 10 éve ettem először a barátnőmnél. Nagyon ízlett, így fel is jegyeztem rögtön a receptjét. Aztán szépen elfelejtkeztem róla... Azóta már sokszor láttam különböző blogokon, és mindig újra eszembe jutott,hogy végre már meg kéne csinálni. De valami mindig épp nem volt itthon, ami kellett hozzá. Most hétvégén végre összejött, az alapvető hozzávalók megvoltak, a fűszerezését pedig a saját ízlésünkhöz igazítottam.

Hozzávalók:

80 dkg sertéskaraj
15 dkg füstölt szalonna
10 dkg trappista sajt
10 dkg gépsonka
kb. 1 dcl olivaolaj
2 gerezd fokhagyma
2 kiskanálnyi csípős chiliszósz
só, őrölt bors
friss kakukkfű és zsálya
0,5 dcl száraz fehér bor




A húst kb ujjnyi vastag szeletekre bevágtam, de úgy, hogy az alja egyben maradjon. Minden oldaláról és a szeletek közt is megsóztam.
Az olajban elkevertem a reszelt fokhagymát, chiliszószt, frissen őrölt borsot, apróra vágott kakukkfüvet. Ezzel alaposan bedörzsöltem az egész húst mindenhol, szintén a szeletek közt is.

Minden gépsonka-szeletbe raktam egy vékony szelet sajtot, félbehajtottam, és a hússzeletek közé helyeztem, majd melléraktam egy vékony szelet szalonnát is.
Itt a képen jól látható hogy nézett ki. Viszont ezzel elkövettem egy kis bakit is, úgyhogy szólok, hogy a gépsonka végeit is hajtsuk be, különben a sajt egy része ki fog folyni sütés közben.




A húst kötözözsineggel összekötöztem, hogy ez tartást adjon neki. A zsineg alá zsályalevélkéket és kakukkfű-ágacskákat szúrtam. A húst mégegyszer meghintettem kevés frissen őrölt borssal.
Majd a maradék szalonnaszeleteket is a zsineg alá dugdostam.




Hőálló tálba raktam, meglocsoltam a tetejét a visszamardt fűszeres olajjal / ha nem marad ki, akkor egy kevés olivaolajat locsoljunk rá/, és aláöntöttem a fél deci fehér bort. Lefedve, 200 °C-os sütőben 60 percig pároltam. Ekkor levettem a tetejét, és még kb. 15 percig sütöttem, közben a levével néha meglocsoltam.
Mikor elkészült, a zsineget levettem róla, és kicsit hagytam pihenni a húst, hogy szebben lehessen szeletelni. Fontos, hogy a húst srégen szeleteljük, így fog szépen mutatni.




Ebédre párolt rizzsel és friss zöldsalátával tálaltam. Másnap hidegen nagyon szép vékonyan szeletelhető, ezért akár hidegtálakra is rakhatjuk.


7 megjegyzés:

Adél írta...

Irtó guszta lett!!

Barbi konyhája írta...

Nagyon profin készíted!!!! Gyönyörű lett!!
Nálunk is megvolt már és fantasztikusan finom volt, de olyan mértékben zsugorodott az egész, hogy hárman nem laktunk jól vele, viszont, ha ezt a mennyiségű karajt kirántom akkor még marad is! :(
Nagyon kis étkűek vagytok, ha másnapra még maradt! ;-D
:-)))))

Szemi írta...

Köszi Aleda! :)

Barbi, mi csak ketten vagyunk a férjemmel, így a 80 dkg hús azért bőven elég volt két napra. :))

Barbi konyhája írta...

Megint én vagyok, de csak, hogy meghívjalak hozzám egy ajándék erejéig. Ne félj semmi meló! ;D

Unknown írta...

Ma próbáltam ki. Valami mennyei :)

Unknown írta...

Ma próbáltam ki, valami mennyei :) köszi

Szemi írta...

Nagyon örülök, hogy ízlett, köszi a visszajelzést! :)