2011. május 5., csütörtök

Zöldborsós csirkememáj bulgurral



Tegnap szinte az egész napomat a számítógép előtt töltöttem, próbáltam külön profilt csinálni a blogomnak az egyik közösségi portálon. Eljött az ideje, hogy különválasszam a főzös bejegyzéseimet a magánéleti részektől. Alaposan megkínlódtam vele, nem vagyok egy számítógépzseni. :))
Azon kaptam magam,hogy már dél is elmúlt, ebéd meg sehol. Viszont a szemeim egyre hangosabban kezdtek kopogni, ezért úgy gondoltam,hogy muszáj valami gyorsat főzni. Tehát kivettem egy adag csibemájat a fagyasztóból, és némi meleg víz segítségével gyorsabb kiolvadásra próbáltam serkenteni. A kiolvadás után fél órával már lehetett is enni, a köret is bőven elkészül addig.

Hozzávalók:

0,5 kg csibemáj
20 dkg borsó /fagyasztott/
3 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál mustár
1 teáskanál csípős paprikakrém /elhagyható/
só, őrölt pirospaprika
őrölt bors,
csipetnyi majoranna
pár szál friss kakukkfű
zsír /vagy olaj/


A hagymákat meghámoztam és nagyon vékony karikára vágtam. A felforrósított zsírra dobtam, elkevertem, majd lejjebb vettem alatta hőt, és fedő alatt 2-3 perc alatt megdinszteltem. Ekkor hozzáadtam a finomra reszelt fokhagymát, mérsékelt tűzön, folyton kevergetve még kb. 1 percig pároltam. Ekkor félrehúztam, meghintettem pirospaprikával, elkevertem, felöntöttem vízzel. Visszaraktam a tűzre, hozzáadtam a csibemájat, sóztam / szárnyasmájat lehet, nem keményedik meg/, borsoztam, beleraktam a mustárt, majorannát, apróra vágott kakukkfüvet. Mikor felforrt, beleraktam a fagyasztott borsót is.
Lefedve lassú tűzön készre pároltam, majd fedő nélkül tovább főzve pár perc alatt besűrítettem a levét. Mivel én szeretem a csípőset, raktam bele még egy kiskanálnyi csípős paprikakrémet is, de aki nem szereti, az hagyja ki.

Közben elkészült a bulgur: kevés olajon megfuttattam, majd másfélszeres mennyiségű vízzel felöntöttem. Megsóztam, apróra vágott petrezselyemzöldet szórtam bele, és lefedve készre pároltam. Szeretem a bulgurt, mert jó ízű, és még gyorsabban elkészül, mint a rizs.




Ezt a számot ma reggel ajánlotta nekem valaki, és olyan jól felpörgette vele a reggelemet, hogy gondoltam, másokkal is megosztom... :))


4 megjegyzés:

Bianka írta...

Jöhet így ahogy van

Barbi konyhája írta...

A bulgurt mi is szeretjük! :)
A sózást csak a végén mertem, de most kipróbálom majd, és a fűszerezést is ami nekem új!
A sörös csirkét pedig holnap tolom a sütőbe!!! :D
Köszi a finom kaja tippeket!! ☺
Ui.: Hol a borsó a reciből, ami a fotón van? ;-D

Szemi írta...

Bianka, küldöm! :)

Barbi, de jó, hogy szóltál! A borsót elfelejtettem beleírni. Midnjárt pótolom, köszi! :)

Citromhab írta...

Csuda jól néz ki!!
Nálunk is gyakran készül máj valamilyen zöldséggel, így nem olyan "unalmas", mint önállóan:-)