2011. május 23., hétfő

Londoni kuglóf



Mostanában egy kissé elhanyagoltam a blogomat, alig volt bejegyzésem ebben a hónapban. Két oka is van, egyrészt kicsit összesűrűsödtek a tennivalóim, másrészt alig sütöttem-főztem valamit. Bár ez utóbbi épp az előbbiből fakad. :))
Ha mégis sor került rá, akkor is fő szempont volt,hogy gyorsan elkészüljön, és ilyenkor nem szeretek új receptekkel kisérletezni, inkább csak a beváltabbakat készítem.
De a hétvégén egy grillpartyra voltunk hivatalosak,és oda szerettem volna mindenképp valamit sütni. Mivel kenyereket is dagasztottam-sütöttem, ezért valami olyan kellett, ami bár mutatós, de azért gyorsan elkészül. Meg persze legyen finom is. :)

Ennek a sütinek a receptjét Pintyőke írta be az NLC fórumára. Ott már többen is megsütötték, és mindenki nagyon dicsérte. Így gondoltam,hogy itt a jó alkalom, én is elkészítem.
Szerintem nagyon jó lett, biztos,hogy gyakran fogok ilyet sütni. Egyszerű kevert tészta tulajdonképpen, és a hozzávalók variálásával mindig kicsit más ízt kaphatunk. Csak ajánlani tudom!



Hozzávalók (a mértékegység egy 2 dcl-es pohár):

4 egész tojás
2 pohár cukor
2 pohár liszt
1 pohár olaj
1/2 pohár meleg víz
2 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál nescafé
1 teáskanál sütőpor
3-4 evőkanál kakaó
1 evőkanál rum /vagy aroma/
1 evőkanál vanília esszencia
5 dkg kandírozott narancs (vagy mazsola)
10 dkg mandula (vagy dió, mogyoró) durvára vágva

A csokimázhoz 10 dkg étcsoki és olaj
A díszítéshez egy maréknyi kandírozott narancs

A kandírozott narancshéjakat a rum és a vaníliaesszencia keverékébe áztattam (adhatunk hozzá egy pici vizet is, hogy ellepje) , majd leszűrtem és félreraktam.
Az utolsó hozzávaló kivételével mindent egy nagyobb tálba adagoltam (azt is,amiben a kandírozott narancshéj ázott), és kézimixerrel jó alaposan kikevertem , ez jó 10 perc volt.
Ekkor hozzáadtam a mandulát és a beáztatott kandírozott narancshéjat. Vajazott, lisztezett kerek kuglóf formába öntöttem a tésztát, és 150 °C-ra előmelegített sütőben 70 percig sütöttem.
Kb. az 50. perc után érdemes tűpróbát csinálni, mert mindenkinek másképp süt a sütője. Mindenesetre az első 30-40 percben ne nyitogassuk a sütő ajtaját.

Rácsra téve hagytam langyosra hűlni, ekkor ráöntöttem a csokimázat, és kandírozott naranccsal díszítettem.

Megjegyzés: szeletelt mandulát használtam hozzá, ezt könnyű volt felaprítani. A nescafét ne hagyjuk ki, nagyon finom ízt ad a sütinek.





3 megjegyzés:

duende írta...

Köszi! Épp kuglófreceptet kerestem! :)

Nóra írta...

Összefutott a nyál a számban.

egycsipet írta...

Nagyon guszta lett, megkóstolnám! :)