2011. március 26., szombat

Palacsinta



Van valaki, aki nem szereti a palacsintát? Nem hinném! Szerintem az egyik legváltozatosabban elkészíthető étel. Készülhet édesen és sósan, a töltelékek száma pedig végtelen...
Egy kiadós leves után tökéletes második fogás. Nálunk ma a lehető legegyszerűbb változata készült, semmi faxni, felét megkentem baracklekvárral, a másik felét pedig nutellával.

A tésztára ezer féle receptet találhatunk, nekem ez vált be. Nem ragad le, és szép vékonyakat lehet belőle sütni.

Hozzávalók:

20 dkg finomliszt
3 dcl tej
2 dcl szódavíz
1 dcl olaj
2 egész tojás
2 evőkanál porcukor
csipetnyi só



A hozzávalókat keverjük csomómentesre, majd hagyjuk pihenni 15-20 percig. Egy teflonos serpenyőt kenjünk ki egy pici olajjal, forrósítsuk fel, majd közepes lángon mindkét oldalukat süssük ki a palacsintáknak. Az olaj csak az első palacsinta előtt kell, utána már nem.

Ha sós tölteléket akarunk bele rakni, a porcukrot ne rakjuk a tésztába, viszont mehet bele egy kicsivel több só.

A többi palacsinta recept itt található, ezek közül nálam díjnyertes a mákos palacsinta szilvamártással.

Posted by Picasa

13 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Emberemlékezet óta nem ettem palacsintát! Így szeretem én is, szép vékonyra sütve :-)

Nyálcsurgató smiley :-))

Szemi írta...

Én is kb. 1 éve ettem utoljára ilyet, azóta csak reformosat, teljesőrlésű lisztből, stb. Úgyhogy ez most nagyon jól esett! :)

Gaabee írta...

Tobb, mimt szuperszekkszi!!!!

Ottis írta...

Nagyon szeretem én is!

Bianka írta...

IMÁDOM, fenséges. Jó ötlet valamelyik nagy sütök én is :)

Szemi írta...

Gaabee, köszi!

Ottis, ezt talán tényleg mindenki! :)

Padparadsa írta...

Hű, de szép palacsintákat sütöttél!! ;))

egycsipet írta...

Jaj, de szépek! Rég volt már nálunk, megkívántam. :)

Szemi írta...

Padparadsa, köszi!

Bianka, egycsipet, örülök, hogy sikerült kedvet csinálnom hozzá. :))

Barbi konyhája írta...

Kedves Szemirámisz!
Egyszer a TV-ben egy mesterszakácstól hallottam, hogy a szódavíz helyett sima buborékmentes vizet és tejet használjunk, úgy krémesen lágy puha tésztát kapunk! Én több mint egy éve így készítem és többen mondták már, hogy ilyen finom palacsinta tésztát még nem ettek. A férjem aki nem édesszájú, imádja. Nem gumis és papírszerű vastag, hanem vékony lágy tésztát kapunk!! Próbáld ki, ha gondolod. :))
Amúgy, szeretnélek még valamivel megajándékozni az oldalamon! Kukkants be, ha ráérsz! :)

Szemi írta...

Barbi, én pontosan ugyanezt hallottam, hogy ezért jó a szódavíz! :))
De ki fogom próbálni sima vízzel is, hogy lássam a különbséget.

Mindjárt kukkantok. :))

Belly írta...

Én csak élesztős palacsintát szoktam sütni,az nagyon puha és finom még másnap is.Márha megéri a másnapot.Viszont csak évente 2 x van,ennyiszer tudom csak rávenni magam :-)

Szemi írta...

Én meg élesztős palacsintát nem csináltam már ezer éve! Nálunk sem készül túl gyakran egyik sem, az a hosszadalmas álldogálás a tűzhely mellett nem a kedvencem. :)
A végeredmény persze annál inkább. :))