2011. február 22., kedd

Kakaós-túrós fonott koszorú



Ezt a kalácsreceptet Bellynél találtam,ő pedig Ancsikától hozta. Annyira guszta volt, hogy a receptjét mindjárt leírtam magamnak. Gondoltam,hogy majd valamikor megsütöm. Aztán egész nap ott motoszkált a fejemben, csak nem hagyott békén a gondolat... Csakhogy nem volt itthon túróm, így azt találtam ki, hogy megsütöm, de kakaósan.
Mikor bedagasztottam a tésztát, akkor jutott az eszembe, hogy mégis van egy doboz túró, csak a fagyasztóban. Egy darabig dilemmáztam, hogy most akkor mi legyen, túró-e vagy inkább kakaó...Aztán meg azt gondoltam, hogy miért is kéne választani, jó lesz az együtt is! :)) Az élvezetek halmozása! :))
Ennél maradtam, és nem bántam meg, nagyon finom lett, és mutatós is.

Hozzávalók:

0,5 kg finomliszt
2 dkg élesztő
2 dcl tej
7 dkg olvasztott vaj
6 dkg cukor
1 kiskanál só
1 tojás

Töltelék:
25 dkg túró
2 evőkanál tejföl
2 vaníliás cukor

2 kanál kakaó
2-3 kanál cukor /ízlés szerint/

A tetejére:

1 tojás
cukros tej




A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép segítségével bedagasztottam. 1 óra kelesztés után kivettem, majd egy lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtottam.
A túrót elkevertem a tejföllel,vaníliás cukorral, és a tésztára kentem. Megszórtam /rászitáltam, így szép egyenletes/2 kanál kakaóval és a cukorral.
Szorosan feltekertem, majd hosszában kettévágtam egy éles késsel úgy, hogy az egyik végén kb. 5 cm-es darabon egyben maradt. A két szárat összefontam, és egy kivajazott formába raktam.
Letakartam, és még egy órán keresztül kelni hagytam.



A sütőt előmelegítettem 170 °C-ra. A kalácsot lekentem a felvert tojással, és a sütőbe raktam. Kb. 45-50 perc alatt készre sült. Félidőnél a kalácsot letakartam egy sütőpapírral, hogy ne égjen meg a teteje.
Ezt a gyönyörűséget vettem ki, mikor letelt a sütési idő:



Gyorsan lekentem egy kevés cukrozott tejjel, ettől szép fényes lesz. Kicsit vártam, hogy hűljön , aztán levettem róla a formát, és rácsra téve hagytam teljesen kihűlni.
Végül egy leheletnyi vaníliás porcukorral megszórtam a tetejét.




Aztán már csak a kóstolás volt hátra. Nem csalódtam, tényleg nagyon finom lett! A túrótól kicsit szaftos, a kakaó íze is éppen jól érezhető, egyik sem nyomja el a másikat...
Reggelire egy bögre kakaó mellé tökéletes! Vagy uzsonnára...Esetleg vacsorára...Meg egyáltalán, bármikorra! :))


11 megjegyzés:

Jade írta...

Gyonyoruen nez ki a koszoru! Az izet csak kepzelem... Kulon-kulon is szeretem a turosat es kakaosat, a kombinacioja csakis finom lehet!

Kósa Márta írta...

Provokáció!
Most vehetek egy ilyen sütőt?
Hány cm az átmérője?

Szemi írta...

Jade, köszi! Jó, hogy végül beletettem a túrót is, csak a kakaóval talán száraz is lett volna.

Márta, az átmérője 26 cm, és a belseje kivehető, így normál tortaformaként is használható.
Tavaly vettem a Lidl-ben, akkor nagyon jó árban volt. :)

Latsia írta...

Istenem de gyönyörű!!!! Kérek szépen egy szeletet, nem, inkább kettőt!!!
Ezt a nyitott fonást én dióval csináltam Lajos Mari után és nagyon bevált, mert a mentén ahogy kicsit megpörkölődött a töltelék, különleges ízt adott az amúgy is finom, puha kalácsnak.
Na itt meg gondolom ugyanez a hatás a cukros kakaóval... anyááám és én épp tornázni indulok:-((

Szemi írta...

Latsia, köszi! :) Tegnap már én is azon gondolkodtam közben, hogy még milyen más töltelék jöhet majd szóba bele...A dió isteni lehet!

Torna mellett igazán belefér egy kis szelet! :))

egycsipet írta...

Elképesztően jól néz ki! :)

Mónika írta...

Tényleg gyönyörű! És milyen finom lehet!

Bianka írta...

Fantasztikus lett

Ottis írta...

Nagyon guszta!

Szemi írta...

Egycsipet, Bianka, köszi!

Mónika, tényleg finom, érdemes kipróbálni.

Ottis, köszi! :)

Ditta tortái írta...

Szemirámisz,gyönyörű lett a kalács,ahogy olvastam végig,egyre jobban kívántam,valamikor nekem is el kell készíteni,tényleg nagyon finom lehet!:-)