2011. február 21., hétfő

Hamburger zsemle graham lisztből



Pár napja sütöttem hamburger zsemléket, és annyira jól sikerültek, hogy mindjárt másnap meg is kellett ismételnem. Az alaprecept maradt az, amit Tücsök Bogártól leírtam. Viszont most szerettem volna belecsempészni egy kis egészséget is, ezért a kenyérliszt felét grahamlisztre cseréltem. Hogy mégse legyen nagyon tömör, a lazaságát egy kis öregtésztával segítettem elő. Nagyon jól sikerült, ez is gyakran lesz terítéken, az biztos.

Hozzávalók:

25 dkg kenyérliszt BL-80
25 dkg graham búzaliszt
20 dkg öregtészta
0,5 dcl tej
2,5 dcl víz
1 tojás
5 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg élesztő
2,5 kiskanál só
2 evőkanál méz

A tetejére 1 tojás 1 kanál vízze elkeverve, szezámmag.




A hozzávalókból a kenyérsütőgépben tésztát dagasztottam, és benne is hagytam megkelni. Mikor kivettem, 12 részre osztottam, és egyenként gömbölyítettem. Kicsit megliszteztem, majd sütőpapírral bélelt tepsire raktam. Egy nejlonzacsót húztam rá, és egy órán keresztül kelni hagytam. Közben a sütőt előmelegítettem 200 °C-ra.

A megkelt zsemléket lekentem a vízzel felvert tojással, megszórtam szezámmaggal. A forró sütőbe raktam, és a sütő aljába kb. 1 dcl vizelt löttyintettem, és gyorsan becsuktam az ajtót.
Így gőz keletkezik, ez jót tesz a tésztának.




Kb. 20 perc alatt sültek készre. A sütőből kivéve kaptak egy kis hideg vizes spriccet. Nagyon szépek lettek, kívülről a piros héj, belül pedig foszlós tészta...

Megjegyzés: A zsemléket messzire helyezzük egymástól, mert a kelesztés és sütés közben nagyon megnőnek. Az enyémek kicsit össze is ragadtak sütés közben. Legközelebb két tepsire fogom szétrakni ezt a mennyiséget.

4 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Nagyon szépek lettek,mehet bele a husi,meg a zöldség,és jöhet is:-)

Szemi írta...

Ditta, köszi! :)
Egyébként így volt, ahogy írtad, vasárnap igazi finom, házi hamburgert ehettünk! :)

Tücsök Bogár írta...

Nekünk is jöhet! :) Hárman vagyunk. :)))
Nagyon szépek lettek.

Ami írta...

Guszta, nagyon! :)