2011. február 17., csütörtök

Dagasztás nélküli kenyér - gyorsan



Egyszer már csináltam ilyen dagasztás nélküli kenyeret, és nagyon ízlett. Aztán valahogy elfelejtkeztem róla, és a hagyományos, dagasztottakat sütöttem inkább. De most a napokban az NLC főzős fórumán újra felbukkant, többen is megsütötték, és egyik szebb volt, mint a másik. Úgyhogy újra kedvet kaptam hozzá én is. Ráadásul most beírtak egy olyan változatot is, amit nem kell sokáig hagyni kelni, másfél óra elég neki. Amit régebben sütöttem, az ugyanis 12 órán keresztül kelt.
Ezzel viszont alig van munka, épp csak össze kell keverni a hozzávalókat. Szerintem egyszer érdemes mindenkinek kipróbálni, nagyon finom lesz, sűrű, harapható bélzettel.

Hozzávalók:

40 dkg BL-80 kenyérliszt
10 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt
7 gramm szárított instant élesztő (vagy 2 dkg friss)
2 kiskanál só
1 evőkanál méz
4,5 dcl víz
1 evőkanál olaj




A száraz hozzávalókat összekeverjük egy nagyobb kelesztőtálban. Hozzáadjuk a meglangyosított vizet, mézet, olajat, és egy fakanállal keverjük össze. Nem kell nagyon kidolgozni, sem dagasztani. A tésztának sűrű galuska állaga lesz. Ilyenkor még senki sem gondolná,hogy ebből kenyér lesz, de higgyék el, lesz! :)
Szórjuk le a tetejét alaposan liszttel, és letakarva, meleg helyen hagyjuk kb. 1,5 órán keresztül, hogy jól megkeljen. A fenti képen valamennyire látni a tészta állagát, bár sajnos nem lett túl jó minőségű a kép.




Közben a az edényt, amiben sütni akarjuk, rakjuk a sütőbe, és együtt melegítsük fel 220-250 °C-ra, kinek mi a legnagyobb hőfok a sütőjén. Erre a célra használhatunk jénai tálat, de egyszerű lábast is, lényeg, hogy legyen fedele.
Ha megkelt a tésztánk, borítsuk ki egy jól belisztezett felületre. Majd hajtogassuk össze, fentről le a közepéig, majd hajtsuk rá az alsó részt. Aztán egyik oldalról középre, majd rá a másik oldalt.
A forró edényt vegyük ki a sütőből, olajozzuk, vagy zsírozzuk ki belülről, és rakjuk át bele a kenyértésztát úgy, hogy a hajtogatás alulra kerüljön. Jól lisztezzük meg a tetejét,vágjuk meg késsel, és végül rakjuk rá az edény fedelét. Tegyük vissza a sütőbe, és kb. 10 percig hagyjuk a maximum hőfokon, majd vegyük lejjebb 200 °C-ra.
Az egész sütés ideje nekem 50 percig tartott. Félidőben le kellett vennem a hőálló tál tetejét, mert annyira megkelt a tészta sütés közben, hogy már nem fért el alatta. :))

A sütés vége felé lespricceltem hideg vízzel, és még így sütöttem tovább kb. 10 percig. Ilyen volt, mikor kivettem a sütőből:



Mikor elkészült, hideg vízzel lespricceltem, és rácsra téve hagytam kihűlni. A lényeg ennél a kenyérnél, hogy ne túl széles lábasba tegyük, mert akkor szétterül.

5 megjegyzés:

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon klassz lett!!!

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki! Látszik milyen ropogós a héja.

Margó

Szemi írta...

Gesztenye, köszi!

Margó, tényleg jó ropogós lett, pont így szeretem a kenyeret! :))

Vali írta...

Ne haragudj a kérdésért. Biztos, hogy a friss élesztőből csak 2 gramm kell?

Szemi írta...

Vali,jajj, dehogyis, 2 dekagrammot akartam írni! Köszönöm,hogy szóltál, már javítom is!