2011. január 21., péntek

Zsemle



Ezeknek a zsemléknek a receptjét Vikinél találtam. Mikor megláttam nála a képeket, rögtön gusztust kaptam rá. Mostanában nagyon ritkán csinálok csak finomlisztből kenyeret és péksütit, a legtöbbször keverem teljeskiőrlésűvel. De ennek most nem bírtam ellenállni, úgyhogy elhoztam tőle a receptet, és ma én is elkészítettem. A recepten csak egy picit változtattam, az alap maradt, csak én még tettem hozzá egy kis vajat, és burgonyapelyhet.
Nem csalódtam,nagyon finom lett! Ez volt estére a vacsoránk, és jó lesz a holnapi bableves mellé is. Köszi a receptet, Viki! :)

Hozzávalók:

60 dkg kenyérliszt Bl-80
2 csapott evőkanál burgonyapehely
2 dcl langyos tej
1 kis pohár (125 gr) natúr joghurt
2 evőkanál olaj
3 dkg olvasztott vaj
1 egész tojás
2 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só




A tejet és a joghurtot összekevertem és meglangyosítottam. Beleöntöttem a kenyérsütőgép aljába, hozzáraktam az olajat, olvasztott vajat és a tojást. Erre jött a liszt , burgonyapehely, só,cukor és az élesztő. Elindítottam a dagasztóprogramot, és bedagasztottam vele a tésztát, majd benne is hagytam, hogy megkeljen.
Utána kivettem, és 8 részre osztottam a tésztát. Ha szép egyformákat akarunk, akkor mérjük le, én csak úgy szemre csináltam. Egyenként átgyúrtam, gömbölyítettem, és egy sütőpapírral bélelt tepsire raktam. A tepsire húztam egy nagyméretű zacskót, és 45 percig hagytam kelni.

Közben bekapcsoltam a sütőt 200 °C-ra, és az aljába egy kis edénybe vizet raktam. A szépen megkelt zsemlék tetejét megvágtam egy éles késsel, és hagytam kb. 5 percig, hogy szépen szétnyíljanak a vágások.
Ekkor lespricceltem langyos vízzel, némelyikre szórtam szezámmagot, köménymagot. Majd a sütőbe toltam, és nagyjából 25 perc alatt készre sütöttem.

Mikor kivettem, még forrón ismét lespricceltem hideg vízzel, majd rácsra téve hagytam kihűlni.
Nagyon finomak lettek, foszlós, lyukacsos bélzettel. Kb. 12 dkg lett egy darab, ez inkább olyan hamburger zsemle mérete. Ha kisebb zsemléket szeretnénk, akkor a tésztát 10 darabra vágjuk.

9 megjegyzés:

Gizi írta...

Csodálatosak a Te zsemléid is!!! Én is kölcsönvettem a receptet Vikitől, de ezek után hamarosan megsütöm.:)

Szemi írta...

Érdemes, mert nagyon finomak! :))

trinity írta...

Nagyon csábítóak lettek!

Latsia írta...

Szemi, csodaszépek a zsemléid!!!!
És olyan szépen fotózol, nekem annyira tetszik, amikor virág mellett készíted a képeidet!:-)

Bianka írta...

Gyönyörűek erre pályázok én is, mert isteni lehet

Viki írta...

Szemiiiiiii !!!! egyszerüen csodálatos lett. Nagyon örülök. Képzeld én az éjjel újra sütöttem, mert a férjem este 9 után jött rá, hogy csak 1 db zsemle van, s mi lesz vele, ha nem lesz reggeli :)
Úgy hajnal fél kettőre már ki is hültek, hogy el tudjam őket tennni. Mostanában én sem sütök csak fehér liszttel, de ennek tényleg nem lehet ellenállni.
Gratulálok. A fotó pedig csodálatos.

Szemi írta...

Trinity, Latsia, Bianka, köszi! :)

Viki, tudod, hogy van. Könnyű jót sütni, ha jó a recept! :))
Egyébként már nálunk is csak egy darab van belőle, úgyhogy jöhet az ismétlés!

Névtelen írta...

Szemi, nagyon szépek a zsömlék! Nálam is megsütésre vár.

Margó

Tücsök Bogár írta...

Kérem szépen, ilyen "A ZSEMLE"!