2011. január 20., csütörtök

Töltött padlizsán



Ebben a hónapban nem sok újat főztem, ez meg is látszik, alig van valami feltöltve a blogra. De egyrészt egész héten egyedül vagyok, ilyenkor alig főzök, hétvégén pedig csupa olyasmi készül, ami gyorsan elkészül, jól szállítható,és pár napig eláll. Tehát most nincs semmi kisérletezés, csak a szokásos rántott hús, sült hús,fasírt és hasonlók.

Ezeket a padlizsánokat két hete vettem, aztán sikeresen el is felejtkeztem róla. Mikor ma előszedtem, az egyiknek a vége már erősen nyomika volt, így azt le is kellett vágnom. Muszáj volt valamit gyorsan csinálni belőle, lehetőleg olyasmivel, ami van a hűtőben, mert semmi kedvem nem volt üzletbe menni.

Úgyhogy leltároztam, és ez lett belőle. Az alapanyagok most leginkább félkészek, ha valaki ezeket frissel helyettesíti, úgy biztosan még jobb lesz.
De az eredmény így is nagyon finom. :))

Hozzávalók:

2 db padlizsán
1 doboz konzerv gomba
1 doboz hámozott paradicsom
1 fej hagyma
kb. 2 maréknyi főtt rizs
2 duci gerezd fokhagyma
só, őrölt bors, kakukkfű
oregánó, bazsalikom
olivaolaj
parmezán




A padlizsánokat félbe vágtam, és egy éles késsel a belsejét felkockáztam, vigyázva,hogy ne vágjam át. Majd egy serpenyőben olivaolajat forrósítottam, és pár perc alatt a vágott felükkel lefelé megpirítottam. A belsejét kikapartam, késsel összevágtam, és a paradicsomos raguhoz adtam.

A hagymát apróra vágtam, és olivaolajon üvegesre pároltam, majd hozzáadtam a szintén apróra vágott fokhagymát, párszor megkevertem, és rögtön hozzáadtam a gombát. Sóztam, fűszereztem, majd jött bele a kockára vágott hámozott paradicsom. Pici vízzel felöntöttem, majd fedő alatt kb. 20 perc alatt készre pároltam.




Mikor elkészült, belekevertem a főtt rizst. Nekem most volt tegnapról kimaradva hosszúszemű basmati rizsem, így azt raktam bele, de másfajta is jó.
Megtöltöttem a masszával a padlizsánokat, és egy kiolajozott tűzálló tálba raktam. Alufóliával lefedve, 30 percig sütöttem 180 °C-os sütőben.





Ekkor kivettem, de csak annyi időre, míg megszórtam a reszelt parmezánnal, és mehetett vissza a sütőbe, de már csak 5 percre, míg a sajt szépen ráolvadt.

Ha nincs parmezán, használjunk helyette másfajta sajtot. De azért ez a legfinomabb. :)


4 megjegyzés:

egycsipet írta...

Nagyon guszta lett, szívesen megkóstolnám!
Ennek hiányában azt hiszem, jobb lesz, ha indulok vacsizni. :D

Viki írta...

Szemi most nagyon őszinte leszek, mint mindíg. Nekem nem is a padlizsánod, de TE már nagyon hiányoztál !!!
Ettől függetlenül mindenkit irigylek, aki a padlizsánt el tudja készíteni. Én csak vágyom rá, de nálam még ez akkora mumus, hogy valószínü ebben az életemben már nem fogom megkóstolni a saját készítésü padlizsánjaimat.
Nagyon guszta és gyönyörű.

Szemi írta...

Egycsipet, köszi!

Viki, nagyon kedves vagy, hogy hiányoltál!:))
A padlizsántól nincs mit félni, hidd el! Én sose sózom, meg csepegtetem, mégsem lesz keserü. Azt mondják, hogy ezek a mostani padlizsánok már úgy vannak nemesítve, hogy nem keserüek.

Bianka írta...

Nagyon guszta