2011. január 28., péntek

Omlós diós keksz reformosan



Karácsonykor csináltam szárazsütinek mandulás kifliket, most annak a tésztáját dolgoztam át kicsit. A mandulát dióra cseréltem, kicsit többet is raktam bele. A keksz-formát azért választottam, mert így sokkal egyszerűbb, és gyorsabb az elkészítése.
Mivel teljeskiőrlésű lisztet, és nyírfacukrot használtam hozzá, így diétázók és cukorbetegek is fogyaszthatják.

Hozzávalók:

20 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg dió
25 dkg margarin
8 dkg xukor /nyírfacukor/
2 dkg friss gyömbér
csipet só

A diót a xukorral együtt beleraktam a késes aprítómba, és együtt ledaráltam. A lisztet átszitáltam, a fennmaradt korpát félreraktam /szitálás után legyen 20 dkg/.
A cukros diót összekevertem a liszttel, sóval , és a frissen reszelt gyömbérrel. A vajat nagylyukú reszelőn belereszeltem, majd az egészet összegyúrtam.
Folpackba csomagolva 2 órára a hűtőbe raktam. Közben a sütőt előmelegítettem 160 °C-ra, a tepsiket kibéleltem sütőpapírral. A tésztából egy kiskanál segítségével egyforma adagokat vettem el, a tenyerem közt először golyókat formáztam belőle, majd ellapítottam.
A kb. 6 cm átmérőjű korongokat a tepsire raktam,villával egy kicsit megnyomkodtam a tetejét, ettől lett rajta ilyen kis csíkos minta, majd nagyjából 15 perc alatt légkeveréssel készre sütöttem.
A sütési idő minden sütőnél más lehet, erre figyeljünk. Nem szabad túlsütni. Mikor kivesszük, még nagyon puhák lesznek, de így jó. Várjuk meg míg kihűl, majd óvatosan szedjük egy lapos tálcára.
Másnapra lesznek finom omlósak.

Megjegyzés: mivel a dió elég olajos, talán a 20 dkg vaj is elég lenne hozzá. Legközelebb megpróbálom így kevesebbel elkészíteni.

A lisztet nem muszáj átszitálni, úgy is felhasználhatjuk. A keksz természetesen elkészíthető finomliszt és cukor felhasználásával is.


11 megjegyzés:

Belly írta...

Köszi!

Egyszerűen tökéletes nekem.

Szemi írta...

Belly, örülök,hogy tetszik!

Viki írta...

Kekszrecept vadászaton vagyok már vagy két hete, s olyan jót mosolyogtam, ma valahogy amerre jártam mindenütt ilyen fincsi recepteket találtam. Vittem a Tiéd is. Nálunk a férjemnek hiányzik már nagyon a napi kávéja mellé :))

Ottis írta...

Guszta!

Bianka írta...

Azt hiszem, mint keksz rajongók nagyon ízlene nekünk :)

Szemi írta...

Viki, remélem ízleni fog! :)

Ottis köszi!

Szemi írta...

Bianka, látom, hogy gyakran készítesz te is nagyon finom kekszeket.

Belly írta...

Nézz be hozzám légyszíves.Van egy kis ölelésem a számodra :-)

Vea írta...

Ez a keksz pont jó lenne nekem. Illetve édesanyámnak készíteném, mert cukorbeteg. Azt azért szeretném megkérdezni, hogy mennyire omlós, vagy inkább keményebb? Ugyanis sajnos idős korára a fogai is meggyengültek, nem tud már vele annyira rágni, de jó lenne neki valamilyen keksz mégis. Előre is köszönöm a válaszod.

Szemi írta...

Szia Vea!
Én úgy emlékszem, hogy nem volt kemény, inkább csak omlós... Az fontos, hogy ne legyen túlsütve.
Van a blogomon egy linzer recept is, az is nagyon jó, puha. Szintén jó cukorbetegek részére is, tk. liszt és nyírfacukor van benne.
Itt megtalálod, ha esetleg érdekel:
http://szemiramisz.blogspot.com/2010/10/linzer-karikak-teljeskiorlesu-lisztbol.html

Vea írta...

Köszönöm szépen :) Mindkettőt elkészítem!