2010. október 30., szombat

Narancsos sütőtök krémleves



Nagyon szeretem a sütőtököt, de eddig leginkább csak egyszerűen megsütve ettem. Viszont úgy gondoltam,hogy éppen itt az ideje, hogy kipróbáljam a belőle készíthető levest is.
Nekiláttam az internetet böngészni, és a bőség zavara fogadott. Ahány recept, annyiféle fűszer és íz, én meg töprengtem,hogy melyik is legyen...

Végül a "Chili és Vanília" oldalán talált recept fogott meg a legjobban. És mivel a napokban sikerült vennem a piacon két gyönyörű, mézédes tököt, ma meg is csináltam.

A hozzávalókon és az elkészítés módján nem változtattam, csak annyit, hogy én a krumplit kihagytam belőle, és helyette is almát használtam.

Hozzávalók:

1 kg sütötők
2 alma
1 közepes fej lilahagyma
2-3 evőkanál méz
1 narancs leve
kevés citromlé
1 l leszűrt zöldségleves
só,bors,szerecsendió
friss kakukkfű
5 dkg vaj
1,5 dcl tejszín

A tököt megmostam, kétfelé vágtam, magházát kikapartam. Egy sütőpapírral bélelt tepsire raktam, és 180 °C-on kb. 50 perc alatt készre sütöttem.



Közben a vajon megfuttattam az apróra vágott hagymát a kakukkfűvel együtt, épp csak üvegesre. Majd hozzáadtam a mézet, kicsit karamellizáltam, és felöntöttem a zöldséglevesseel.
Beleraktam a meghámozott,kockára vágott almát, és lefedve addig főztem,míg az alma megpárolódott.
Ekkor hozzáadtam a tök kikapart húsát, és egy botmixerrel pürésítettem. Visszaraktam a tűzre,picit megsóztam, borsoztam, frissen reszelt szerecsendióval megszórtam, és beleöntöttem a narancs és citromlevet.
Az egészet összeforraltam, majd a tejszínnel felöntöttem.

Egy száraz serpenyőben megpirítottam két marék tökmagot, majd tálaláskor a tányéron a tetejére szórtam.

Narancs- és citromlevet ízlés szerint tehetünk bele többet vagy kevesebbet is, esetleg egy kis barnacukorral édesíthetjük a kész levest, ha szükséges.


2010. október 29., péntek

Sült túrótorta



Ezt a receptet Thrininél láttam meg, rögtön el is mentettem magamnak, hogy majd alkalomadtán elkészítem. Tegnap jött el a napja, mert észrevettem, hogy a fél kilós vödrös túrómnak vészesen közeledik a lejárati ideje.
Gyorsan előkerestem a receptet, és neki is álltam. Annyit változtattam rajta az eredetihez képest, hogy kicsit emeltem a tészta adagon, mert az én formám nagyobb, és a hozzávalókat lecseréltem egészségesebb összetevőkre.

Aki az eredeti recept szerint akarja elkészíteni, az kattintson IDE .

Hozzávalók a tésztához:

20 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
6 dkg nyírfacukor
2 evőkanál kakaó
4 dkg fagyos zsír /mangalica/
1 egész tojás
2 evőkanál tejföl
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
csipetnyi só

Keverjük el szárazanyagokat: a lisztet, cukrot, kakaót, sűtöport, szódabikarbónát és a sót, majd adjuk hozzá a többit. Jól belisztezett deszkán gyúrjuk össze. Ha úgy érezzük, hogy még nagyon ragacsos, akkor adjunk hozzá egy kis lisztet.
Egy 28 cm átmérőjű formát vajazzunk ki alaposan, majd szórjuk ki liszttel. A tésztát nyújtsuk ki, majd rakjuk a formába úgy, hogy a szélére is jusson belőle.
Kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra, és amíg felmelegszik, addig tegyük a tésztát a hűtőbe. Majd tegyük a felforrósított sütőbe, és süssük 10 percig. Ekkor vegyük ki, és tegyük rá a túrókrémet.

Hozzávalók a krémhez :

0,5 kg túró
0,5 citrom leve és reszelt héja
4 evőkanál nyírfacukor
2 egész tojás
pár csepp vanília aroma /elhagyható/

kb. 2-3 maréknyi szeletelt mandula

A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a sárgáját és a cukrot, végül a citrom levét+héját, és a túrót. Kenjük rá az elősütött tésztára, szórjunk a tetejére bőven szeletelt mandulát, és toljuk vissza a sütőbe.

180 °C-on kb. 40-45 perc alatt készre sül. Nagyon finom lett, nincs semmi "reformos" íze. :))


2010. október 28., csütörtök

Lecsós sertésmáj bulgurral



Volt egy adag sertésmájam a fagyasztóban,már ideje volt elhasználni. Először csak sima resztelt májat akartam belőle csinálni, aztán úgy gondoltam, hogy felturbózom egy kis lecsóval. Gyorsan elkészült, a májnak nem kell sok idő. Sokan ott rontják el,hogy túl sokáig főzik, ettől ikrás és kemény lesz.

Hozzávalók:

0,5 kg sertésmáj
2 nagy fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanálnyi disznózsír /mangalica/
1 kis üveg lecsó /kb. 3-4 dcl/
2 kiskanál pirospaprika
csipetnyi kakukkfű
só, őrölt bors ízlés szerint

A hagymákat félbevágjuk,majd vékonyra szeleteljük, a fokhagymát is apróra vágjuk. Rádobjuk a felforrósított zsírra, kicsire vesszük alatta a tüzet, és pár percig dinszteljük. Ekkor hozzá adjuk a vékony csíkokra vágott májat. Kevergetve addig pirítjuk,míg a máj mindenhol kifehéredik. Ekkkor félrehúzzuk a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd visszarakjuk. Felöntjük egy deci vízzel, hozzáadjuk a borsot és a kakukkfüvet, majd végül a lecsót. Közepes tűzön 10-15 perc alatt készre főzzük. Csak akkor sózzuk meg, ha elkészült, különben kemény lesz a máj.

Köretnek adhatunk mellé főtt krumplit vagy rizst, de egyszerűen fehérkenyérrel is ehetjük.

Én most egy kicsit reformosabb köretet választottam mellé, a bulgurt, de ez is nagyon jól illett hozzá.
Ugyanúgy készítjük,mint a rizst.
Egy lábasban kevés olajat forrósítottam, ráöntöttem egy bögre bulgurt, elkevertem párszor, kicsit megsóztam. Felöntöttem két bögrényi vízzel, majd lefedve, lassú tűzön készre pároltam. Hamar elkészül, talán még gyorsabban,mint a rizs.
A végén egy csokor apróra vágott petrezselymet adtam hozzá. Ezzel már nem főztem, így jobban megmarad a petrezselyemzöld finom íze.

A tányéron koszorú formába rendezem a bulgurt, és a közepébe szedtem a lecsós májat.


2010. október 26., kedd

Sült hagymás tönkölylisztes pogácsa



Ennek a pogácsának a receptjét tegnap kaptam Stellától, és úgy gondoltam,hogy rögtön ki is próbálom.
Bár az eredeti receptben csak teljeskiőrlésű tönkölyliszt volt, én most egy kicsit könnyítettem rajta, egy részét lecseréltem finom őrlésű fehér tönkölylisztre.
Aztán mikor a tészta már kelt a gépben, azon kezdtem gondolkodni, hogy mivel tudnám egy kicsit felturbózni. Eszembe jutott, hogy egy főzős fórumon egyszer olvastam,hogy milyen finom a sült hagyma a pogácsában. Mivel a sült hagymát egyébként is szeretjük, úgy gondoltam, hogy itt az idő, hogy kipróbáljam. :))

Az íze messze felülmúlta a várakozásaimat, nagyon finom lett!

Hozzávalók:

30 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg finom őrlésű fehér tönkölyliszt
15 dkg vaj / margarin
10 dkg juhtúró
2,5 dkg élesztő
2 dcl tejföl
2 egész tojás + 1 a kenéshez
1 mokkáskanál cukor
4 teáskanál só

1 jó nagy fej hagyma
kevés zsír vagy olaj

A hozzávalókat beleraktam a kenyérsütögépbe és megvártam, míg jó alaposan bedagasztotta.
Akinek nincs gépe, természetesen kézzel is megcsinálhatja. Ebben az esetben kicsit langyosítsuk meg a tejfölt, és futtassuk fel benne az élesztőt. Gépi dagasztásnál erre nincs szükség.

Tegyük egy jól belisztezett deszkára, és letakarva hagyjuk pihenni 30 percig.
Közben a zsíron vagy az olajon /én most mangalicazsírt használtam/ pirítsuk aranysárgára az apróra vágott hagymát. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz. Hagyjuk kihűlni.




Nyújtsuk ki a tésztát, és egyenletesen elosztva szórjuk rá a hagymát,majd csurgassunk rá 2-3 evőkanállal a zsírból is, amiben sült.
A tésztát hajtogassuk, majd letakarva ismét hagyjuk 30 percig pihenni. A hajtogatást háromszor ismételjük meg.



Végül nyújtsuk ki a tésztát, kenjük le a tetejét a felvert tojással, majd egy éles késsel kockázzuk be. Egy pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, és rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire.

Kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra. Amíg melegszik, addig hagyjuk letakarva pihenni a pogácsákat a tepsin.
Kb. 25-30 perc alatt sülnek készre.

2010. október 24., vasárnap

Elindult a karácsonyi adománygyűjtö akció!



Pár nappal ezelőtt írtam róla, hogy nemsokára elindul egy karácsonyi adománygyűjtő akció.
A program azóta beindult!!!

A letölthető újságot IDE KATTINTVA meg lehet tekinteni. Szerintem nagyon szép lett, és tele van jobbnál jobb karácsonyi receptekkel.

Bővebb információkat az adományozás módjáról pedig ITT lehet olvasni .

Kérek mindenkit, aki csak egy kis összeggel is hozzá tud járulni ehhez a kezdeményezéshez, tegye meg! Sok gyermek karácsonyát tehetjük így szebbé.

Várjuk magánszemélyek és cégek jelentkezését is. Köszönünk minden hozzájárulást!

2010. október 22., péntek

Mérleg kelt kalácsból



Ma délután kaptam észbe, hogy majdnem elmaradt az aktuális csillagjegy kalács! A saját születésnapomra terveztem megsütni, csak ugye akkor éppen rossz volt a sütőm. Ezt gyorsan orvosolni kellett,hiszen holnap lesz az utolsó nap a mérleg havában.
Meg is látszik,hogy gyorsan készült, nincs olyan precízen kidolgozva, mint az eddigiek.

Szeretettel küldöm mindenkinek, aki szintén a mérleg csillagjegy alatt látta meg a napvilágot. :))

Tésztának ismét a kedvencemet használtam, a receptje itt megtalálható.
A mazsolát persze kihagytam belőle, viszont belereszeltem egy citrom héját.




Egy kis részlet...



Miután kisült, kb. 10 percig volt egyben, amíg langyosra hűlt. Aztán pillanatok alatt csak ennyi maradt belőle...

Finom volt! :))

2010. október 21., csütörtök

Kelkáposztaleves




Tegnap töltött kelkáposztát csináltam, amihez elhasználtam egy közepes kelkáposzta külsö leveleit. A többiből leves készült. A receptet NoSalty oldalán találtam, csak a fűszerezését igazítottam egy kicsit a saját ízlésemre.

Hozzávalók:

1 kisebb kelkáposzta
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
4 db répa
1 db zeller
4 db krumpli
2-3 babérlevél
só, őrölt bors
1 teáskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál majoranna
1 mokkáskanál szárított tárkony
2-3 dcl tejszín
kevés olaj



A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra, a zeller kis kockára, a répákat pedig karikára.
Egy lábasban forrósítsuk fel az olajat, dobjuk rá a hagymát és a fokhagymát, lassú tűzön 1-2 percig kevergessük. Majd adjuk hozzá a répát és a zellert, fűszerezzük, végül öntsük fel annyi vízzel, ami éppen csak ellepi. Kb. 10 percig fedő alatt pároljuk, majd hozzáadjuk a laskára vágott kelkáposztát, és ismét felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.

Addig főzzük, míg minden megpárolódik benne, ez olyan fél óra . Ekkor vegyünk ki egy keveset a forró levesből egy tálkába, adjuk hozzá a tejszínt,hogy a hőmérséklete kiegyenlítődjön, majd öntsük a leveshez. Egy-két perc alatt forraljuk össze.
Nincs benne sem rántás, sem habarás, de nem is hiányzik belőle a sok zöldség miatt.

Tipp: én nem sima vízzel öntöttem fel, hanem azzal a vízzel , amiben a töltött kelkáposztához való leveleket megpároltam.

Gombás barnarizzsel töltött kelkáposzta



Szeretném , ha senkit nem riasztana el a sok fáziskép az étel elkészítésétől. Ugyanis ez egy nagyon egyszerű étel, csak annyira szépek voltak a hozzávalók színei, hogy nem bírtam betelni a fényképezéssel. :))

Még a múlt héten vettem egy fej gyönyörű kelkáposztát, úgy gondoltam,hogy főzeléket csinálok belőle. Aztán mégsem az lett, hanem a külső, nagyobb levelekből ez a töltött kel , a többiből pedig leves készült. Néha nem árt új dolgokat is kipróbálni. :))

Hozzávalók:

8-10 darab nagyobb kelkáposztalevél
20 dkg barnarizs
25 dkg sampiongomba
2 dkg szárított vegyes erdei gomba
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 piros színű paprika
1 kis csokor petrezselyemzöld
só, őrölt bors
kakukkfű
olaj

2,5 dcl tejföl
10 dkg reszelni való sajt

Az étel elkészítését kezdjük a barnarizs főzésével. Ugyanúgy kell főzni, mint a fehér rizst, csak hosszabb ideig.
Először alaposan mossuk meg, majd dobjuk rá egy kevés olajra. Keverjük át, sózzuk, 1-2 percig így kevergetve pirítsuk, majd öntsük fel bő dupla annyi vízzel.
A legegyszerűbb ezt egy bögrével kimérni. Lefedve, nagyon lassú tűzön , kb. 60 perc alatt készül el.

A barnarizs nagyon egészséges, jó lenne, ha minél több konyhában helyet kapna. Ha kicsit idegenkedünk tőle , akkor először használjuk ilyen töltött ételekbe. Ha hússal, vagy bármi mással keverjük, észre sem fogjuk venni, hogy nem fehér rizst eszünk.

ITT olvashatsz róla bővebben is.

Közben a szárított gombát is beáztathatjuk annyi vízbe,amennyi ellepi. Ennek is kell legalább 30 perc, hogy jól megszívja magát.



Egy nagyobb lábast teleengedünk vízzel, kicsit megsózzuk és felforraljuk. Belerakjuk a káposztaleveleket, és kb. 5 perc alatt megpároljuk. Óvatosan szedjük ki a vízből, nehogy elszakadjanak, és hagyjuk langyosra hülni, majd vágjuk ki a vastag középső eret belőle.

Tipp: a főzővizet ne öntsük ki, felhasználhatjuk különböző zöldséglevesekhez.



Forrósítsunk fel egy kevés olajat, dobjuk rá a nagyon apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd alacsony hőfokon, lefedve dinszteljük meg 2-3 perc alatt. Közben nézzünk rá, keverjük meg, nehogy a fokhagyma leégjen, mert akkor keserű lesz.
Majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát, ezzel is átpirítjuk, végül jöhet bele mindkét fajta gomba. Sózzuk, borsozzuk, csipetnyi kakukkfűvel ízesítjük. Felönthetjük egy kevés vízzel, vagy a káposzta főzőlevével, elég 1 dcl. Kb.15- 20 perc alatt elkészül a gomba, ekkor adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet. Végül jöhet bele a barnarizs, az egészet jól keverjük össze.




A káposztalevelet kiterítjük, belerakjuk a tölteléket, és óvatosan feltekerjük. A legjobb, ha először behajtjuk a két oldalát, és úgy csavarjuk fel . Egy vékonyan kiolajozott tűzálló tálba rakjuk, szorosan egymás mellé.

A tetejére locsoljuk a tejfölt, ráreszeljük a sajtot. 200 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.



Aztán már csak az van hátra, hogy jól belakmározzunk belőle...
:))


2010. október 20., szerda

Segítségnyújtás karácsonyra - kifőztük !


A szeretet nagy ünnepén,
Amikor annyi költemény
Hirdeti ékes mondatokban,
Hogy végre ismét karácsony van,
Mikor övéihez rohan
Mindenki meghatottan, boldogan,
Mikor mindenki egyetért,
Mindenki egyért, egy mindenkiért.

/ Heltai Jenő : Karácsony /



Biztos sokan furcsállják így első ránézésre, hogy mit keres itt egy karácsonyi bejegyzés, hiszen hol van az még... Most megszámoltam, egész pontosan 65 nap van addig hátra, az alig két hónap, és az a gyanúm,hogy nagyon gyorsan elszalad majd.

De nem is egy karácsonyi receptet szeretnék most közzétenni, hanem egy felhívást.

Biztos találkoztak már többen is a Kifőztük magazinnal sok gasztroblogger oldalán, amit aztán le lehetett tölteni. Az újság szerkesztőinek a fejében még tavasszal összeállt egy nagyszerű terv. A nyár elején neki is álltak megvalósítani: felkértek több mint száz gasztrobloggert, hogy ha van kedve, vegyen részt egy jótékonysági akcióban. Végül 115-en fogtak össze, és az újságot megtöltötték finomabbnál finomabb karácsonyi ételek receptjeivel. A több mint 100 recept mellett karácsonyi ajándékok otthoni készítésére is találhatunk tippeket.

Engem is felkértek, és meg kell mondanom, nagyon megtisztelőnek éreztem a meghívásukat. Egyrészt nagyon jó csapatba kerülhettem, másrészt felvillanyozott a célkitűzésük.

A karácsonyi különszám most nem ingyenesen, hanem pénzért lesz letölthető.

Természetesen a pénzt nem saját részre kérik - kérjük. A cél az, hogy a befolyt összegből az Élelmiszerbank segítségével olyan gyermekes családok asztalára juttassunk ennivalót, akiknek egyébként még karácsony ünnepén is üres maradna a tányérja.

Ez az év a katasztrófák éve volt, ezt mindenki megtapasztalhatta. Ez még nehezebbé tette nagyon sok család sorsát, rengetegen küzdenek a mindennapi megélhetésért is.

Kérünk mindenkit, hogy aki segíteni szeretne, tegye ezt meg, akár ezen az úton is. Hiszen adni jó! És mi lenne erre jobb alkalom, mint a karácsony, a szeretet ünnepe.

Bővebb információért kérem kattintson a jobb oldalsáv felső részén villogó piros karácsonyfás logóra. Ez elviszi egy olyan oldalra, ahol a részleteket is elolvashatja.




2010. október 17., vasárnap

Majonéz és tartármártás házilag



Ma olyan ebédünk volt, amihez jól jtt volna a tartármártás, persze pont most nem volt otthon. Aztán meg elgondolkodtam,hogy tulajdonképpen miért is veszem az utóbbi időben készen, mikor régebben mindig itthon csináltam.
Úgyhogy előszedtem az ezeréves szakácskönyvemet, és kikerestem a receptjét. Bár nagyvonalakban emlékeztem rá, de azért úgy gondoltam,hogy jobb biztosra menni.

Pár perc alatt elkészült, és úgy döntöttem, hogy a majonézt és a tartármártást ezentúl végleg kihúzom a bevásárlólistámról. Hiszen ami kell bele, az mindig van otthon. Ráadásul kedvemre ízesíthetem, és mindig friss lesz, mindenféle E-betűk , tartósítószerek és emulgeálószerek nélkül.

Egy valami nagyon fontos: a tojás friss legyen és megbízható helyről származzon!!!
Mivel nyersen kerül felhasználásra, ez nagyon lényeges, hogy elkerüljük a szalmonella fertőzést.

Először jöjjenek a majonéz hozzávalói:

1 tojás
1 dcl olaj
1 kávéskanál mustár
1 kávéskanál citromlé


Arra figyeljünk, hogy a hozzávaló nagyjából egyforma hőfokúak legyenek.A tojásnak használhatjuk csak a sárgáját, vagy készülhet egész tojásból is. Én most ez utóbbit választottam, mégpedig azért,mert ki akartam próbálni így is, eddig csak a sárgáját használtam erre a célra.
Így is jó lett, talán egy picivel hígabb,mintha csak a sárgájából készült volna.

Az egész tojást egy tálba ütöttem, hozzáadtam a sót,mustárt és a citromlevet. Egy mixerrel a legnagyobb fokozatra kapcsolva alaposan összekevertem. Ekkor kezdtem hozzáadagolni az olajat. Eleinte csak nagyon óvatosan, cseppenként, majd mikor kezdett sűrűsödni, akkor kicsit bátrabban adagolva. Lényeg, hogy alaposan mixereljünk szét minden cseppet, különben kicsapódik az olaj, és a majonéz összefut.

Az alapmajonéz nagyon sok mártás és saláta alapanyaga, ebből készül például a tartármártás is.

Hozzávalók:

alapmajonéz
1 dcl tejföl
1 kávéskanál mustár
1-2 kávéskanál porcukor
csipetnyi frissen őrölt bors
pár csepp Worcester-mártás
citromlé ízlés szerint

Mindezt jól összekeverjük, és 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tovább ízesíthetjük még ízlésünk szerint finomra reszelt fokhagymával, vagy nagyon apróra vágott savanyú uborkával.

Tipp: a megjegyzéseknél kaptam olyan hozzászólást, hogy azért lett híg, mert kevés olajat raktam bele, sedith 1 tojáshoz 2 dcl olajat ajánl. Legközelebb én is kipróbálom.



2010. október 14., csütörtök

Amigo - díj :))



A napokban kaptam ezt a díjat Mézigörltől . Bár szerintem ez nem annyira díj, inkább egy barátság-levél. Ez az internet egyik vitathatatlanul jó oldala, hogy összehoz olyan embereket is, akik egyébként sosem találkoztak volna.

Mindenesetre nagyon szépen köszönöm, hogy gondolt rám.

Szeretném továbbküldeni szeretettel, és barátsággal:

Bellynek, Alchrinak, Vicának , Ciripbogárnak és Elifnek.

És mindenki másnak is, aki hozzám látogat. :))

Kétsajtos pogácsa



Ez a pogácsa most úgy készült, hogy összeházasítottam két régebbi pogácsareceptemet.
A túrós pogácsát és a juhtúrós-fetás pogácsát. Fetasajtom volt itthon egy kevés, azt akartam elhasználni, és így jött ez össze.

Hozzávalók:

35 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg sima tönkölyliszt
1 dcl tejföl
1 dcl langyos tej
3 dkg élesztö
1 tojás
15 dkg olvasztott vaj
15 dkg fetasajt
2 csapott evőkanál só
1 kiskanál cukor

20 dkg reszelni való sajt

1 tojás és magvak a tetejére




A hozzávalókból a kenyérsütőgépben lágy tésztát dagasztottam /szükség szerint adjunk hozzá egy kis tejet vagy lisztet, ahogy a tészta kívánja/.
Kb. 50 percig hagytam kelni, majd erősen lisztezett deszkán kinyújtottam. Ráreszeltem a sajt 3/4-ed részét, majd hajtogattam. Letakarva 20 percig hagytam pihenni.

Újból kinyújtottam, kb. 2 centi vastagra, a tetejét lekentem tojással, és a maradék sajtot ráreszeltem. Szaggathatunk belőle pogácsákat is, de én most a gyorsabb utat választottam, és a pizzavágóval szépen felkockáztam. A tetejére még különféle magvakat szórtam, és sütőpapírral bélelt tepsire raktam.

A sütőt felmelegítettm 180 °C-ra. Amíg melegedett, addig a pogácsák még pihentek a tepsin /ez nagyjából 15-20 perc/. Majd kb. 20 perc alatt készre sütöttem. Ebből az adagból két tepsivel jött ki.

Megjegyzés: elég sós lesz a pogácsa, de mi így szeretjük. Ha valaki kevésbé sósan szereti, akkor kevesebbet tegyen bele a receptben megadottnál!

Karfiol-brokkoli rakottas



Tegnap csináltam ebédre ezt a karfiolos-brokkolis ételt. Nagyon egyszerű, és gyorsan elkészül.
A hozzávalókat csak nagyjából adom meg, mert nem mértem őket. Igazából maradék - felhasználás céljából készültek. Rántott karfiolt csináltam, és pár rózsát félreraktam ehhez, valamint előszedtem a fagyasztóból egy fél zacskó fagyasztott brokkolit hozzá.
Mindenesetre a végeredmény finom lett.

Hozzávalók:

kb. 25 - 25 dkg brokkoli és karfiol
2 dcl tejszín
3 tojás
20 dkg reszelni való sajt
só, őrölt bors,
szárított oregánó
csipetnyi reszelt szerecsendió



A karfiolt félpuhára főztem sós vízben, majd a vége felé beledobtam a fagyasztott brokkolit is. Ezzel együtt még főztem pár percig, majd leszűrtem. A visszamaradt levet ne öntsük ki, jó kis alap zöldséglevesekhez.

A zöldségeket egy hőálló tál aljába rendeztem, és ráreszeltem a sajtot. A tojásokat felvertem, hozzáadtam a tejszínt és a fűszereket, majd a tetejére öntöttem.

180 °C-ra elömelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöttem.

Megjegyzés: ha valaki szeretné, akkor ehet mellé párolt rizst, vagy akár sült krumplit is, de én csak így önmagában fogyasztottam.
Kedvünk szerint gazdagíthatjuk egyéb zöldségekkel és fűszerezhetjük ízlésünk szerint.

2010. október 11., hétfő

Kakaós - kókuszos muffin




Tegnap sikerült előállítanom eddigi legfinomabb muffinomat! Minden van benne amit szeretek: kakaó, kókusz, gyümölcs, és ráadásul még egészséges összetevőket is tartalmaz.
Aki néha benéz a blogomra, észrevehette, hogy az utóbbi időben sűrűbben szerepelnek rajta ilyen reformosított édességek. Sajnos olyan diétát kell tartanom, amibe nem fér bele sem a fehérliszt, sem a finomított cukor. De mivel az ember azért szeretne néha finomat enni, muszáj kitalálni valamit ezek helyett. Próbálgatom a recepteket, de sokszor lesz olyan a végeredmény, hogy hát meg lehet enni, de nem az igazi.

Ez a muffin viszont tényleg az a kategória, hogy nem csak egészséges, hanem finom is!
Az ízeket legtöbbször a férjemen tesztelem, általában nem árulom el neki előre, hogy amit eszik, az éppen miből van sütve. Ez átment az ő szűrőjén is, nem vett észre semmi "különöset" rajta. :))

Ráadásul alkalmam nyílt felavatni az új muffin formáimat, amit a napokban vettem. Már régóta fájt ilyenre a fogam , és most végre sikerült vennem.



Hozzávalók:

15 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg kókuszreszelék
15 dkg nyírfacukor
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
0,5 csomag sütőpor
1 kiskanál szódabikarbóna
csipetnyi só

3 tojás
10 dkg olvasztott,langyos vaj
125 gr natúr fehér joghurt
2,5 dcl tej
3 evőkanál olaj

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.

Keverjük össze külön a száraz, és külön a nedves összetevőket, majd pár mozdulattal keverjük össze az egészet. Nem kell nagyon eldolgozni a masszát. Kanalazzuk a tésztát muffinformába.
Kb. 25 perc alatt készre sülnek, de ezt mindenki igazítsa a saját sütőjéhez. A legjobb,ha tűpróbát csinálunk. Ha a tésztába szúrt hurkapálcára már nem ragad rá a massza, akkor elkészült.

Ezek a szilikonos muffinsütő formák egyébként nagyon gazdaságosak, mert nem kell őket sem kivajazni, és nem kell hozzá papírkapszlikat sem vásárolni.
És hát annyira guszták, nem? :))




Én most a tészta egyik felét még egy kis gyümölccsel is feldobtam. A mini kuglóf forma simán készült, a virágformákba raktam málnát.Volt még egy kevés a fagyasztóban, azt mikrosütőben 1-2 perc alatt felolvasztottam. Persze ha van friss gyümölcsünk, az még jobb, de a fagyasztott is megfelel.

A formákat félig megtöltöttem a masszával, raktam rá pár szem málnát, és megint kanalaztam rá a masszából. Nem rontotta el az ízét! :))

Hogy tovább fokozzam a dolgokat, a maradék málnából készítettem egy kis öntetet mellé.

Kb. két maréknyi málnát egy lábasban 0,5 dcl vízzel pár percig forraltam. Egy kevés nyírfacukorral édesítettem. Adhatunk hozzá málnalekvárt is 1-2 evőkanállal, ha van otthon.
Aztán az egészet egy sűrű lyukú szűrőn átpasszíroztam, így a magok fennakadtak.
A tányéron a muffinokra locsoltam a kihűlt málnás öntetet, egy kis tejszínhabbal díszítettem, és már lehetett is nassolni! :))

Megjegyzés: ez a muffin természetesen finomlisztből és hagyományos cukorból is elkészíthető.
De bátran ajánlom ezt a reform változatot annak is aki nem diétázik, de szeretne valamit tenni az egészségéért, méghozzá úgy,hogy közben nem kell lemondania finom ízekről.

2010. október 10., vasárnap

Sörös tarja



A sörben való sütés ötletét nemrégiben kaptam, igaz, az a recept csibecombokra vonatkozott.
De nekem most tarjám volt itthon, és abból kellett valamit kitalálnom. A csibecombokhoz képest annyit változtattam, hogy a tarját előtte bepácoltam fokhagymás tejbe. Nagyon finom lett a végeredmény.

Hozzávalók:

1 kg tarja csont nélkül
0,5 liter tej
4-5 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors
kb. 1,5 dcl sör

A tarját ujjnyi vastag szeletekre vágtam, és egy éjszakára fokhagymás tejbe raktam. A fokhagymákat vékony szeletkékre vágva tettem bele.

Másnap elővettem,alaposan lecsepegtettem. Egy kicsit megtörölgettem papírtörlövel is.
Majd mindkét oldalát sóztam, borsoztam, és egy sütőpapírral bélelt hőálló tálba raktam.
Ráöntöttem a sört, amiből annyi kell, hogy mindenhol érje, de ne lepje el teljesen.




Alufóliával lefedtem, és 2 órán keresztül sütöttem 180 °C-os sütőben. Ekkor levettem róla az alufóliát. Látható volt, hogy a sör addigra elpárolgott.



Majd még visszatoltam, és feljebb vettem a hőfokot 200 °C-ra, és kb. 15 perc alatt készre sütöttem. Akkor jó, ha ilyen szép, fényes, mázas lesz a felülete, de arra vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki nagyon.

A sörtől nem kell félni annak sem,aki nem szereti az ízét, mert a húson nem érezni. Viszont nagyon puha, szaftos lesz belül.

Tálalhatjuk burgonyával, rizzsel, vagy ehetünk mellé egyszerűen kenyeret és savanyúságot is.

Megjegyzés: A sütőpapír fontos, ne hagyjuk ki! Így egyrészt nem kell a hús alá külön zsiradék, és nem utolsó sorban nem kell fél napig sikálni a sütőedényről sem a ráégett szaftot. :))


2010. október 8., péntek

Tönkölykiflik, fűszeresen




Végre jó a sütőm! Kicseréltük benne a fűtőszálat, remélem,hogy egy darabig most már működőképes lesz.
Mi mással is avathattam volna fel, mint egy finom péksütivel? Fűszeres Eszternél bukkantam rá ezekre guszta tönkölykiflikre, úgy gondoltam, hogy ezt ki kell próbálnom!
Annak ellenére, hogy elég magas a teljeskiőrlésű liszt aránya benne, úgy nézett ki a képen,mintha fehérlisztből lenne. A recepten nem változtattam, csak a fűszereket igazítottam az én ízlésemhez.

Hozzávalók:

40 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg sima tönkölyliszt /esetleg BL-80-as kenyérliszt/
1 kiskanál sikér
3 dcl langyos víz
0,5 dcl extra szűz olívaolaj
1 dkg élesztő
1 kiskanál méz
2 kiskanál só
1-1 mokkáskanál szárított oregánó,bazsalikom és kakukkfű





Mindent beleraktam a kenyérsütőgépbe,majd 20 perc múlva kivettem a bedagasztott tésztát.
Átraktam egy kelesztőtálba, és letakarva 1,5 órán keresztül pihentettem.

Ekkor kivettem, kör alakúra nyújtottam, és 12 cikkelyre vágtam. Ezeket a szélesebb felüktől kezdve feltekertem, és egy sütőpapírral bélelt tepsire raktam.
Kb. 0,5 órán keresztül letakarva hagytam még pihenni. Közben a sütőt 220 °C-ra melegítettem, az aljába egy kis edényben vizet raktam, hogy gőzösítsem.
Mikor elérte a kellő hőfokot, beraktam a kifliket, és 15 perc alatt, légkeveréssel készre sütöttem.

A sütőből kivéve rögtön lespricceltem hideg vízzel, és rácsra téve hagytam kihűlni.

Olyan jó fűszeres illatok terjengtek tőle a konyhában, hogy egyet muszáj volt még langyosan megennem.

Feta sajttal, paradicsommal, kevés olívaolajjal meglocsolva, isteni volt!

Megjegyzés: ezek így nem túl nagy méretű kiflik, ha nagyobbat szeretnénk, akkor csak 8 vagy 10 részre osszuk el a tésztát.


2010. október 7., csütörtök

Dupla szülinap :))



Két szülinapot ünneplek a héten.Az elsőről majdnem el is felejtkeztem. Egy éve ilyenkor, október 3.-án kezdtem el írni ezt a blogot. Hihetetlen, hogy közben eltelt egy év...

Amikor elkezdtem , arra sem gondoltam volna, hogy egyáltalán valaki kíváncsi lesz rá. Elsősorban saját részre szerettem volna összegyűjteni a recepteket, amik eddig össze-vissza, különféle cetliken voltak megtalálhatóak.
Már amikor megtaláltam, mert legtöbbször pont akkor nyelte el egy fekete lyuk a receptet, amikor az a legsürgősebben kellett volna. :))

És most - tényleg hihetetlen- 78 állandó olvasóm van! Nagyon köszönöm nekik is, és a többieknek is, akik csak néha kukkantanak be hozzám,hogy megtisztelnek a látogatásukkal.

Sokat kaptam azóta ettől a blogtól, ismeretségeket, barátságokat egyaránt. És lett általa egy nagyon jó hobbim is. :))






A másik szülinap az enyém, az pont ma van. Hogy hányadik? Bár nem titok a korom, de mindenkinek a képzeletére bízom. Kb. ennyi, amennyi gyertya ezen a tortán van!
Lehet tippelni... :))

Két szép csokrot kaptam, az egyiket a férjemtől...



... a másikat az anyukámtól. Bár ez alábbi talán kinézetre szerényebb, de ezt bőven helyettesíti a mesés illata !:))

Az ember sokszor elgondolkodik ilyen évfordulók kapcsán, hogy hogyan tovább?
A héten kérdezte tőlem valaki, hogy nekem mit jelent a "SZABAD AKARAT" ? Mondta, hogy gondolkozzal el rajta, és majd mondjam el neki, hogy mire jutottam.
Hiába gondolkodtam, nem tudtam megfogalmazni, hogy mit is jelent ez számomra.
Másnap egy ismerősöm elhívott, hogy menjek el vele jógára. Volt is kedvem, meg nem is, rossz volt az idő, szél, eső,hideg, még az orromat sem volt kedvem kidugni. Aztán gyorsan összekaptam magam, és mégis elmentem.

Amikor ott voltam, már örültem. Sokan összegyűltünk, és az oktató is nagyon jó volt. Megcsináltuk a gyakorlatokat, a végén egy kis meditálás, ahogy kell. Jóleső érzés volt.
Ekkor azt mondta az oktató, hogy ha van kedvünk, maradhatunk egy kis beszélgetésre is még.
Maradtunk.
Feltette az első kérdését nekünk: Mit jelent számunkra a "SZABAD AKARAT" ?
Megdöbbentem, azt gondoltam magamban, ilyen nincs...Aztán válaszra sem várva, elmondta,hogy neki mit jelent.
Egyszerű a dolog. Ha van előttünk egy pohár, ami félig van vízzel, eldönthetjük, hogy úgy tekintünk rá, hogy félig tele van, vagy félig üres.
A lényegen nem fog változtatni, de a hozzá kapcsolódó érzéseinken igen. Ha azt mondom,hogy számomra félig tele van, az egy pozitív életérzést fog adni.

És akkor már tudtam én is, hogy ezt akarom. Ezt jelenti számomra is a SZABAD AKARAT. Hogy rajtam múlik ezentúl, hogy milyen szemmel nézem a dolgokat.

Úgy döntöttem, hogy az én poharam félig tele van...
:))




De mivel ez egy gasztroblog, pár szót írok még ezzel kapcsolatban is.

Annyi félét terveztem,hogy majd sütök, ha jönnek köszönteni, de az élet keresztülhúzta a számításaimat. Kedden elromlott a sütőm, kiégett benne az alsó fűtőszál.
Így bár pirulva, de üzleti édességet és sósat raktam az asztalra.

Azért ,hogy teljesen ne maradjak szégyenben, egy gyors desszertet azért készítettem. Már jó ideje,hogy vettem ezeket a kis csokipoharakat. Hónapok óta árválkodtak a hűtőben, várva a sorukra, hogy valamivel megtöltsem őket. Most pont kapóra jöttek.

Csináltam egy gyors krémet:

4 dcl tejszínbe raktam 2 vaníliás cukrot , 2 kanál rumot és 2 kanál kakaót. Lassú tűzön forráspontig melegítettem, majd hagytam kihűlni. Beraktam a hűtőbe kb. 5-6 órára. Ekkor egy mixerrel sűrű krémet kevertem belőle, és a krémet a poharakba töltöttem. Tetejére nyomtam egy kis tejszínhabot, és csokireszelékkel megszórtam.
Vaníliás ostyarudat adtam mellé.

Ígérem, amint meglesz a sütőm, bepótolom az elmaradásomat. :))