2010. július 30., péntek

Fagyit egyek ,vagy kávét igyak?



Van egy jó hírem! Nem kell dönteni! :))

Valamelyik nap láttam a Paprika TV-n Nigella Lawsontól ezt a receptet. Bár ezt receptnek nevezni is erős túlzás. De a lényeg, hogy nagyon finom, ajánlom mindenkinek kipróbálásra.

Egy pohárba rakjunk pár gombóc vaníliafagyit, és öntsük nyakon frissen lefőzött, erős presszókávéval.

Aztán már lehet is kanalazni. Az íze mennyei!

2010. július 29., csütörtök

Töltött paprika



Itt a nyár, bőven terem a hazai paprika, amiből igazán ízletes töltött paprikát lehet főzni.
Ez egy tipikusan olyan étel, amiből nem lehet keveset készíteni.Viszont annyira szeretjük, hogy képesek vagyunk napokig rájárni.
Ha épp mást ennénk közben, az sem gond, a hűtőben simán eláll pár napig.

Hozzávalók:

60 dkg darált hús
2 maréknyi gömbölyű szemű rizs
1 kisebb fej hagyma
2 tojás
2 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors
őrölt pirospaprika
kb. 12 db zöldpaprika

kb. 7 dcl paradicsomsűrítmény
3 evőkanálnyi liszt
olaj
őrölt pirospaprika

cukor /ízlés szerint/

A darált húst fűszerezzük be, adjuk hozzá a tojásokat és az apróra reszelt hagymát és fokhagymát. Jó alaposan keverjük össze, majd jöhet bele a rizs.
Én nyersen rakom bele, nem szoktam előre megfőzni. A paprikákat kicsumázzuk, ha nagyon csípősek, akkor vágjuk ki az erét is.
Töltsük meg a rizses-húsos masszával a paprikákat, és rakjuk egy mélyebb lábasba. Engedjük fel annyi vízzel, tegyünk bele egy kevés sót, és fedő alatt kb. 70 perc alatt főzzük készre.
A főzési idő nagyban függ a paprikák méretétől, ezért olyan 50-60 perc elteltével az egyik paprikát vágjuk félbe, és kóstoljuk meg, hogy rendesen megfőtt-e a rizs és hús is.



Ha már jó, akkor készítsük el a paradicsomos mártást. Ennek a mennyiségét mindenki igazítsa a kedvére, mi úgy szeretjük, ha közepesen sűrű, és sok. :))

Egy lábasban forrósítsuk fel az olajat, szórjuk bele a lisztet, majd állandóan kevergetve kicsit pirítsuk át a lisztet. Húzzuk félre, adjunk hozzá egy kiskanálnyi pirospaprikát, keverjük el. A paradicsomsűrítményt keverük el kb. 3 dcl vízzel, és ezzel engedjük fel a rántást. Tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve forraljuk át. Ekkor beleönthetjük abba a lábasba, amiben a paprika főtt. Rögtön keverjük el, óvatosan, hogy a paprikák ne essenek szét. Pár percig még lassú tűzön, néha megkeverve hagyjuk , hogy kicsit összeforrjon.
Ízlés szerint sózzuk, megszórhatjuk kevés őrölt borssal. Aki édeskésen szereti, az tegyen bele egy kevés cukrot is.

Friss kenyérrel tálaljuk.

Posted by Picasa

2010. július 28., szerda

Cukkini sörtésztában




Igen, már megint cukkini! És én még mindig nem unom. :))
Ezt a receptet Gizinél találtam, és mivel nagyon dicsérte, úgy döntöttem, hogy kipróbálom.
Csak annyit változtattam rajta, hogy én a panírozáshoz és a sörtésztába is zabpehelylisztet használtam a sima liszt helyett.

A zabos termékek természetes lúgosító hatásúak. Jelentős mennyiségű vérzsír-csökkentő tulajdonságú oldható rostanyagot tartalmaznak.
Lassítja a vele együtt elfogyasztott szénhidátok felszívódását, és ezáltal kevésbé emeli a vércukor szintet.
Ez a cukorbetegeknek és diétázóknak különösen fontos szempont.

A receptet úgy írom le, ahogy én készítettem, aki a hagyományos verziót választja, annak csak annyit kell tennie, hogy simalisztet használ.

Hozzávalók:

3 darab közepes cukkini
20 dkg zabpehelyliszt
2 dcl sör
3 tojás
1 teáskanál só
csipetnyi őrölt bors és kakukkfű

A cukkiniket hámozzuk meg, vágjuk kb. 0,5 cm vastagságúra, és sózzuk meg.
A tojások sárgáját keverjük ki a sörrel, fűszerezzük be, majd adjuk hozzá a lisztet. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd forgassuk bele ezt is a lisztes masszába.

A cukkiniket először forgassuk bele lisztbe, majd a masszába. Egy lábasban forrósítsunk olajat, és rakjuk bele a cukkiniket. Az egyik oldalát először mérsékelt tűzön süssük meg, majd ha megfordítottuk, kicsit erősebb lángon a másik felét is.

Szedjük ki egy papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassa róla. Tálalhatjuk rizzsel vagy krumplival is.
Én most csak paradicsomsalátát és tartármártást ettem hozzá. Temészetesen egy pohár sörrel leöblítve a végén. :))

Megjegyzés: az is bátran készítse el, aki nem szereti a sört, mert nem érezni az ízén.


2010. július 25., vasárnap

Szórt túrós süti



Ez a recept már nagyon régen le volt írva a receptes füzetembe, mégsem csináltam meg. Igazából nem tudom, hogy miért halogattam, mert nagyon egyszerű az elkészítése .
Nem kell nyújtani a tésztát, csak mindent beleszórni a tepsibe, és már mehet is a sütőbe.
Több helyen lusta rétes néven is emlegetik.
Kifejezetten ajánlható kezdő háziasszonyoknak,mert nem lehet elrontani, így a sikerélmény garantált. :))
Ráadásul amilyen egyszerű, olyan finom!

A napokban Thrininél találkoztam ezzel a sütivel, és mivel volt egy fél kilós vödrös túróm a hűtőben, úgy döntöttem, hogy itt az ideje, hogy én is megsüssem.

Egy kicsit változtattam rajta az eredetihez képest. Barackom nincs, így a túróba mazsola került. A többi hozzávaló nagyrészt maradt, csak a cukrot és a lisztet cseréltem le kicsit egészségesebbre.Így én is ehetek belőle bűntudat nélkül. :))



Hozzávalók:

20 dkg finomliszt
10 dkg tönkölybúza dara
1 csomag sütőpor
18 evőkanál Süssina édesítőpor
2 evőkanál vanília aroma
3 egész tojás
3 dcl tej
10 dkg sütővaj
0,5 kg túró
1 marék mazsola
1 citrom reszelt héja
1 marék szeletelt mandula

Melegítsük elő a sütőt 170 °C-ra, közben készítsük el a sütemény hozzávalóit.

A lisztet, darát,sütőport és az édesítőpor felét összekeverjük. A túrót elkeverjük az édesítő másik felével, vanília aromával és a citrom reszelt héjával, majd hozzáadjuk a vízbe áztatott és lecsepegtetett mazsolát.
A 3 tojást villával verjük fel, majd adjuk hozzá a tejet, azzal is keverjük el.

Kenjük ki a formát a vaj felével, tehát 5 dekával. Így jó, ilyen vastagon. Erre szórjuk rá a lisztes keverék felét, majd erre jön a túró, aztán a liszt másik fele.
Ekkor öntsük rá a tejes tojást úgy,hogy mindenhová jusson. Én egy késsel óvatosan "belevágtam" itt-ott a masszába, így a tej jól átjárta.
Tetejére szórjuk rá a maradék 5 dkg vajat apróra vágva, majd jöhet a szeletelt mandula.

Kb. 30-35 perc alatt légkeveréssel készre sütjük. A szeleteléssel várjunk , míg a süti langyosra hűl.

Megjegyzés: A sütit tepsiben is süthetjük,én ezt most egy 28 cm átmérőjű piteformában sütöttem. A massza szinte színültig megtöltötte, kicsit féltem is, hogy majd sütés közben megdagad, és kifolyik belőle. Szerencsére szépen bennemaradt.

Posted by Picasa

2010. július 24., szombat

Mi legyen a kimaradt lecsóval?



Nagyon szeretjük a lecsót, ilyenkor nyáron gyakran kerül asztalra. Nincs is attól jobb, mint finom friss kenyérrel kitunkolni a tányérból a finom szaftját ...
De általában készítek mellé rizst is /férj csak ebben a formában hajlandó megenni/, néha pedig tojással dúsítom.

Valamelyik nap is csináltam egy jókora adagot, most éppen még egy pár cukkini is került bele. Fele megmaradt másnapra, és mivel addigra már mást terveztem , úgy gondoltam, hogy másképp hasznosítom.

Egy merülö mixer segítségével szétturmixoltam az egészet. Beraktam a hűtőbe 1-2 órára, hogy jól lehűljön és összeálljon. Nem ízesítettem semmivel, a lecsóban minden benne van, ami kell. Az enyém most a paprikától finom pikáns is volt.

A teljeskiörlésű tönkölylisztből készült sokmagvas bagetteket felszeleteltem, megpirítottam. Egy gerezd fokhagymával kicsit megdörzsöltem a pirított kenyeret, és ráhalmoztam a kenőt.

Reggelire tökéletes volt!

2010. július 23., péntek

Vaníliakrémes torta



Ez a torta nem az a torta. Másikat akartam. Másmilyet. Aztán ez lett belőle.
Mindig megfogadom,hogy többet nem sütök tortát, nem az én műfajom. Nincs hozzá türelmem. Nincs hozzá érzékem. De azért ilyen jelesebb alkalmakkor mindig nekidurálom magam. Aztán miután 6 órán keresztül kínlódok a 100 °C-os konyhában, akkor megint megfogadom,hogy soha többet... Na, ebből is látszik,hogy még következetes sem vagyok. :))

Ez most épp oroszkrémtortának indult. Mivel az egyik ünnepelt /a másik én vagyok :)) / imádja a vaníliás krémeket. Na, az oroszkrém kellően vaníliás, meg tejszínes, hajrá, gyerünk neki. Vaníliám is van egy halom, Szepykének köszönhetően .
Mi is kell még? Ja, a recept. Akkor nézzük a netet. Találtam is egy csomót, az egyik szimpatikusat kiválasztottam.
A tésztája sikerült, ezen kellően meg is illetődtem, ugyanis máskor mindig lapos lesz a piskótám. Ezen felbuzdulva új lendületet kaptam, és nekiálltam a krémnek.

A tojássárgáját kellett vízfürdőben kikeverni a vaníliás tejjel. Nagyon szépen indult, aztán 1 perc alatt tojásrántotta lett belőle . Bár csak a vaníliát sajnáltam, de ekkor már éreztem,hogy talán mégsem kellett volna nekem tortát sütni.

Sebaj, jöjjön egy másik krém. Amíg hűlt az alap, felvertem habnak 3 tejszínt. Amiből nem hab lett mégsem, hanem inkább túró. Ekkor már határozottan azt éreztem, hogy tényleg soha többet! Minden normális ember a cukrászdában rendel ilyenkor egy szép tortát, miért kell nekem a kemencévé forrósodott konyhában kínlódni?

De mivel már megvolt a piskóta, valamivel csak meg kellett tölteni. Akkor szépen megcsináltam egy krémet, amit anyukám rak mindig a vaníliás sütijébe. Na, ezzel kellett volna kezdeni. 5 perc alatt kész, és még finom is.

Szerencsére a másik ünnepelt későn ért haza , így volt ideje a tortának összeállni, és szépen lehetett szeletelni.
Szóval ha valaki úgy érzi, hogy szeretne egy nagyon egyszerű vaníliás tortát csinálni, ez a recept neki szól.

Hozzávalók:

Tészta:

6 tojás
20 dkg kristálycukor
12 dkg olvasztott vaj
18 dkg rétesliszt
1 csomag sütőpor
1 citrom leve és reszelt héja
csipet só

A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a citromlevet és reszelt héját valamint a langyos,olvasztott vajat. Jól elkeverjük, majd jöhet a sütőporral elkevert liszt, és végül óvatosan hozzáadjuk a csipet sóval keményre felvert tojásfehérjét.

Egy 26 cm átmérőjű tortaforma aljára sütőpapírt rakunk, beleöntjük a masszát. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. Csináljunk a végén tűpróbát, mindenkinek más a sűtőjének az erőssége.
Ha kihűlt a piskótánk, egy éles késsel vágjuk két részre.

Töltelék:

1 liter tej
3 vaníliás pudingpor
3 zacskó vaníliás cukor
6 kanál cukor /ízlés szerint lehet több vagy kevesebb/
25 dkg vaj
1 zacskó lapzselatin
rum vagy rumaroma
mazsola, szárított vörösáfonya , kandírozott narancshéj
(ezekből kb. 1-1 maréknyi, szintén ízlés szerint)

A szárított gyümölcsöket áztassuk legalább fél órára rumba, vagy vízzel higított rumaromába. Utána alaposan csöpögtessük le.

A tejhez adjuk a cukrokat, és a pudingokat ,majd csomómentesre keverve sűrűre főzzük.
Ha kész, belekeverjük a lecsepegtetett mazsolát,áfonyát és narancshéjat.

/Megjegyzés zselatin-ügyben:
Lehet,hogy nem kéne bele zselatint rakni, és anélkül is jó lenne. Anyukám sem rak bele soha. De én már nem mertem kockáztatni, féltem,hogy enélkül szétcsúszna a krém. Tehát:
A zselatint a rajta lévő utasítás szerint beáztattam 5 kanál vízbe. 10 perc után megmelegítettem, majd a vaníliás krémhez kevertem. /

Mikor langyosra hűlt a massza, adjuk hozzá a vajat, mixerrel jól dolgozzuk el, majd tegyük a hűtőbe, hogy jó hideg legyen.




A hideg krémmel vastagon kenjük meg az egyik piskótalapot, tegyük rá a másikat. A tetejét és az oldalát is kenjük meg a krémmel.
Majd jöhet rá egy felvert tejszín. Mivel én az összes tejszínemet túrósítottam, így tejszínhabport használtam.A zacskón lévő utasítás szerint 1,5 dcl tejben felvertem 1 vaníliás cukorral. Ezzel is kenjük meg a tetejét és az oldalát is. Nem kell egyenesre, a tetejét direkt behullámosítottam egy kanál segítségével.

Majd száraz serpenyőben megpirítottam két maréknyi szeletelt mandulát, és az oldalát ezzel díszítettem . A tetejére csokit reszeltem.

Pár óra hűtés kell neki, hogy szépen lehessen szeletelni.

Végül is a másik ünnepelt nagyon elégedett volt a végeredménnyel. Tehát ebből kifolyólag én is...mégsem volt hiábavaló az egésznapos hőségtúra.

Aztán már csak ültünk a teraszon, ettük a tortát, ittuk a pezsgőt, és emlékeztünk az együtt töltött 20 évre...
Meg csapkodtuk a szúnyogokat...tiszta romantika! :))

2010. július 19., hétfő

Máglyarakás



Lizánál
bukkantam erre a receptre , és olyan jól nézett ki a képeken, hogy eldöntöttem, megcsinálom én is. Igazából már vagy ezer éve le van írva a receptes füzetemben is, de valahogy sosem éreztem késztetést, hogy meg is csináljam. De a nála látott képek meggyőztek.

A hétvégéről maradt ki kifli, úgyhogy ma megsütöttem. Pont jól illett a gyümölcsleves után második fogásnak.
A mennyiségeket én kicsit lejjebb vettem, ugyanis csak 5 kiflim volt, így a többi hozzávalót is ehhez igazítottam. És milyen jól tettem, így pont belefért a 28 x 18 cm-es jénai tálamba.

Hozzávalók:

5 kifli
5 dcl tej
6 evőkanál cukor
4 tojás
1 csomag vaníliás cukor
5 db alma
0,5 citrom leve
8 dkg vaj
10 dkg dió
1 kiskanál fahéj
kb. 15 dkg baracklekvár

Először felforraltam a tejet a vaníliás cukorral. Míg langyosra hűlt, elkészítettem az almát.
Meghámoztam,magházát kivágtam, és vékonyra felszeleteltem. A vaj felén megpároltam, hozzáadva 2 kanál cukrot, a fahéjat és a citromlevet.

A tojássárgákat 2 kanál cukorral és a vajjal habosra kevertem, majd hozzáadtam a langyosra hűlt tejet is. A kifliket felkarikáztam 1 cm vastagra, és leöntöttem ezzel a tojásos tejjel.

Egy jénait kivajaztam, zsemlemorzsával kihintettem. A beáztatott kiflimassza felét az aljára terítettem, erre raktam az almát, majd a durvára vágott diót, és a massza másik felét.

A lekvárból félreraktam 2 evőkanálnyit, ez majd a tetején lévő habba fog menni.
A többit elkevertem 1 dcl forró vízzel, és a kiflik tetejére kentem, majd beraktam a 170 °C-ra előmelegített sütőbe.



Közben a tojásfehérjéket kemény habbá vertem 2 evőkanálnyi cukorral,csipet sóval, majd hozzáadtam a félrerakott 2 kanálnyi lekvárt is.
30 perc sütés után kivettem a tálat a sütőből, és rákentem a baracklekváros tojásfehérje-habot. Egy kanál segítségével kicsit behullámoztam a tetejét.
Tovább sütöttem még kb. 20 percig, kb. 160 °C-on. Akkor jó, ha szépen elkezd aranysárgán pirulni a teteje.

Mikor elkészült, hagytam olyan 15-20 percig hűlni, aztán már szépen lehetett szeletelni.

Expressz gyümölcsleves



Nemrégiben már csináltam egy gyümölcslevest, de amikor erre a receptre ráakadtam Chef Viki oldalán, rögtön felkeltette az érdeklődésemet.
Egyrészt azért,mert nagyon jól nézett ki, másrészt viszont azért,mert ezt egyáltalán nem kell főzni, az egészet 3 perc alatt el lehet készíteni. És ugye ez most elég nagy előnynek számít ebben a hőségben.

Nála többféle gyümölcsből készült, de nekem most csak nektarinom volt itthon, így csak az került bele. Így is nagyon finom lett, de legközelebb tuti kipróbálom sárgadinnyével is!
Egy picit változtattam rajta még, én több tejszínt raktam bele, mint amit ő írt, nekem így jobban ízlett. Talán az általam használt narancslé savanykásabb volt, mint az övé...

Hozzávalók:

8 dcl 100 %-os narancslé
3,5 dcl tejszín /habnak való/
6 db nektarin
1 rúd vanília
3 evőkanál cukor




A narancslevet összekevertem a tejszínnel, beleraktam a cukrot , a vanília kikapart magjait és a megmaradt vaníliarudat is. A nektarinokat megmostam, felkockáztam, és beleraktam a levesbe.
Mehetett is az egész a hűtőbe, 2-3 óra múlva fogyasztottuk, addigra jól lehűlt, és az ízek is kellően összeértek.
Tálaláskor a tányéron megszórtam pirított szeletelt mandulával.

Megjegyzés: ezt a pirított mandulás tippet Gizinél láttam, gondoltam kipróbálom. Nagyon finom lett , jól illett az íze a nektarinhoz!

Én olyan narancslevet választottam,ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot, és a levesbe is nyírfacukrot raktam. Így már cukorbetegek is fogyaszthatják!

2010. július 17., szombat

Cukkinivel töltött óriás kagylótészta



Már megint cukkini... hiába, nem tudom megunni. Ha még tészta is van mellé, az nekem maga a tökéletes étel. Ez a töltött óriás kagylótészta pedig nem csak kinézetre guszta, de az íze is nagyon jó. Ezt alátámasztja az is, hogy a férjem többször is evett belőle, pedig ő nem különösebben rajong a zöldséges tésztákért. :))

A receptet egy nagyon kedves ismerősömtől, Kirától kaptam, innen is nagyon köszönöm neki! Csak egy nagyon picit változtattam az eredeti hozzávalókon, aszerint, hogy nekem mi volt itthon.

Hozzávalók:

20 dkg óriás kagylótészta /30 darab/
80 dkg zsenge cukkini /nekem ez 4 darab volt/
20 dkg bacon
1 kisebb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg eidami sajt
10 dkg füstölt sajt
5 dkg parmezán sajt
só, bors, kakukkfű
olivaolaj

A besamelhez:

5 dkg vaj
5 dkg finomliszt
4 dcl tej
só, bors,szerecsendió

A cukkiniket mossuk meg, ha jó zsengék,akkor nem is kell megpucolni, héjastul vágjuk gyufaszál vastagságúra.Ha van V alakú szeletelőnk, azzal pillanatok alatt megvan.
Ugyanezen lereszelhetjük a hagymát is. Egy mélyebb serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés olívaolajat, dobjuk rá a vékony csíkokra vágott bacont,kicsit pirítsuk át, majd jöhet bele a hagyma. Ha kezd üveges lenni, adjuk hozzá a nagyon apróra vágott fokhagymát is. Ezzel csak 1 percig süssük folyton kevergetve, mert a fokhagyma hamar megég, és akkor keserű lesz.
Adjuk hozzá a cukkinit, sózzuk, frissen őrölt borssal megszórjuk, kevés kakukkfűvel ízesítjük.
Kb. 15 perc alatt elkészül. Nem kell lefedni, a cukkini enged annyi levet, amennyiben szép lassan megpárolódik. Néha megkeverjük, megvárjuk, míg elfől a leve.

Ha langyosra hűlt, akkor adjuk hozzá a reszelt eidami és füstölt sajtot, és a langyosra hűlt besamelt.



Közben kifőzzük az óriás kagylótésztát. Bő vízben főzzük, amibe rakjunk 1 kiskanál sót, és 1-2 evőkanál olajat. Lassan, gyöngyözve forrjon a víz, így kb. 12 perc alatt készülnek el. Vigyázzunk,hogy ne főljenek túl a tészták.
A receptben megadott töltelékkel pontosan 30 darabot tudtam megtölteni.



Elkészítjük a besamel mártást is. A vajat felforrósítjuk, folytonos kevergetés közben hozzáadjuk a lisztet, majd 1-2 perc pirítás után felöntjük a tejjel. Sózzuk,borsozzuk, frissen reszelt szerecsendiót szórunk bele. Kevergetve addig főzzük,míg besűrűrösödik. Hagyjuk langyosra hűlni, majd adjuk a cukkinihez.

Egy tűzálló tálat vékonyan kenjünk ki vajjal vagy olajjal. A kagylótésztát töltsük meg a cukkinis krémmel, és rakjuk szépen egymás mellé. A tetejére reszeljünk kevés parmezánt, majd toljuk a a 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Kb. 20 perc alatt készre sülnek, akkor lesz jó, ha kezd pirulni a teteje.



Megjegyzések:

Az eredeti receptben a bacon helyett sonka van, és ementáli sajt a töltelékben. De én úgy gondoltam,hogy ha már baconnal csinálom,ahhoz jó lesz a füstölt sajt. Viszont ilyenkor óvatossan sózzunk, mert a bacon és a füstölt sajt is elég sós.

Ha nincs parmezánunk, a tetejét is megszórhatjuk eidami vagy füstölt sajttal.

Ha csak tehetjük, használjunk friss kakukkfüvet, sokkal finomabb,mint a szárított!

2010. július 15., csütörtök

Ribizlis muffin



Írhattam volna azt is,hogy ribizlis reform muffin, csak kicsit sok lett volna az "r,f,m" betűkből egy rakáson. :))

Az idén nem vagyunk bővében a gyümölcsöknek, tulajdonképpen egy marék málnán kívül még mást nem is ettem. Most kaptam egy kis tálka ribizlit, és mivel ez a gyümölcs önmagában elég savanykás, úgy gondoltam,hogy mindenképpen valami sütibe rakom. Elkezdtem keresgélni a neten receptek után, végül sikerült olyat találnom,amibe elég ez a kevés mennyiség is.

Az eredeti receptet No Salty oldalán találtam, én egy kicsit változtattam az alapanyagokon.
A finomliszt nagyrészét lecseréltem teljeskiőrlésűre, és cukor helyett Süssina édesítőt használtam. Így már cukorbetegek és diétázók is fogyaszthatják.
Aki az eredeti recept szerint szeretné elkészíteni, kattintson a fenti linkre.

Hozzávalók:

25 dkg ribizli
2,5 dcl tej
1 egész tojás
15 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg finomliszt
1 csapott evőkanál sütőpor
10 dkg olvasztott vaj
1 kanál olaj
6 evőkanál Süssina édesítőpor
5 dkg étcsoki

A ribizliből 1 marékkal félreraktam. A tojást elkevertem a cukorral, utána hozzáadtam a tejet,majd a vajat,végül az olajat. Belekevertem a sütőporos lisztet, majd hozzáadtam az apró kockákra vágott csokit és a ribizlit.
Nem kell sokáig kevergetni, épphogycsak álljon össze a tésztája. A papírkapszlival bélelt muffinformákba raktam, és a tetejére tettem a félretett ribizliszemeket.




A sütőt előmelegítettem 170 °C-ra, majd kb. 35 perc alatt készre sütöttem. A tetejét végül meghintettem egy leheletnyi porcukorral.
Aki még diétásabb változatot szeretne készíteni, az hagyja el a csokit belőle.

2010. július 14., szerda

Rántott cukkini chilis-joghurtos szósszal



Végre szezonja van a cukkininek! Az utóbbi egy hétben minden nap ettem cukkinnit valamilyen formában, egyszerűen nem tudom megunni.

Ma éppen kirántottam, méghozzá mindjárt két módon. Az egyik fele a hagyományos, liszt-tojás-prézli kombinációt kapta.

A másik ha lehet, még ettől is egyszerűbb módon készült. Kb.1,5 dcl tejet picit megsóztam,borsoztam, és belereszeltem 1 duci gerezd fokhagymát.
Egy másik tálba lisztet szórtam, ezt is szintén sóztam,enyhén borsoztam. Majd a vékony hasábokra vágott zsenge cukkinit először a tejbe mártottam, majd a lisztbe forgattam.
Bő olajban kisütöttem, majd papírtörlőre szedve leitattam róla a felesleges olajat.




Joghurtos szósz:

3 dcl natúr joghurtban elkevertem 2 gerezd reszelt fokhagymát, kevés apróra vágott kaprot, fél mokkáskanál chiliszószt. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítettem.

A tányérra szedett cukkiniszeletkéket meglocsoltam vele. Adhatunk mellé köretnek rizst vagy krumplit is, de én most csak így önmagában ettem.

Csokoládés meggylekvár



Ezzel a lekvár recepttel az NLC-n találkoztam, és rögtön eldöntöttem, hogy ezt muszáj megcsinálnom! Persze meggyet nem kaptam sehol, a környékünkön szinte mindent elvert a jég. Azért nem adtam fel, és végül sikerült vennem 5 kilót, amiből a tisztítás, magozás után maradt 3 kg. A feléből készült ez a fantasztikusan finom lekvár.
Mivel nem rajongok azért, hogy a 35 °C-ban órákig álljak a tűzhely mellett, én zselésítőt használok. Ebben még sosem csalódtam, a lekvároknak pont megfelelő lesz tőle az állaga.

Hozzávalók:

1,5 kg kimagozott meggy
50 dkg kristálycukor
1 zacskó Dr.Oetker zselésítő 1:3
15 dkg keserű csoki
1 dcl rum
0,5 citrom leve

A meggyet felraktam a tűzre főni, kb. 15 perc után egy merülő mixerrel félig szétturmixoltam. Azért csak félig, mert én szeretem,ha érezhető benne a gyümölcs.

Ekkor a zselésítőn lévő utasítás szerint a zacskó tartalmát elkevertem 2 kanál cukorral, és hozzáadtam a meggyhez. 1-2 perc főzés után, folyton kevergetve, hozzáadtam a többi cukrot is. Ezzel még 10 percig forraltam lassú tűzön, néha megkevertem.

Majd beleraktam a kockára vágott csokit és a rumot. Megvártam,míg a csoki felolvadt, ez kb.2 perc, aztán már szedhettem is ki az előkészített üvegekbe.
Szárazdunsztban 1 éjszakát pihentek, majd mentek a kamra polcára. Ebből az adagból kb. 5 üvegnyi / 250 ml-es/ lekvárt kapunk.




A meggy másik felét úgy akartam eltenni lekvárnak, hogy abból én is büntetlenül ehessek. Erre tökéletesen megfelel a nyírfacukor, ezt cukorbetegek is fogyaszthatják.

1,5 kg meggyhez 30 dkg nyírfacukrot,0,5 citrom levét és 1 zacskó Dr.Oetker 1:3 zselésítőt raktam. Friss vaníliával ízesítettem. A vaníliarudat felvágtam, kikapartam a belsejét, és a rúddal együtt a meggyhez adtam, így főztem meg. A lekvárfőzés többi része megegyezik a fent leírtakkal.
Mielőtt kiszedtem volna az üvegekbe, a vaníliarudat eltávolítottam.

Ennek is nagyon finom íze-illata lett! :))

2010. július 12., hétfő

Rák kelt tésztából



Nemrég egy barátunkat mentünk köszönteni születésnapja alkalmából,aki a rák jegyében született. Mivel tortasütésben nem vagyok olyan jó, úgy gondoltam,hogy a kedvenc alapanyagomból, a kelt tésztából készítek neki valamit.
Azt hamar kitaláltam,hogy jó lenne rákot megformázni, csak nem tudtam,hogyan álljak neki. Ezért gugli barátunk segítségével utánakerestem, hogyan is néznek ki a rákok. :))
Elmentettem több képet, míg végül eldöntöttem, hogy melyik legyen.

Először is készítettem egy sablont. Ennek a segítségével lehet majd a tésztából kivágni a megfelelő formát. Nagyítsuk fel kb. A/4- es méretűre, és rajzoljuk át egy papírra, majd vágjuk ki. A vége itt még egyenes volt, mert csak így fért rá, a formázásnál ezt kigömbölyítettem. Végül az egész az ollóktól a farka végéig 37 cm lett, így pont belefért a legnagyobb tepsimbe.



Tésztának a kedvenc kalácstésztámat használtam, ennek a receptjét IDE kattintva lehet megtalálni.
A formához elég az itt megadott mennyiségnek a fele, tehát 35 dkg liszt. Értelemszerűen a többi hozzávaló is felezödik. A mazsolát kihagytam, viszont belereszeltem 1 nagyobb citrom héját, ettől nagyon finom íze lett.

Elkészíthetjük akár az egész mennyiséget is, és a maradék tésztából csinálhatunk brióst,fonott kalácsot, vagy bármi egyebet.

A receptben megadott módon készítsük el a tésztát, és hagyjuk a duplájára kelni. Tegyünk a gyúródeszkára egy akkora sütőpapírt, mint a tepsink. A megkelt tésztát ezen nyújtsuk ki, majd helyezzük rá a sablont. Egy éles, hegyes kés segítségével vágjuk körbe, vigyázzunk, hogy az alatta lévő papírt ne vágjuk át. Ekkor óvatosan csúsztassuk át a papír segítségével a tepsire, majd kenjük le egy felvert tojással.

A maradék tésztát ismét nyújtsuk ki, most már kicsit vékonyabbra. Egy derelyevágó segítségével vágjunk vékony csíkokat. Ezt keresztben helyezzük a rák hátára, ez fogja szépen kiemelni a lábakat és a farokrészt is. A sablon segítségével vágjunk két olló-formát is, ezeket is tegyük rá, majd végül a fejrészre is tegyünk egy nagyjából csepp-formára igazított tésztát.
Két pici golyót formázva pedig elkészíthetjük a szemeit, hogy ezt még jobban kiemeljük, nyomjunk bele 1-1 szem mazsolát.




Ismét kenjük le az egészet felvert tojással, majd szeletelt mandulával rakjuk ki a csíkokat.

Letakarva pihentessük 20 percig, majd rakjuk 50 °C-ra előmelegített sütőbe. Az aljába egy kis lábasban tehetünk vizet,és a langyos, gőzösített sütőben hagyjuk még 20 percig kelni. Ekkor kapcsoljuk rá a sütőt 180 °C-ra, és kb. 20 perc alatt készre sütjük a tésztát.

Mikor kivettük, rögtön, még forrón kenjük át hideg cukros tejjel, ettől szép fényes lesz.

2010. július 9., péntek

Zöldséges lasagne



Már írtam többször is, hogy nekem a tészta mindig, minden formájában jöhet. Cukkinivel pedig egy nyerő páros! Ha viszont ráadásul más zöldségek is kerülnek mellé, akkor attól egyszerűen elképzelni sem tudok jobbat.

Mivel volt még egy fél doboznyi lasagne tésztám, úgy döntöttem, hogy ezzel párosítom. Jelen esetben a tészta zöld színű volt, talán spenótos ízesítésű. De ez tulajdonképpen lényegtelen, az ízén nem éreztem semmi pluszt, éppolyan jó hozzá a sima lasagne tészta is.

Hozzávalók:

Fél doboznyi lasagne tészta,kb.10-12 db
3 zsenge cukkini
4 paradicsom
2 paprika
1 doboz sampion gomba
2 szál répa
két maréknyi brokkoli /fagyasztóból/
2 kisebb újhagyma
3 duci gerezd fokhagyma
1 doboz paradicsom sűrítmény
petrezselyemzöld
oregánó
kakukkfű
bazsalikom
só, őrölt bors,
olaj

Besamel:

3 dcl tej
2 dcl tejszín
5 dkg liszt
5 dkg vaj
5-10 dkg parmezán sajt
só,őrölt bors
csipetnyi frissen reszelt szerecsendió

Kevés olajon pároljuk üvegesre az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd dobjuk rá a kis kockákra vágott paprikát és paradicsomot, és a karikára vágott répát. Fűszerezzük be, majd adjuk hozzá a paradicsom sűrítményt. Fedő akatt pároljuk, majd mikor félig megpuhultak, akkor adjuk hozzá a szintén kockára vágott cukkinit, a brokkolit és a gombát. Lefedve , lassú tűzön pároljuk, míg minden megpuhul. Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet is, párat forraljunk rajta, majd kapcsoljuk le.

Készítsük el a besamelt:
Hevítsük fel a vajat, tegyük bele a lisztet és kevergetve pirítsuk 1-2 percig,majd öntsük fel a tejjel elkevert tejszínnel. Folyamatosan kevergetve forraljuk szintén 1-2 percig. Sózzuk,borsozzuk, reszelt szerecsendióval ízesítsük.Végül reszeljük hozzá a sajt felét. Ha becsomósodna, vegyük elő a mixert, azzal keverjük szét.
Én ezekre a habarásokra nem fakanalat, hanem hosszúkás habverőt használok, így sosem lesznek csomósak.




Egy szögletes tűzálló formát vegyünk elő . Az aljára először tegyünk egy kevés besamelt, erre jönt a tészta, majd a zöldséges szósz, ismét besamel, tészta,szósz. Addig folytassuk, amíg elfogynak a hozzávalók. A tetejére besamel kerüljön. Ezt még szórjuk meg a maradék reszelt sajttal, majd toljuk az egészet egy 180 °C-ra előmelegített sütőbe.
Kb. 30-40 perc alatt készre sül, akkor jó, ha a teteje szép aranysárgára-barnásra pirul.
Ha valakinek nagyon erősen süt a sütője, félidőben takarja le alufóliával.

A tésztát nem kell előtte megfőzni, a besamel és a szósz segítségével szépen megpuhul.
Ha lehet , használjunk hozzá friss fűszereket, sokkal intenzívebb az ízük, mint a szárítottnak.

2010. július 8., csütörtök

Grillezett cukkini



Végre! Végre terem a kertben a cukkini, és én kedvemre ehetek belőle akár naponta is. Egyszerűen imádom a cukkinit, minden formájában. Múlt héten még csak virágok voltak rajta, de most már tele van minden bokor a zsenge termésekkel. Le is szedtem egy kisebb kosárral, és rögtön muszáj is volt belőle valamit csinálnom. Az elmentett receptjeimet is szépen sorban meg fogom csinálni, viszont tegnap nem volt sok időm, így valami extra gyorsat akartam.
Elővettem a nemrég vásárolt grillsütőmet, ami azóta a konyhám egyik kedvenc tartozéka lett. Gondoltam a grillezett cukkini megvan pár pillanat alatt. A többi pedig csak úgy adta magát mellé...
Egyszerűen mennyei lett, rég nem ettem ennyire egyszerű, gyorsan elkészíthető, de mégis tökéletes kaját.

Hozzávalók /1 személyre/:

1 zsenge cukkini /kb. 30 dkg/
1 nagyobb paradicsom
10 dkg mozzarella
olívaolaj

őrölt bors
kakukkfű
bazsalikom
1 gerezd fokhagyma

A cukkinit rézsútosan felszeleteltem, és ráraktam a felforrósított, olívaolajjal vékonyan kikent grillserpenyőre. Sóztam, csipetnyi frissen őrölt borssal és friss kakukkfűvel megszórtam. A tetejére is locsoltam 1 evőkanálnyi olívaolajat, majd mindkét oldalát megsütöttem.

Egy hosszúkás tálra rendeztem, váltogatva a cukkinit, a felkarikázott mozzarellát és a paradicsomot. Megszórtam egy kevés friss kakukkfűvel, és pár apróra tépkedett bazsalikomlevéllel, majd meglocsoltam még egy kevés olívaolajjal. Kapott még egy csipetnyi sót és egy leheletnyi frissen őrölt borsot is.



A napokban sütöttem lenmagos bucikat, egyet felszeleteltem belőle, majd a cukkinik után ezt is mindkét oldaláról megpirítottam a grillen.
Fokhagymával enyhén bedörzsöltem, kevés olívaolajjal meglocsoltam, és már lehetett is tálalni.

Mint kiderült, mehetett is volna az egész rögtön a tányéromra, mert miután megkóstoltam, meg is ettem szépen az egészet. :))


2010. július 2., péntek

KFC saláta



Már rengeteget hallottam erről a salátáról, de én még csak nemrégiben kóstoltam először egy kedves ismerősöm jóvoltából.
Annyira ízlett, hogy rögtön elkészítettem otthon is . Kiváló kísérője lehet mindenféle húsnak, de akár önmagában, vagy egy bagettel fogyasztva is nagyon finom.

Hozzávalók:

50-60 dkg fejeskáposzta
2 db répa
2 kisebb hagyma
0,5 dcl cukor /nyírfacukor/
0,5 dcl tej
0,5 teáskanál só
1,5 dcl majonéz
0,5 dcl tejföl vagy fehér joghurt
3 evőkanál citromlé
kevés őrölt bors

A káposztát, répát és a hagymát vágjuk nagyon vékonyra, kicsire. A többi hozzávalót alaposan keverjük össze, majd öntsük rá. Keverjük át az egészet, és pár órára tegyük a hűtőbe.

2010. július 1., csütörtök

Hideg gyümölcsleves málnából




Végre megjött a nyár, vele a hőség, és a vágy, hogy minél kevesebb időt kelljen eltölteni a konyhában a forró tűzhely mellett.Valami olyat akartam ebédre, ami gyorsan elkészül, és hidegen is ehető. Hamar jött az ötlet, hogy akkor legyen gyümölcsleves!

Bár már javában érik a málna, nekem még mindig volt a fagyasztóban egy csomag. Tavaly az egyik kedves ismerősünk bőségesen ellátott vele, kitartott mostanáig. Most már éppen ideje volt elhasználni, kell a hely az ideinek! :)) Természetesen friss málnából is elkészíthető!

Hozzávalók:

40 dkg málna
1 csomag hidegen kikeverhető vaníliás pudingpor
3+2 dcl tej
3 dcl főzőtejszín
2 dcl habtejszín
1 citrom
2 evőkanál cukor
2 kávéskanál vanília aroma
0,5 dcl fehér rum
1 rúd fahéj
1 csillagánizs
3-4 szem szegfűszeg

1 dcl vizet felraktam főni, hozzáadtam a cukrot,és a fűszereket. Lefedve, lassú tűzön forralva hagytam,hogy kb. 10 perc alatt a fűszerek aromája megízesítse a vizet. A vége felé adtam hozzá a rumot, ezzel már csak 1-2 percig forraltam. Így az alkohol elpárolgott, de az íze megmaradt.

A fagyasztott málnát 3-4 perc alatt kiolvasztottam a mikróban.Nem kell teljesen, ha kicsit jeges marad az nem baj, és egy merülő mixerrel szétturmixoltam. Egy sűrű lyukú tésztaszűrőn átpasszíroztam, hogy a magok ne kerüljenek a levesbe. Hozzáadtam a citrom kifacsart levét, és a szűrőn át hozzáöntöttem a fűszeres vizet is.

A vaníliás krémport /én most Arankát használtam/ hidegen kimixereltem 3 dcl tejjel.

A málnapéphez öntöttem a 2 dcl tejet, a főzőtejszínt és a habtejszínt is. Alaposan elkevertem, majd jöhetett a vaníliás krém kb. fele - kétharmada.
Ezzel is jól összekevertem, majd 1 órára a hűtőbe raktam.

Tálaláskor a tányérban lévő leves tetejére a maradék vaníliás krémből egy kanál segítségével galuskákat raktam.
Friss málnaszemekkel és citromfűvel díszítettem.

Megjegyzés: a fehér rum helyett használhatunk illatos málna pálinkát vagy finom konyakot, de akár el is hagyhatjuk belőle az alkoholt.