2010. február 28., vasárnap

Vaddisznó oldalas sütve



Tegnap egy ismerősünktől kaptunk kb. 10 kg vaddisznóhúst. Csak néztem a nagy csomag húst, és halvány fogalmam sem volt,hogy mit kezdjek vele. Sosem főztem még semmit vadhúsból.
Mindenesetre szétporcióztuk, nagyrésze a fagyasztóba vándorolt. Jó lesz belőle gulyást főzni, ha majd összeverődik egy nagyobb társaság. Remélhetőleg nem kell sokat várni a jó időre, és akkor lehet bográcsozni a kertben, annak azért más az íze,mint ami a konyhában készül.

Egy darab, kb. 1 kg-os oldalast kint hagytam belőle, és nekiálltam recepteket vadászni hozzá a neten.
Végül úgy döntöttem,hogy egyben hagyom,és úgy megsütöm.
Az első lépés az volt, hogy csináltam egy pácot, amiben kb. 4-5 órát pácolódott a hús.
Ha van több időnk, nyugodtan hagyjuk benne tovább, legalább 1 éjszakára.

Hozzávalók a páchoz:

1,5 dcl olaj
1,5 dcl vörösbor
3 duci gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál kakukkfű
1 mokkáskanál borsikafű /csombor/
10 szem egész zöld bors

A bort és az olajat összekevertem, belereszeltem a fokhagymát, hozzáadtam a fűszereket.
A húst minden oldaláról jól megforgattam benne,majd lefedve a hűtőbe raktam bő 4 órára.
Ez idő alatt egyszer megfordítottam a húst a pácban,de egyébként békén hagytam. :)

Mielőtt kivettem a húst a pácból, elkészítettem neki az ágyat,amin majd sülni fog. Ez pedig nem volt más,mint:

6 gerezd fokhagyma ,
2 fej vöröshagyma és
2 fej lilahagyma.

Ezeket kisebb cikkelyekre vágtam és egy hőálló tál aljára terítettem. Kivettem a pácból a húst,megsóztam, és ráraktam a hagymákra. Egy pár darabot dugtam a húsba is a fokhagymából, és került belőle a tetejére is.
Ráöntöttem a páclevet, adtam még hozzá 1 dcl vörösbort és 1 dcl vizet, majd letakartam a hőálló tál tetejével.




150 °C-ra előmelegített sütőbe toltam, és 4 órán keresztül lefedve sütöttem. Bár végig rajta volt a hőálló tál teteje, a hús így is szépen megpirult, és finom szaftos, puha lett.


Sütőben sült burgonyával és pikáns almapaprikával tálaltam. Raktam mellé a hús mellett sült hagymából és fokhagymából is, ezeknek valami isteni ízük lett.

A burgonya fűszerezésére ugyanúgy sót, csipetnyi őrölt zöldborsot, borsikafüvet és kakukkfüvet használtam, mint a húsra. Így nagyon jól kiegészítették egymást.

2010. február 18., csütörtök

Csibemell mézes-fahéjas almával



Ez egy nagyon gyorsan elkészíthető étel, kiválóan beilleszthető akár egy diétás étrendbe is.
Nem utolsósorban pedig nagyon finom, az alma és a csibemell remek párost alkot.

Hozzávalók 2 személyre:

3 darab csibemell
3 db alma
1 evőkanálnyi méz
1 evőkanálnyi citrom
2 evőkanálnyi vaj
kevés olivaolaj
só,zöld bors,szerecsendió,őrölt fahéj

A csibemelleket egy fólia alatt enyhén klopfoljuk ki. Éppen csak annyira,hogy picit meglazuljanak a rostok,de semmiképp ne vékonyítsuk el a húst, különben sütés közben kiszárad.
Sózzuk,kevés frissen őrőlt borssal és csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval meghintjük.
Forrósítsunk fel egy serpenyőben egy kevés olivaolajat és 1 fél kanálnyi vajat. Rakjuk bele a hússzeleteket, és mindkét oldalukon süssük addig,míg kérget kapnak, és szépen megpirulnak.

Egy másik, mélyebb serpenyőben olvasszuk fel az 1 kanál vajat. A hámozott , kockára vágott almát dobjuk rá, óvatosan keverjük össze, 1-2 percig hagyjuk párolódni. Ekkor csurgassuk rá a mézet, a citromlevet, és szórjuk meg egy csipetnyi fahéjjal.
Pár percig még pároljuk, közben néha óvatosan átkeverjük.

Tálaláskor a tányéron az almát szórjuk meg még egy csipetnyi fahéjjal.



Megjegyzés: Lehetőség szerint a fűszereket mindig őröljük vagy reszeljük mi magunk, sokkal intenzívebb így az aromájuk,mint amit készen,már őrölt formában veszünk. Ezek a zacskó felnyitása után hamar elvesztik illatukat-ízüket.

2010. február 14., vasárnap

Fasírt - másképp



Ezt a receptet nemrégiben találtam Thrini blogján. Még a poszt címét is tőle vettem át, remélem nem haragszik meg érte. De tényleg ez a legtalálóbb rá, hiszen fasírt ez is, de kicsit mégis más mint a hagyományos.

Más a hozzávalók miatt, és más az elkészítése miatt is. Nem csak hús van benne,hanem krumpli is, és nem olajban sült, hanem tepsin. Már többször is hallottam, hogy sokan sütőben sütik meg a fasírtot, itt volt az ideje,hogy kipróbáljam. Az egész fasírt sütésben pont azt utáltam eddig a legjobban,hogy a lakás úszott tőle az olajszagban.

Az alapok maradtak, csak a fűszerezését igazítottam a mi szánk ízéhez.

Hozzávalók:

60 dkg darált hús
30 dkg krumpli
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 egész tojás
10 dkg zsemlemorzsa
só,bors,oregánó,pirospaprika
borsikafű /csombor/
kis csokornyi petrezselyemzöld
2 evőkanál olívaolaj

A húst daráljuk finomra. A burgonyát főzzük meg /lehet héjában is/, reszeljük le, és adjuk a húshoz. Jöhetnek hozzá a fűszerek és a tojások. A hagymát és a fokhagymát aprítógépben nagyon apróra vágtam, majd az olívaolajon kicsit átpirítottam.Csak üvegesre, nehogy megkeseredjen, majd ezt is a masszához adtam.Végül hozzáadtam az apróra vágott petrezselyemzöldet,zsemlemorzsát, és jól összedolgoztam.

Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, és ráraktam a zsemlemorzsába forgatott fasírtokat.
180 °C-on, kb.40 - 45 perc alatt készre sültek. Félidőben megforgattam őket.

Megjegyzés: készült egy kontrollcsoport is. :))
Egy pár fasírtot a hagyományos módon, olajban sütöttem ki, kíváncsi voltam a különbségre. Az alábbi képen a sötétebb az,amelyik olajban sült.

A sütőben sütött nekem jobban ízlett,mert nem volt megszíva olajjal. És így határozottan egészségesebb is!
Thrini , köszi a receptet!

Sült burgonyával és káposztasalátával ettük.


Gulyásleves



Hozzávalók:

60 dkg sertéscomb vagy lapocka
1 kg burgonya
4-5 sárgarépa
2-3 gyökérzöldség
1 fej hagyma
2-3 zellerszár /vagy egy darab zeller/
só, szemes fekete bors,
2 szem szegfűbors
2 kiskanálnyi pirospaprika
olaj vagy zsír

A húst vágjuk kisebb kockákra. A zöldségeket tisztítsuk meg, vágjuk nagyobb darabokra.
A zellert ne hagyjuk ki,nagyon jó íze lesz tőle.



Egy nagyobb lábasban forrósítsuk fel a zsírt vagy az olajat, tegyük rá az apróra vágott hagymát, és kevergetve pirítsuk üvegesre. Dobjuk rá a húst, és néha megkeverve pirítsuk amíg kifehéredik. Ekkor szórjuk rá a pirospaprikát, keverjük át, majd öntsük fel annyi vízzel,amennyi ellepi a húst.Ha szeretjük a pikáns ételeket, tehetünk bele kevés csípős paprikát, vagy csípős pirosaranyat.
Sózzuk meg, rakjuk bele a kétféle borsot, majd adjuk hozzá a zöldségféléket.

Fedő alatt kb. 1 óra alatt megfő a hús. Ekkor adjuk hozzá a felkockázott burgonyát, öntsük fel ismét vízzel.Bőven legyen a víz, mert fővés közben a krumpli megszívja magát.
Ha a krumpli is megpuhult, kóstoljuk meg, és ha szükséges ízesítsük még sóval.

Friss kenyérrel tálalva az igazi.

2010. február 8., hétfő

Csíkos formakalács



Mikor először láttam a neten ilyen kalácsokat, rögtön tudtam,hogy addig nem nyugszom,amíg nem be nem szerzem a hozzávaló sütőformákat. De hiába, egyszerűen sehol nem volt kapható.
Egy internetes fórumon különböző beszerzési források után kutattak hozzám hasonlóan a formkalács-rajongók. Egy-két embernek sikerült külföldről beszereznie,elég borsos áron. Olyan régóta húzódott ez a dolog,hogy már kezdtem is róla letenni. Míg egyszercsak ,pont a karácsonyi munkaszünet alatt , megcsörrent a telefonom. Egy kolléganőm hívott,hogy ő talált olyan formákat egy katalógusban, amiről én munkában meséltem nekik, és hogy ha szeretném,akkor megrendeli nekem.
Hát hogyne szerettem volna!!! Nemsokára meg is jött a csomag, benne ez a három érdekes formájú henger. Nagyon megörültem neki, alig vártam,hogy végre a hétvégén kipróbálhassam.

Először egy egyszerű, töltetlen kalácsot választottam,hogy kitapasztaljam,mennyi lisztből süssem. A fórumokon a 35 dkg-tól az 50 dkg-ig többféle recept is megtalálható volt,mindenkinek más vált be.
Végül az 50 dkg mellett döntöttem. Úgy gondoltam,hogy inkább dagadjon ki egy picit a formából,mint hogy kevés legyen,mert akkor meg nem veszi fel szépen a henger mintáját.
Végül is bevált ez a mennyiség.Bár az egyikből tényleg kikelt sütés közben egy pici tészta, viszont a szíveknél látni, hogy az meg egy kicsit laza lett, abba pont elment volna az a kis felesleg.

Hozzávalók:

10 dkg rétesliszt
40 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
2 dcl langyos tej
1 egészt tojás
4 dkg + 2 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál olaj
10 dkg cukor
1 vaníliás cukor
3 evőkanál kakaó
csipet só

A hozzávalókat /a kakaó kivételével/ beleraktam a kenyérsütőgép üstjébe . A tésztába csak a 4 dkg vajat rakjuk bele, a +2 dkg későbbre kell.
Beállítottam a dagasztóprogramot, és a tésztát szép fényesre dagasztottam. Ekkor kivettem, két részre osztottam. Az egyiket kelesztőtálba raktam, és meleg helyre raktam kelni. A másikat visszaraktam a gépbe, hozzáadtam a kakaót, és szépen hozzádagasztottam. Ha szükséges, adhatunk hozzá még 1 evőkanál olajat. Ezt a kakós tésztát a gépben hagytam kelni.
A dagasztás és a kelesztés ideje összesen 1,5 óra volt.
Mikor megkeltek, kivettem mindkét tésztát, és egy nagyobb,lisztezett gyúródeszkára raktam.




Nekem a három henger hosszúsága pont akkora,mint a gyúródeszkám hosszúsága, így egyben ki tudtam nyújtani a tésztát. Ha valakinek kisebb méretű,akkor azt javaslom,hogy mindkét tésztát ossza el 3-3 részre, és külön nyújtsa ki.

Először kinyújtottam az egyiket, óvatosan félrehúztam,majd kinyújottam a másikat is.
Az alsót megkentem a 2 dkg olvasztott vajjal, ráraktam a másikat,és jó szorosan feltekertem,mint a piskótatekercset.
Három részre osztottam, és belecsúsztattam a formába. A formát nem kellett kikenni semmivel. Bár féltem kicsit,hogy beleragadnak, de simánk kicsúsztak belőle ,mikor elkészültek.
A hengerek mindkét végére ráraktam a zárókupakot, és egy tepsire raktam. Meleg helyen, 40 percig újból kelni hagytam őket.




Közben bekapcsoltam a sütőt, és előmelegítettem 180 °C-ra. A kalácsok 35 perc alatt készre sültek. Ekkor levettem a formák végéről a kupakot, és 15 percig hagytam,hogy hűljenek.
Majd simán kicsúsztattam őket a hengerből.
Felszeletelve nagyon mutatós kalácsokat kaptam .

2010. február 5., péntek

Parmezános hal chilis kukoricával




Rögtön előre kell bocsátanom,hogy én ennyire finomat már rég nem ettem!Nagyon összetalálkozott az ízlésemmel.
Pedig a receptjét már legalább egy éve , hogy feljegyeztem magamnak. Az Nlc egyik főzős topikjára Sziszi rakta fel. De ahányszor eszembe jutott,hogy meg kéne csinálni,valamelyik hozzávaló mindig hiányzott. Most végre együtt volt hozzá minden. Csak most meg a bátorságom ment el picit... mit lesz,ha mégsem fog ízleni? Ezért a hal nagyobbik részét hagyományos módon kirántottam, csak egy nagyobb szeletet készítettem el ezen a módon. Ez nagy hiba volt! Legközelebb az egészet így fogom csinálni.
Az eredeti recepten csak nagyon picit módosítottam , és köretnek rizst készítettem az általa írt burgonya helyett.

Hozzávalók:

0,5 kg pangasius filé /másfajta hal is megfelel/
15-20 dkg parmezán sajt
1 doboz csemege kukorica /425 ml/
1 tojás
1,5 dcl tejszín
liszt
só, őrölt színes borskeverék,
kakukkfű, csipet pirospaprika
1 chili paprika
olívaolaj
1 evőkanálnyi vaj

A filéket mossuk meg, és töröljük szárazra. Sózzuk és szórjuk meg egy leheletnyi frissen őrölt színes borskeverékkel. A halszeleteket mártsuk először lisztbe, majd a felvert tojásba, végül pedig a reszelt parmezánba. Kevés olívaolajban óvatosan süssük ki.

Egy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá a levétől lecsepegtetett kukoricát.Sózzuk,borsozzuk, pár pecig kevergetve pároljuk,míg levet nem enged. Ekkor lehúzzuk a tűzről, hozzáadunk egy fél összevágott chilipaprikát, és csipetnyi őrölt pirospaprikát. Visszarakjuk a tűzre, adunk hozzá egy mokkáskanálnyi szárított kakukkfüvet, 1-2 percig ezzel is pároljuk. Majd hozzáadunk kb. két maréknyi reszelt parmezánt és felöntjük a tejszínnel. 2-3 perc alatt kevergetve összefőzzük.

A parmezános kukoricát még melegen a halra szedjük. Adhatunk mellé párolt rizst vagy sült krumplit is.
A hal, a parmezán és a csípős kukorica remekül kiegészíti egymást.

Ha csak tehetjük, kínáljunk mellé száraz fehér bort.

Sajtpuffancs




Nagyon szeretjük a rántott sajtot. Gondolom,ezzel vagyunk így többen is.
Viszont az utóbbi időben egyszerűen nem tudtam anélkül elkészíteni, hogy a fele ne folyt volna ki a panírból.
Pedig próbáltam már mindent: dupla panírt, fagyasztóba raktam előtte a sajtot, aztán panír után is odaraktam, csak onnan az olajba, de semmi nem vált be.
Amióta viszont rábukkantam erre a receptre, nem is csinálom a kalsszikus módon. Ez így gyors, sosem folyik ki, és ugyanolyan finom!

Hozzávalók:

0,5 kg trappista sajt
3 tojás
só, csipetnyi őrölt bors
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

A sajtot lereszeltem, hozzáadtam a 3 tojás sárgáját, sót , borsot, végül pedig a felvert tojásfehérjéket. Kisebb golyókat formáztam belőle, zsemlemorzsában meghempergettem, és már mehetett is a közben felforrósított olajba.
Pár perc alatt készre sültek, majd papírtörlöre szedve leitattam róluk a felesleges zsiradékot.

Párolt zöldségekkel és rizzsel tálaltam, egy kis tartármártással meglocsolva.

Megjegyzés: a fenti hozzávalókból kb. 30 db golyócskát lehet készíteni. A tojásokat egészben is hozzákeverhetjük a sajthoz, de ha felverjük a tojásfehérjét,akkor lazább szerkezetű puffancsokat kapunk.