2010. november 14., vasárnap

Húsos-gombás lasagne



Tegnap lasagnét csináltam, mert már nagyon ettem volna valami tésztafélét. Lasagne meg már elég régen volt, ráadásul húsosat most csináltam először. Nem nagyon vagyok oda a darált húsért, nem tehetek róla. De néha tekintettel kell lennem a jobbik énemre is. :)) Mert ő meg ugye szereti.
Került bele még gomba is, jelen esetben barna sampinyon gomba, és fél zacskó fagyasztott zöldségkeverék is. Ez utóbbi nyugodtan elhagyható, csak már untam,hogy egy ideje ide-oda rakosgatom a fiókban, mert önmagában mindenhez kevés volt.

Hozzávalók:

kb. fél doboz lasagne tészta
0,5 kg darált sertéshús
25 dkg gomba
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
közepes doboz sűrített paradicsom
olaj
só, őrölt bors,pirospaprika
oregánó,bazsalikom,kakukkfű

A besamel mártáshoz:

1 liter tej
10 dkg vaj
7 dkg liszt /barna rizsliszt/
só,csipetnyi frissen reszelt szerecsendió

A tetejére 15-20 dkg reszelt sajt




A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra , és dobjuk rá a felforrósított olajra. Vegyük vissza a tüzet alatta, és dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a darált húst, majd kevergetve addig pirítsuk,míg kifehéredik. Ekkor húzzuk félre a tűzről,tegyük rá a pirospaprikát, keverjük el, és öntsük fel kb. 1,5 dcl vízzel.
A tűzre visszatéve sózzuk meg , és hozzáadhatjuk a többi fűszert is. Ha szárított fűszert használunk, azt mindig a főzés elején, a friss fűszernövényket viszont a főzési idő végén adjuk inkább hozzá. Belerakhatjuk a sűrített paradicsomot is, és kb. 20 percig lefedve pároljuk, néha keverjük meg közben. Ekkor tegyük bele a felszeletelt gombát, és még ezzel is további 15-20 percig pároljuk.

Közben készítsük el a besamel mártást:
A vajat olvasszuk meg, majd mikor forrósodik,akkor adjuk hozzá a lisztet. Folytonosan kevergetve pirítsuk meg kicsit, majd öntsük fel a hideg tejjel. Kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik.

Egy hőálló tál aljába rakjunk egy kevés besamelt, erre jön a tészta, majd a húsos mártás, besamel, tészta, és így tovább. A tetejére besamel kerüljön, reszeljünk rá sajtot bőségesen, és tojuk a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.
Fél óra alatt elkészül. Fontos, legyen elég szósz a tésztarétegek között, mert csak így fog tudni megpuhulni.

A végére hagytam egy képet a besamelről. Nem azért,mintha olyan érdekes lenne, sőt. Pont azért mutatom meg, mert pont olyan, mintha sima lisztből csináltam volna, csak ez barna rizslisztből készült.

Nagyon tudom ajánlani mindenkinek,mert nagyon egészséges, és ugyanolyan finom lesz a végeredmény vele, mint a hagyományos fehér liszttel. Lisztérzékenyek is használhatják, kiválóan használható főzelékek és mártások sűrítésére, de készíthetünk vele akár palacsintát, vagy süteményt is.

3 megjegyzés:

Nelli írta...

Jaj de szeretem!:-)

Bianka írta...

Csodálatos, nagyon guszta

egycsipet írta...

Hú, nálunk is rég volt már lasagne, azt hiszem, itt az ideje. Nagyon guszta és én nagyon éhes vagyok! :))