2010. november 22., hétfő

Diós darázsfészek



Tegnap egyáltalán nem terveztem, hogy sütök valamit, az egész annak köszönhető, hogy van egy kis tévém a konyhában. Ez rendszerint be van kapcsolva , ha éppen főzök. Most éppen Stahl Judit műsora ment, ő csinált diós darázsfészket.

Rögtön kedvet kaptam hozzá, úgyhogy nem sokat teketóriáztam, neki is álltam. Az alapötlet maradt, csak kicsit felturbóztam .
Tésztának a kedvenc kelt tésztámat vettem alapul, a diós töltelékbe pedig került egy kis frissen reszelt gyömbér és rumba áztatott mazsola is. Isteni lett.

Az alábbi adagból két darab , 23 cm átmérőjű tortaformát lehet megtölteni. Ha valakinek ez sok, akkor felezze meg a hozzávalók mennyiségét.

Hozzávalók:

15 dkg rétesliszt
50 dkg finomliszt
3 dcl langyos tej
4 dkg élesztő
1 tojás
6 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál olaj
10 dkg cukor
2 vaníliás cukor
csipet só

35 dkg dió
20 dkg cukor
kb. 5 cm-es friss gyömbér reszelve
1-2 evőkanálnyi vanília aroma
2 marék rumba áztatott mazsola

15 dkg olvasztott vaj

2 dcl tej
2 evőkanálnyi rum /vagy helyette rumaroma/
1 vaníliás cukor



A tészta hozzávalóiból dagasszunk lágy tésztát, és hagyjuk a duplájára kelni. Én erre a kenyérsütőgép dagasztóprogramját használtam.
Ha megkelt, akkor egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki téglalap alakúra, és jó alaposan kenjük meg az olvasztott vajjal. A diót daráljuk le és keverjük el a cukorral, reszelt gyömbérrel és a vanília aromával.
A dió darálásával kapcsolatban Stahlnál láttam egy jó ötletet, én is így csináltam. Akinek van késes aprítója, rakja bele a diót a kristálycukorral együtt, és így együtt darálja le. Két perc alatt elkészül, és a benne lévő cukortól nem lesz tapadós a dió.
A vajazott tésztára szórjuk rá a diót, majd a rumba áztatott, lecsepegtetett mazsolát . A rum helyett használhatunk vízzel elkevert rumaromát is. Csurgassunk rá még egy kis olvasztott vajat, majd tekerjük fel, és vágjuk kb. 2,5-3 cm széles csigákra.
A tortaformát jó alaposan vajazzuk ki /vagy béleljük ki sütőpapírral/, és rakjuk bele a csigákat. Ha maradt ki vaj, akkor most még a tetejére csepegtethetünk belőle.
Letakarva 30 percig hagyjuk pihenni. Közben a sütőt melegítsük elő 50 °C-ra, az aljába egy kis edénybe tegyünk vizet, majd rakjuk be a kelt tésztát a langyos sütőbe, és további 30 percig hagyjuk kelni. Majd kapcsoljuk rá a sütőt 180 °C-ra, és /légkeveréssel / kb. 30 perc alatt készre sütjük.

A tejben keverjük el a vaníliás cukrot és a rumot, és a sütés félidejénél, mikor már kezd pirulni a tészta , a felét locsoljuk rá, és így süssük tovább.Ha elkészült, akkor megöntözzük a tej másik felével.
Várjuk meg,míg langyosra hűl, akkor szedjük le róla a tortakarimát. Aztán már csak enni kell! :))

9 megjegyzés:

Bianka írta...

IMÁDOM, egyik kedvencem

Mézigörl írta...

Jujj, de nagyon jól néz ki! :))

Memi írta...

Szia Szemike, naggggyon fincsi lehet, ez még aranygaluska alteregó is lehet :-)))

Vali írta...

Ezt mi is szeretjük. Reggelire nem küldenél?

Szemi írta...

Bianka, nekünk is nagyon bejött!

Mézigörl, köszi!

Memi, tulajdonképpen lehet, miért is ne?

Vali, küldenék, de sajnos már elfogyott. :))

Nelli írta...

A csigákban is az a jó, hogy a töltelék sokféle lehet, de a diós az egyik legjobb.:-)

Szemi írta...

Nelli, egyetértünk! :))

Nóra írta...

Képzeld Szemi, anyukám is látta ezt a Stahl adást, ő is kedvet kapott (nagyon jó műsor lehetett) és tegnapra megsütötte nekünk.
Egy kiskanálnyi cukorral futtatta fel az élesztőt a tejben, a többi édesítés már mind xilit volt. A tésztája graham és tönkölylisztből volt és szerintem hibátlan lett.

Szemi írta...

Nóra ez szuper, ki fogom én is majd próbálni ezt a diétásabb verziót is.