2010. október 2., szombat

Hamis vadas




Azért hamis, mert egy szál vadat nem látott ez az étel, sőt, még egy szelíd marhát sem.
Csak egy kis csibemellet. De szerintem így is nagyon finom lett, és nem utolsó sorban sokkal hamarább elkészül, mint az eredeti. Ráadásul még egészséges is! Hiszen tulajdonképpen az egész csak egy kis sovány husiból és sok zöldségből áll.

Hozzávalók:

3 nagyobb csibemell / kb. 60 dkg /
5 db répa
4 db zöldség
1 kisebb zeller, vagy pár zellerlevél
1 nagyobb fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
só, őrölt bors
csipetnyi szerecsendió
pár szem fekete bors
pár szem szegfűbors
1 kiskanál mustár
kb. 0,5 citrom leve
ízlés szerint cukor /nyírfacukor/
vaj és olaj /olíva/
2-3 dcl tejszín





Először a csibemelleket vágjuk egyenként 3-4 vastagabb szeletre, majd sózzuk, borsozzuk.
A vaj és az olaj keverékét forrósítsuk fel, majd süssük ki hirtelen rajta a hús mindkét oldalát. Nem kell túlpirítani, a lényeg, hogy bezáródjanak a rostok, így főzés közben nem fog kifőni a hús leve, hanem finom szaftos marad.
A húsokat szedjük ki egy tányérra, és takarjuk le alufóliával,hogy ne száradjon ki.

A visszamaradt olajon pirítsuk át egy kicsit az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd dobjuk rá a felkarikázott zöldséget és répát. Ha van zeller, akkor azt is adjuk hozzá, ha csak a szára van, akkor azt egészben tegyük bele, így könnyebb lesz kiszedni a végén.
Tegyük bele a babérlevelet, pici sót és a mustárt, majd öntsük fel annyi vízzel,ami ellepi.
A szemes borsokat tegyük egy teatojásba, és így lógassuk bele, így egyszerűbb lesz a végén kiszedni, és fedő alatt pároljuk félkészre. Ekkor tegyük vissza a húsokat, és ezzel együtt főzzük addig, míg a hús és a zöldségek is megpuhulnak. Nem kell nekik túl hosszú fözés.
A húsokat ismét szedjük ki a tányérra, vegyük ki a teatojást és a zellerszárat. Egy merülő mixer segítségével pépesítsük a zöldségeket, tegyük vissza a tűzre, és adjunk hozzá 2-3 dcl tejszínt. Kevergetve forraljuk össze, rakjuk vissza a húsokat, és még ezzel is főzzük 2-3 percig.

Ekkor adjuk hozzá a citromlevet, és ízlés szerint egy pici cukrot. Ettől kellően pikáns lesz az íze.

Köretnek adhatunk mellé knédlit, zsemlegombócot,akár rizst is. Én most teljeskiőrlésű durumlisztből készült pennetésztával ettem.

Megjegyzés:

Ha nem találjuk elég sűrűnek a mártást, akkor a tejszínben keverjünk el 1-2 kanál lisztet /ez lehet zabpehelyliszt, vagy barnarizsliszt / és így öntsük a zöldségekhez.
Nekem most erre nem volt szükség, szép sűrű lett enélkül is.



7 megjegyzés:

Gizi írta...

Nagyon guszta!!! Remek ötlet csirkemellből készíteni, nekem nagyon tetszik kifogom próbálni. Legközelebb kicsit karamellizáld meg a cukrot és úgy add hozzá, isteni finom lesz tőle a szaft.:)

szemirámisz írta...

Köszi!
Biztos,hogy finom lehet a karamellizált cukorral.
Az a baj, hogy én rendes cukrot nem használhatok,csak nyírfacukrot, annak meg van egy olyan tulajdonsága,hogy nem karamellizálható.

Zsuzsi írta...

Nálam ma házinyúl volt vadasan, krumpligombóccal. Én is szoktam a cukrot karamellizálni, kár, hogy nálad ez nem opció.

szemirámisz írta...

Hú, az is finom lehetett!
Hát igen, a cukor nálam tiltólistás. :((

Bianka írta...

Hű nagyon guszta

Ami írta...

Ez aztán finom lehetett! :)

szemirámisz írta...

Köszi Bianka!

Ami, az volt! :))