2010. október 21., csütörtök

Gombás barnarizzsel töltött kelkáposzta



Szeretném , ha senkit nem riasztana el a sok fáziskép az étel elkészítésétől. Ugyanis ez egy nagyon egyszerű étel, csak annyira szépek voltak a hozzávalók színei, hogy nem bírtam betelni a fényképezéssel. :))

Még a múlt héten vettem egy fej gyönyörű kelkáposztát, úgy gondoltam,hogy főzeléket csinálok belőle. Aztán mégsem az lett, hanem a külső, nagyobb levelekből ez a töltött kel , a többiből pedig leves készült. Néha nem árt új dolgokat is kipróbálni. :))

Hozzávalók:

8-10 darab nagyobb kelkáposztalevél
20 dkg barnarizs
25 dkg sampiongomba
2 dkg szárított vegyes erdei gomba
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 piros színű paprika
1 kis csokor petrezselyemzöld
só, őrölt bors
kakukkfű
olaj

2,5 dcl tejföl
10 dkg reszelni való sajt

Az étel elkészítését kezdjük a barnarizs főzésével. Ugyanúgy kell főzni, mint a fehér rizst, csak hosszabb ideig.
Először alaposan mossuk meg, majd dobjuk rá egy kevés olajra. Keverjük át, sózzuk, 1-2 percig így kevergetve pirítsuk, majd öntsük fel bő dupla annyi vízzel.
A legegyszerűbb ezt egy bögrével kimérni. Lefedve, nagyon lassú tűzön , kb. 60 perc alatt készül el.

A barnarizs nagyon egészséges, jó lenne, ha minél több konyhában helyet kapna. Ha kicsit idegenkedünk tőle , akkor először használjuk ilyen töltött ételekbe. Ha hússal, vagy bármi mással keverjük, észre sem fogjuk venni, hogy nem fehér rizst eszünk.

ITT olvashatsz róla bővebben is.

Közben a szárított gombát is beáztathatjuk annyi vízbe,amennyi ellepi. Ennek is kell legalább 30 perc, hogy jól megszívja magát.



Egy nagyobb lábast teleengedünk vízzel, kicsit megsózzuk és felforraljuk. Belerakjuk a káposztaleveleket, és kb. 5 perc alatt megpároljuk. Óvatosan szedjük ki a vízből, nehogy elszakadjanak, és hagyjuk langyosra hülni, majd vágjuk ki a vastag középső eret belőle.

Tipp: a főzővizet ne öntsük ki, felhasználhatjuk különböző zöldséglevesekhez.



Forrósítsunk fel egy kevés olajat, dobjuk rá a nagyon apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd alacsony hőfokon, lefedve dinszteljük meg 2-3 perc alatt. Közben nézzünk rá, keverjük meg, nehogy a fokhagyma leégjen, mert akkor keserű lesz.
Majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát, ezzel is átpirítjuk, végül jöhet bele mindkét fajta gomba. Sózzuk, borsozzuk, csipetnyi kakukkfűvel ízesítjük. Felönthetjük egy kevés vízzel, vagy a káposzta főzőlevével, elég 1 dcl. Kb.15- 20 perc alatt elkészül a gomba, ekkor adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet. Végül jöhet bele a barnarizs, az egészet jól keverjük össze.




A káposztalevelet kiterítjük, belerakjuk a tölteléket, és óvatosan feltekerjük. A legjobb, ha először behajtjuk a két oldalát, és úgy csavarjuk fel . Egy vékonyan kiolajozott tűzálló tálba rakjuk, szorosan egymás mellé.

A tetejére locsoljuk a tejfölt, ráreszeljük a sajtot. 200 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.



Aztán már csak az van hátra, hogy jól belakmározzunk belőle...
:))


6 megjegyzés:

duende írta...

Hú de guszta! :) Imádom a rakott kelt is, ez meg még látványosabb is!

Chef Viki írta...

Ez valami szenzációs!!! Jegyeztem!

Szemi írta...

Duende, Viki, köszi! :))

Bianka írta...

Juj ez valami isteni étel

Szemi írta...

Bianka köszi, finom volt...
:))

egycsipet írta...

Hű, ez milyen guszta! Nekem bejönne, az tuti! :)