2010. szeptember 6., hétfő

Töltött kelt kiflik két módon



Ezeknek a kiflicskéknek a receptjét az NLC-n találtam, Kuzsu írta be. Ami nagyon megtetszett benne, hogy a tészta tulajdonképpen "natúr", se nem édes, se nem sós, így bármilyen tölteléket rakhatunk bele. Egy adag készítésekor a felét csinálhatjuk édesre, másik felét sósra.

A kelt kalácsokat,péksütiket minden formában szeretjük, viszont mostanában én sajnos a diétám miatt nem nagyon ehetem a fehér lisztes dolgokat.
Ezért úgy gondoltam, hogy kipróbálok belőle egy teljeskiőrlésű liszttel készített változatot is. Mindkettő nagyon finom lett.Jöjjön először az alaprecept.

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
5 dkg élesztő
2,5 dcl tej
1,5 dcl étolaj
1 kiskanálkanál só
1 kiskanál cukor

A kenéshez:

1 db tojássárgája
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál olaj

A tészta hozzávalóit beleraktam a kenyérsütőgép üstjébe, és bekapcsoltam a dagasztóprogramot.
1,5 óra múlva egy szépen megkelt tésztát vettem ki belőle. A sok olaj miatt nagyon lágy a tészta, de ilyennek kell lennie.
Két részre vágtam, gömbölyítettem, majd letakarva még 15 percig pihentettem. Ekkor egyenként kb. 40 cm átmérőjű kör alakúra nyújtottam. A deszkát alaposan meg kellett alatta lisztezni,hogy ne ragadjon le.
16 egyenlő cikkre vágtam, a szélesebb végére raktam a tölteléket,majd feltekertem. Sütőpapírral bélelt tepsire raktam, és konyharuhával letakarva még 30 percig pihentettem.
Majd megkentem a tejfölös-olajos-tojásos keverékkel, és a 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütöttem.

A töltelék lehet bármi, amit szeretünk. Ha sósat akarunk készíteni, akkor a tésztát kenjük meg például pizzakrémmel, és rakjunk rá virslit, úgy tekerjük fel.

Én most erre diót és túrót raktam.

A diót ledaráltam, cukorral,kevés fahéjjal, reszelt citromhéjjal ízesítettem. Egy kevés tejet felforraltam, és kanalankét hozzáadtam, míg krémes nem lett. Lassan adagoljuk, és közben jól keverjük el. Vigyázzunk, hogy ne legyen nagyon híg a diókrém, mert akkor kifolyik a tésztából.

A túrót elkevertem 1 tojással, vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítettem.




A reform változat nagyrészt ugyanúgy készült, mint az eredeti, csak a lisztet cseréltem másmilyenre, és a tölteléknek használt diókrémbe nyírfacukrot raktam, amit cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatnak.
A lekváros részébe is olyan meggylekvárt használtam, amit nyírfacukorral raktam el, és vaníliarúddal ízesítettem.

A liszt ebben az esetben 30 dkg fehér tönkölyliszt és 20 dkg grahamliszt keveréke.

A fehér tönkölylisztnek magasabb a fehérjetartalma és sokkal jobb a felszívódása, mint az egyszerű simalisztnek. Nagyon sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz.
Bármilyen kenyér, sütemény készítésénél kiválthatjuk vele a búza finomlisztet. A belőle készült ételeknek sokkal jobb lesz az állaga, a kenyerek hosszabb ideig eltarthatóak minőségromlás nélkül.




Az elkészítésének folyamata is megegyezik a fentebb leírtakkal. Nagyon finom lett ez is, és így legalább nekem sem kellett lemondanom arról, hogy ehessek belőle.

10 megjegyzés:

Bianka írta...

Mesésen tökéletesek

Szemi írta...

Bianka, köszönöm.

Latsia írta...

De guszták, lennék a kosztosod!:-)

Szemi írta...

Köszi! Én is a tiéd, nagyon szívesen! :))

Chef Viki írta...

Mindkét változat nagy királyság!!!

Jade írta...

Nagyon jol nez ki!!!

Margó írta...

Gyönyörűek! Szerinted tönköly helyett rozsliszt ezekkel a mennyiségekkel jó lenne? Sok rozslisztem van és lassan lejár a szavideje.

Szemi írta...

Viki, Judith, köszönöm !

Margó, a rozsliszt nem biztos,hogy jó lenne hozzá. Az teljesen másképp viselkedik,mert alacsonyabb a sikértartalma. Ha abból csinálok kenyeret, akkor szoktam hozzáadni külön sikért is,vagy keverem BL-80-as liszttel.

Cukorbeteg írta...

Köszönöm, hogy gondoltál a cukorbeteg olvasóidra is :D Nagyon jó olvasni:) És nagyon tetszik a recept is.

Szemi írta...

Hát, van benne egy kis önzés is! :))
Ugyanis nekem is ilyen diétát kell tartanom...