2010. szeptember 30., csütörtök

Takart , a hamis töltött káposzta

c

Ahogy hűvösödik az idő, egyre inkább kívánom a tartalmasabb ételeket. Ezek közül egyik nagy kedvencem ez a savanyú káposztás egytálétel.Bár a savanyú káposztát amúgy is szeretem minden formában...
Nálunk takart az étel neve,ami gondolom onnan ered, hogy a húsgombócok be vannak takarva egy réteg káposztával. Hasonlóan készítik néhány helyen a töltött káposztát is, csak itt nincs levelekbe csomagolva a hús, csak így egyszerűen a gombócok a szálas káposzta közé vannak rejtve.

Bár ez eleve nem egy könnyű étel, most megpróbáltam kicsit egészségesebbé tenni. A hagyományos fehér rizs helyett barnarizst, és sűrítésre finomliszt helyett zabpehelyliszt és barna rizsliszt keverékét használtam.
A barnarizs nagyon egészséges, és sokkal könnyebben emészthető, mint a fehér, valamint rengeteg vitamint és tápanyagot tartalmaz.
A végeredmény így is nagyon ízletes, aki nem tudja, hogy az van benne, észre sem veszi. :))

Természetesen elkészíthető a hagyományos módon, fehér rizzsel és finomliszttel.

Hozzávalók:

0,5 kg darált hús
2 dcl barnarizs
1,5 kg savanyú káposzta
1 tojás
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors,
őrőlt pirospaprika
3-4 babérlevél
1 mokkáskanálnyi őrölt köménymag
kevés olaj
3 evőkanál barnarizsliszt vagy zabpehelyliszt
/vagy akár ezek keveréke/

A főzést a barnarizs előkészítésével kezdtem. Mivel hosszabb a főzési ideje,mint a fehér rizsnek, mindenképpen célszerű előre megfőzni.
Egy lábasba kevés olajat raktam, megfuttattam rajta az alaposan megmosott rizst, majd felöntöttem dupla mennyiségű vízzel. Nagyon gyenge lángon, letakarva, kb. 45 perc alatt készült el.

A darált húst összekevetem a tojással, sóval,borssal,pirospaprikával és az apróra reszelt fokhagymával. Hozzáadatam a langyosra hűlt rizst, és az egészet jól összekevertem.
Egy lábas aljába beleterítettem a káposzta felét, erre jöttek a húsgombócok, majd a káposzta másik fele. Ennek a tetejére egyszerűen rászórtam az apróra vágott hagymát.
Felengedtem annyi vízzel, ami ellepte, beleraktam a babérlevelet és az őrölt köményt.



Lefedve kb. 1 óra alatt készre főztem. Ekkor elkészítettem a rántást: egy kevés olajon kicsit megpirítottam a lisztkeveréket, rászórtam a pirospaprikát, és vízzel felöntöttem. Megvártam míg felforr, közben kevergettem,nehogy becsomósodjon, majd az egészet a káposztára öntöttem. Nagyon óvatosan átkevertem, nehogy szétessenek a gombócok, és lassú tűzön még kb. 5 percig főztem.

A hűtőben pár napig eláll, úgyhogy nem baj, ha sok lesz belőle.

7 megjegyzés:

Ms. Poppy írta...

Hű, ez akkor amolyan expressz töltött káposzta? Én is nagyon szeretem a savanyú káposztát, de a túlságosan nehéz ételeket nem igazán bírja a gyomron. Nagyon jók ezek az apró változtatások, amiket eszközöltél. Így kissé könnyebb lesz az étel, és több rostot fog tartalmazni.

Szemi írta...

Igen, úgy is nevezhetjük! :))
Mindenesetre sokkal hamarább elkészül, nem kell a levelekkel bíbelődni, de az íz meglesz!

A barnarizst és a zabpehelylisztet nagyon tudom ajánlani mindenkinek. Tényleg nem lehet észrevenni semmi különbséget a végeredményben, ugyanolyan finom lesz, csak kicsit egészségesebb.

Gizi írta...

Nagyon guszta, imádom a töltött káposztát.Én is gyakran csak a csupasz gombócokat teszem közé. Nagyon jók ezek a változtatások, legközelebb kipróbálom. (a hétvégén székely káposztát kell csinálnom, már ha marad káposztám, mert egész nap rájártam :)))))

Szemi írta...

Gizi, én is így vagyok vele! Mire a fazékba kerül, a káposzta jó részét elcsipegetem! :))

Bianka írta...

Hű ez valami isteni lehet. Imádom a töltött káposztát :)

Dia írta...

Isteni finom lehet! Fellelkesítettél:hét elején veszek is husit és savanyú káposztát (nagyon régen vettem, hiszen nyáron friss zöldségféléket, salátának valót ettünk, a savanyú káposzta szezonja még csak most jön)- a többi hozzávalóm megvan, még barna rizslisztem is van :)

Szemi írta...

Bianka, Dia, tényleg finom! Legalábbis mi nagyon szeretjük.