2010. augusztus 10., kedd

Töpörtyűs pogácsa



Legnagyobb örömömre nemrégiben hozzájutottam egy kiló friss,házi töpörtyűhöz. Végre megcsinálhattam belőle ezt a pogit, a férjem már fél éve erre feni a fogát. Viszont nem voltam hajlandó az üzletben kapható negyed kiló töpörtyűért 800,- forintot adni, ami ráadásul még gusztustalanul is néz ki. :((

A pogácsa receptje az anyukámtól van, én most csináltam először. Mikor elkértem tőle a receptet, a következő mértékegységekben szerepeltek a hozzávalók:

- "csipet, maroknyi, valamennyi, kevés, érzés szerint, gondolomformán". Az utolsó a kedvencem, mondtam neki,hogy azért elárulhatná,hogy mégis mennyire gondolt közben. Azt mondta erre, hogy majd menet közben rájövök...

Aztán tényleg rájöttem menet közben, de azért én már igyekeztem lemérni, hogy ha valaki más is meg akarja csinálni, akkor egy fokkal könnyebb dolga legyen,mint nekem.
Az eredeti verzióban csak finomliszt szerepel, de én kevertem teljeskiőrlésűvel,csak hogy a lelkiismeretemet megnyugtassam. Egy kis egészséges kompenzálás a tömény zsír töpi mellé. :))

Hozzávalók:

35 dkg finomliszt
25 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
2,5 dkg élesztő
1 tojás /+1 tojás majd a kenéshez/
2 kiskanál só
2 dcl tejföl
2 dcl tej

0,5 kg töpörtyű apróra darálva

A tejet és a tejfölt meglangyosítottam, és a többi hozzávalóval együtt a kenyérsütőgép üstjébe raktam. 20 perc alatt jó ruganyos, de azért lágy tésztát dagasztott belőle. Akinek nincs gépe, az futtassa fel az élesztőt kevés langyos tejben, és a hagyományos módon dagassza be.

Közben a töpörtyűt daráljuk le nagyon apróra. Én ehhez a késes robotgépemet használtam. 3 részre osztva nagyon szépen ledarálta, és sokkal egyszerűbb ezt mosogatni, mint a húsdarálót!

A tésztát 20 perc pihentetés után kicsit átgyúrtam, majd ismét hagytam kelni kb. 30-40 percig.
Ekkkor lisztezett deszkán kinyújtottam, és rákentem a darált töpörtyűt. Majd a következőképpen hajtogattam:
Elöször fentről le a harmadáig, majd erre ráhajtottam az alsó harmadot. Utána balról jobbra, majd végül jobbról balra a maradék harmadot.
Letakarva hagytam 15 percig pihenni, ekkor kinyújtottam, majd ugyanebben a sorrendben ismét hajtogattam. Ezt a hajtogatást háromszor ismételtem meg, mindig 15 percig pihentetve közben a tésztát.



Végül kb. 2-3 cm vastagra nyújtottam a tésztát, majd éles késsel bekockáztam a tetejét. Lekentem a felvert tojással, és nagyobb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggattam.

Zsírpapírral bélelt tepsire raktam, és amíg a sütő felmelegedett 180 °C-ra, addig ott pihentek letakarva.
Addig sütöttem, míg szép pirosak nem lettek.


4 megjegyzés:

Bianka írta...

nagyon szép lett a színe, igazán van benne alapanyag :)

Szemi írta...

Az tényleg van benne! :))

alchri írta...

Gyönyörüüüü!

Nelli írta...

Elfogadnék belőle egy párat!Nagyon szépek!