2010. június 4., péntek

Vajas kifli tönkölylisztből



Ezt a receptet még régebben találtam Limara oldalán, de nem mertem nekifogni. Az, hogy vízben kell főzni a gyenge kelt tésztát, kicsit visszatartott, túl macerásnak gondoltam. Pedig nem kellett volna , mert pár perc alatt megvolt, és a végeredmény egy nagyon finom vajas kifli lett. Hogy a lelkiismeretemet is megnyugtassam, én a kenyérliszt felét lecseréltem teljeskiőrlésű tönkölylisztre. Még egy apróságot változtattam rajta, fordítottam a só és a cukor arányán. Limaráé kicsit édesebb, én inkább a sósabb felé hajlottam.
Aki az eredeti receptet szeretné elkészíteni, azt IDE kattintva megtalálja, én úgy írom le, ahogy én csináltam.

Hozzávalók:

3,5 dcl langyos tej
30 dkg BL-80 liszt
30 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
2 evőkanál burgonyapehely
10 dkg puha vaj
2,5 dkg élesztő
1 kiskanál cukor
2 kiskanál só
késhegynyi aszkorbinsav


A hozzávalókat a kenyérsütőgép üstjébe raktam, és elindítottam a dagasztóprogramot. Szép fényes és rugalmas tésztát dagasztott belőle, és most a kelesztést is a gépre bíztam. Ez összesen 1,5 óráig tartott.

Ekkor a tésztát egy jól belisztezett gyúródeszkára borítottam, és 8 részre osztottam. A tésztákat egyenként gömbölyítettem, majd ovális alakúra nyújtottam. Az egyik oldalától kezdve feltekertem úgy, hogy a vége felé haladva a sodrófa segíségével nyújtottam a tésztát.

A tészta két végét egymáshoz közelre igazítottam, így szép kifliformákat kaptam. Letakarva, 45 percig kelesztettem. Ha melegebb van, akkor elég a rövidebb idő is, de most ezekben a júniusi fagyos időkben kellett a hosszabb kelesztés. :((




Mikor szépen a duplájára keltek a kiflik, bekapcsoltam a sütőt, és előmelegítettem 200 °C-ra.
Két tepsibe szilikonos sütőpapírt raktam /ez fontos, mert az egyszerűre rásülhetnek a kiflik/.
Egy nagyobb edényben vizet forraltam. Én egy wokot használtam erre a célra , mert az elég mély, és jó széles a szája, tehát jól hozzá lehet férni a kiflikhez.

A kifliket egyenként a vízbe raktam egy nagyobb szűrőlapát segítségével, és mindkét oldalukat 30 másodpercig főztem a gyöngyöző vízben. Majd óvatosan kiemeltem a lapát segítségével, és a sütőpapíros tepsire raktam.





A tepsit a forró sütőbe toltam, a hőt visszavettem 180 °C-ra, és bekapcsoltam a légkeverést.
Kb. 15 perc alatt készre sültek a kiflik. Mikor kivettem, kicsit vártam,hogy a tepsin pihenjenek, majd rácsra szedve hagytam,hogy teljesen kihűljenek.

A teljeskiőrlésű liszt ellenére is egy nagyon finom, lyukacsos, puha bélzetű kiflit kaptam.

7 megjegyzés:

Limara írta...

Gyönyörűek!:))

Szemi írta...

Köszönöm!

Bianka írta...

Csodálatosan néznek ki

Liza írta...

Kedvencem a vajas kifli, nagyon szépek!

Viki írta...

Ez bizony nagyon guszta. Gratulálok. Nekünk is kedvencünk a vajas kifli !

Éva írta...

Nagyon gusztusosak, ezt megpróbálom én is, ebből a lisztből. Ügyes vagy nagyon!

trinity írta...

Ezek már nyersen is nagggggyon gusztusosak!!!Hmm, megenném vacsira!!