2010. május 5., szerda

Reform palacsinta



Ugye ismerős az érzés, hogy minél inkább nem ehetünk valamit, annál inkább azt kívánjuk?
Nekem most tiltólistán van a cukor és a fehérlisztből készült ételek, tehát az utóbbi napokban már rettenetesen megettem volna valami ilyesmit.
A szemem előtt lebegtek különféle sütik,kalácsok, palacsinták... Na, itt le is ragadtam rögtön.
Palacsinta, ez lesz az! Már csak ki kellett találnom,hogy mit mivel helyettesítsek az eredeti palacsintareceptemben, hogy én is megehessem,és azért finom is legyen.

Mivel nem volt itthon zablisztem, ezt úgy oldottam meg, hogy beleraktam a zabpelyhet egy késes aprítóba, és szinte liszt állagúra aprítottam.


Hozzávalók a tésztához:

13 dkg zabpehely finomra őrölve
12 dkg zabkorpa csírával
15 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
3 dcl tej
2 dcl szódavíz
1 evőkanál olaj
2 kávéskanál nyírfacukor
csipet só
mokkáskanálnyi fahéj


Ezt összekevertem, és fél órát pihenni hagytam,majd a tésztát két részre osztottam.Az egyik felét így simán kisütöttem, ez kapta az almás tölteléket:

Töltelék 1 :

3 db almát durvára reszeltem. Egy serpenyőben 1 kiskanálnyi vajat hevítettem, rádobtam a reszelt almát. Megszórtam fahéjjal, 2 kiskanál nyírfacukorral és 0,5 citrom kifacsart levével.
Pár perc alatt megpárolódott, és már mehetett is a frissen kisütött palacsintákba.




A tészta másik feléhez hozzákevertem egy durvára reszelt almát, ez egy citromos - joghurtos tölteléket kapott.

Töltelék 2:

1 doboz natúr fehér joghurthoz kevertem 0,5 citrom levét és 1 kávéskanál nyírfacukrot.
A palacsintákból egy pohár segítségével köröket szaggattam ki, és egymás tetejére rakosgatva mindegyiket megkentem ezzel a citromos joghurttal. A tetejét megszórtam durvára vágott, pirított dióval.

Megjegyzés: ebből az adagból nekem 16 db nagyobb méretű palacsinta lett. 1 db töltelék nélküli palacsinta 100 kcal-t és 20 gr szénhidrátot tartalmaz.
Ez az étel beilleszthető a cukorbetegek étrendjébe, mivel sok lassú felszívódású szénhidrátot is tartalmaz.

A nyírfacukor egy természetes cukor, fogyaszthatják cukorbetegek és fogyókúrázók is. Használhatjuk hideg és meleg ételek,italok elkészítésénél, receptjeink bármifajta megváltoztatása nélkül.
Energiatartalma 240 kcal/100 gr, és glikémiás indexe csak 7, ellentétben a répacukorral, aminek kalóriatartalma 400, és a glikémiás indexe pedig 100!

A glikémiás indes /GI / egy olyan mutatószám,melynek segítségével az élemiszereket 1-100-ig besorolják attól függően, hogy mennyire emeli meg a vércukorszintet az elfogyastzása. A viszonyítási alap a cukor és a szőlőcukor, mindkettő 100-as GI-vel rendelkezik. Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek lassan szívódnak fel a szervezetben,míg a magas glikémiás indexű élelmiszerek gyorsan bekerülnek a véráramba, hirtelen megemelik a vércukorszintet, és ezáltal a hasnyálmirigy gyors inzulintermelésre kényszerül.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia, tök jó kis recept. Két kérdésem lenne: zabkorpa helyett búzacsíra is megteszi? A nyírfacukrot hol lehet beszerezni? Mennyire édes egyébként, uannyi kell belőle mint a simából? Köszi, Piroska

Szemi írta...

Szia Piroska!
Megkaptam a kérdéseidet, csak nem tudom miért,nem akarnak itt megjelenni. De azért válaszolok rájuk.
Azt sajnos nem tudom,hogy a zabkorpa helyett jó-e a búzacsíra. Szerintem tehetsz a tésztába, csak lehet,más mennyiségű folyadék fog hozzá kelleni. Próbálj először kevesebbet tenni hozzá, aztán meglátod, még mennyit kíván a tészta.
A nyírfacukor ugyanolyan édes,mint a hagyományos cukor, pont annyi is kell belőle.
Viszont elég drága, úgyhogy valószínűleg nem fogom olyan sütikbe használni, aminek a receptje úgy kezdődik,hogy "adj hozzá 20 dkg cukrot".. :))
De mégiscsak természetes cukor, nem egy műcucc. Bioboltokban kapható.

Szemi írta...

Na, közben meglettek a kérdések is! :))

Thrini írta...

Nyírfacukorról még nem hallottam.
Sokáig kell diétáznod? Nekem is volt egy időszak, csak nekem zsírmenteset kellett tartanom.Rá tud állni az ember lánya, ha szükséges, és kiderül, hogy még találékonyak is tudunk lenni...

Szemi írta...

Én is csak nemrégiben olvastam a nyírfacukorról.
Nem tudom még,meddig kell diétáznom, de minimum 3 hónap, de valószinűleg még tovább. :((

Garffyka írta...

Ez roppant ötletes!
Hétvégére ki is próbálom, kiváltom vele az amúgy fehérliszttel készülő banános amerikai palacsintáimat.

"Csak" a cukrot és a fehérlisztes ételeket kell kerülnöd, vagy van más nehezítés is?
Kitartást! Egyszer minden (kényszer)diéta véget ér, s meglásd, amíg tart furgangosabbnál furfangosabb receptekkel fogsz előrukkolni :)

Küldöm ezt, szeretettel, neked

http://garffyka.blogspot.com/2010/05/cukker-blogger-es-egy-kis-kedvesseg.html

Szemi írta...

Sajnos vannak más korlátok is. :((
Bizony törhetem is a fejem rendesen, hogy mit is főzzek.

Péter Gábor írta...

Sziasztok,

én nyár óta itt veszem a nyírfacukrot 2500 forint/ kg. Ráadásul nem a szokásos gagyi kukoricacsutkás, hanem finn és fa alapanyagú.

http://www.biobolt.e-tar.hu/xukor

Gábor

Szemi írta...

Gábor, köszi az infót! :)