2010. május 13., csütörtök

Juhtúrós-fetasajtos pogácsa




Ezt a pogácsa receptet az NLC-n kaptam egy sütitündértől, Liannától. Kipróbáltam, hát nagyon finom lett! Egy kicsit változtattam az eredeti recepten, egyrészt kényszerből,másrészt muszájból. :))

A "muszáj" az a lisztre vonatkozik, ugyanis az eredeti recept egyszerű lisztet ír, én annak a felét lecseréltem teljeskiőrlésűre. Ez egyáltalán nem ártott neki, aki evett belőle, észre sem vette. Úgyhogy legközelebb kipróbálom úgy,hogy az egész lisztet lecserélem ilyenre.
Bár ez szerintem nagyban köszönhető annak, hogy ez a tk. liszt tönkölyliszt volt, ami valami fantasztikus dolog! Sokkal jobb állagú kenyeret, vagy bármi mást eredményez,mint egy egyszerű liszt tk. változata.

A kényszer pedig a juhtúróra vonatkozott, mert abból a recept 25 dkg-ot kért, nekem pedig csak ennek a fele volt itthon. A hiányzó részt fetasajttal pótoltam, mert éppen az volt a hűtőben.Hát, ez sem rontott rajta!
A receptet úgy írom be,ahogy én készítettem.

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
25 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
12,5 dkg juhtúró
12,5 dkg fetasajt
25 dkg vaj
1 egész tojás
2 dcl tejföl
1 dcl tej
4 dkg élesztő
2 kiskanál só

1 tojás a kenéshez
különböző magvak a tejejére

Az élesztőt futtasuk fel a langyos tejben, és keverjük össze a többi hozzávalóval. A vajjal úgy a legkönnyebb dolgozni, ha nagylyukú reszelőn belereszeljük a tálba.
Lisztezett deszkán alaposan gyúrjuk össze, ha szükséges, adjunk még hozzá egy kis lisztet.
Letakarva , 1 órán keresztül hagyjuk pihenni. Én egy kelesztőtálba raktam.

Mikor kiszedtem, alaposan lisztezett deszkán kinyújtottam kb. 2 cm vastagságúra.
Szaggathatunk belőle pogácsákat is, de én most siettem, így az egyszerűség kedvéért éles késsel kockára vágtam.



A sütőt közben előmelegítettem 180 °C-ra. A tésztát lekentem a felvert tojással, és különbözö magvakkal megszórtam a tetejét. Jó vegyesre csináltam, raktam rá mákot,lenmagot,napraforgómagot,szezámmagot és szeletelt mandulát is. Sütőpapírral bélelt tepsire raktam.
180 °C-on, légkeveréssel , 15-20 perc alatt készre sültek.

2 megjegyzés:

Latsia írta...

Nagyon szépek és biztosan finomak is!
Igazad van, a tönkölybúzából liszt eredményezi a legfinomabb végeredményt, én is nagyon szeretem, csak nem jutok hozzá mindenhol.
De bekapnék ebből a pogiból most, és a Feta nagyot dobhatott rajta!:-)

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki, nagyon finom lehetett, Kipróbálom még ma!
Judit.