2010. március 18., csütörtök

Tönkölyös - nyanyás kenyér



Ismét egy olyan kenyér készült nálam, amihez teljeskiőrlésű tönkölyös nyanyát használtam.A kenyér felülmúlta a várakozásaimat, puha,laza bélzetű lett, az íze is kitűnő.

Hozzávalók:

45 dkg BL-80 liszt
15 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg t.k. tönkölyös nyanya
1,2 dkg élesztő
3 evőkanál lenmagpehely
3 dcl langyos víz
125 gr natúr joghurt
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 evőkanál olaj
késhegynyi aszkorbinsav

A hozzávalókat beleszórtam a kenyérsütőgép üstjébe. Bekapcsoltam a dagasztóprogramot, és hagytam,hogy a gép szépen kidolgozza a tésztát /15-20 perc/. Mikor lejárt a program,kézzel átgyúrtam még egy kicsit, majd átraktam egy kelesztőtálba.
20 percig hagytam kelni, ekkor kicsit átgyúrtam,és visszaraktam a kelesztőtálba további 40 percre. Meleg helyen hagytam,hogy a duplájára keljen.

Mivel elég lágy tésztát kaptam,úgy döntöttem,hogy formában sütöm meg.Egyébként is nagyon szeretem ezt a széthúzható sütőformát. A benne sütött kenyerek és kalácsok nagyon szép formásak lesznek, szépen szeletelhetőek.

A tésztát egy alaposan lisztezett deszkára borítottam. Kézzel szétlapogattam, nagyjából téglalap formára. A két oldalát visszahajtottam,azt is lelapítottam. Majd elkezdtem felülről lefelé feltekerni, az ujjaimmal mindig jól összenyomkodtam a visszahajtott részt.
Az így kapott hosszúkás kenyeret alaposan beliszteztem,és beleraktam egy nagy méretű sütőzacskóba, majd a formába. Visszahajtottam a zacskó végét, letakartam az egészet egy vastagabb konyharuhával, és 1 órán keresztül kelni hagytam.



A sütőt előmelegítettem 200 °C-ra. A szépen megkelt kenyeret pengével bevágtam, és hagytam még pár percig,hogy a vágások szépen szétnyíljanak.
Ekkor ismét megszórtam egy kis liszttel a tetejét, a zacskóba vizet spricceltem, egy keveset a kenyérre is. Rászórtam egy maréknyi lenmagot, a zacskó száját alaposan visszahajtogattam, és beraktam a felforrósodott sütőbe.
10 percig sütés után a hőmérsékletet visszavettem 180 °C-ra, bekapcsoltam a légkeverést, és további 35 perc alatt készre sütöttem.
A sütőből kivéve a zacskó tetejét óvatosan végigvágtam egy ollóval. Vigyázzunk, mert a kiáramló gőz könnyen megégetheti a kezünket. A kenyeret vízzel megspricceltem,majd rácsra téve hagytam kihűlni


Megjegyzés: nemrégiben azt olvastam,hogy bár a lenmag nagyon egészséges, de nagyon kemény a héja, ezért a szervezetünk nehezen tudja "kibontani". Ezért azt javaslom,hogy a kenyérbe inkább lenmagpelyhet tegyünk, és az egész lenmagokat inkább csak díszítésre használjuk.

3 megjegyzés:

Liza írta...

Eddig én még nem sütöttem kenyeret, de Te kedvet csinálsz hozzá!

Szemi írta...

Liza próbáld ki, hidd el, érdemes!

Viki írta...

Szemi! Én is nekiláttam a tönkölyös kenyérnek. Már a "sokadik" került sorra. A Tied is valami fantasztikus. A férjem agyon dicséri. Én soha sem gondoltam volna, hogy ilyen foszlós, laza szerkezetü is tud lenni egy tk-s kenyér. Gratula