2010. március 26., péntek

Palócleves




Hozzávalók:

30-40 dkg disznócomb
0,5 kg zöldbab /én sárga fajtát használtam/
5-5 szem krumpli
1 fej hagyma
3 répa
2 petrezselyemgyökér
1 citrom
1 kiskanál tárkony
1 kiskanál borsikafű /csombor/
2-3 babérlevél
só, őrölt bors,pirospaprika
csipetnyi kapor
olaj
2-3 dcl tejszín
0,5 liter tej
1-2 kanál finomliszt

Egy nagyobb lábasban olajat hevítünk, majd rádobjuk az apróra vágott hagymát,és üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott húst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk.
Megsózzuk,őrölt borssal és pirospaprikával megszórjuk,hozzáadjuk a babérlevelet,a tárkonyt és a borsikafüvet,majd felöntjük annyi vízzel,ami ellepi.
A répát és a gyökeret karikára vágjuk,és hozzáadjuk a húshoz. Fedő alatt puhára pároljuk.

Közben a krumplit kisebb kockára vágjuk. Mikor a hús elkészült, hozzáadjuk a felkockázott krumplit és a zöldbabot, és belecsorgatjuk a citrom levét, és az apróra vágott , kiskanálnyi kaprot. Addig főzzük,míg a krumpli és a zöldbab is megpuhul.

A tejet összeöntjük a tejszínnel, majd csomómentesre keverjük benne a lisztet. Folytonos keverés mellett a levesbe öntjük és összeforraljuk.

3 megjegyzés:

Hugi írta...

Szia!
Nálam is ez készült tegnap :)
Ugye milyen jó???
Üdv.: Hugi

Szemi írta...

Szia Hugi!
Tényleg finom! Én egyébként is jobban szeretem ezeket a savanykás leveseket,és már jó ideje szemeztem ezzel a palóclevessel.
Kár volt ilyen sokáig várnom az elkészítésével,ezután biztos gyakran fogok ilyet főzni.

Hugi írta...

Jól tetted :))) Nálunk sajnos most eszem majd ebédre az utolsó adagot, pedig...
:))
További szép Napot!