2010. március 11., csütörtök

Knédli



A knédli,mint azt sokan tudják , Csehországból származik, de éppen olyan kedvelt Szlovákiában is. A klasszikus cseh étel, ami minden vendéglőben kapható, az a "knedlo, vepřo,zelí" . Nem másról van szó, mint a knédli,párolt káposzta és sült oldalas hármasáról. De adják a knédlit minden máshoz is, leginkább szaftos húsokhoz. Tulajdonképpen nem más,mint egy kelt tészta, amit gőz fölött kell megpárolni. Érdemes kipróbálni, kicsit változatosabbá teheti az ételeinket. Nem nehéz elkészíteni, és messze lekörözi az otthon párolt knédli az üzletben kaphatót, aminek az állaga leginkább a fűrészporra hasonlít, és a szaftos ételbe rakva teljesen szétmállik. :(

A knédli többféleképpen elkészíthető, én most azt írom ide be, ahogy én csinálom.

Hozzávalók:

0,5 kg rétesliszt átszitálva
2,5 dkg élesztő
2,5 dcl langyos víz
1 mokkáskanál cukor
1 kávéskanál só
1 egész tojás

Ha kézzel dagasztjuk a tésztát, akkor előtte futtassuk fel az élesztőt langyos vízben, és úgy adjuk a többi hozzávalóhoz.
Én ezt is a kenyérsütőgépem dagasztóprogramján csináltam. Csak beleszórtam mindent az üstbe, bekapcsoltam a gépet, és hagytam,hogy szép fényes tésztát dagasszon. Kb. 45 perc alatt jól megkelt, ekkor kivettem, és lisztezett deszkára tettem.
A tésztát 2 részre osztottam, gombócokat formáztam belőle, és letakarva még 20 percig pihentettem.

Egy lábasba kevés vizet engedtem,beleraktam a párolóbetétet. Pár perc alatt felforrt a víz, ekkor lekentem a rácsot olajjal, és a szépen megkelt tésztát óvatosan ráhelyeztem.A tésztát is lekentem olajjal, ráraktam a fedőt a lábasra. 17 percig párolódott így, addig nem szabad a fedőt emelgetni.
Ekkor kivettem, ismét lekentem olajjal, nehogy megrepedezzen,majd hagytam langyosra hűlni.
Bár a csehek klasszikus módszere a cérnával való szeletelés, de nekem ez még nem nagyon megy, így egy éles kést használtam erre a célra. :))



Megjegyzés: ebből az adagból csinálhatunk 3 gombócot is, akkor kisebb,formásabb knédliket kapunk. Most én siettem, ezért lett két gombóc. Szép, emberes szeletek lettek így belőle, lefedték az egész tányért. :))
Ha három részre osztjuk a tésztát, akkor 15 percig gőzöljük.

Vigyázzunk,hogy ne legyen túl sok víz az edény alján,nehogy vízben álljon a tészta, mert akkor elázik. Akinek nincs ilyen párolóbetétje, csinálhajta úgy is,hogy a lábasra rákötöz egy tiszta konyharuhát, és arra teszi a tésztát,amit egy nagyobb tállal, vajdlinggal célszerű letakarni.

12 megjegyzés:

Gizi írta...

Nagyon klassz kis bombóckák lettek. Sokszor láttam tv-műsorban, de még soha nem mertem nekiállni. Köszi hogy ilyen részletesen leírtad hogyan kell elkészíteni. Biztosan isteni finom lehet.

Viki írta...

Szemi! de jó hogy leítad. Nem is tudod elképzelni mekkora élmény füz a knédlihez :)) Jaj! nagyon szeretem. Egyszer egy vendégünk még a lisztet is Szlovákiából hozta hozzá, és nálunk készítettük el. Köszönöm a receptet, ezt lehet, hogy kipróbálom, mert nem olyan macerás, mint régen csináltuk.

Szemi írta...

Tényleg nem nehéz az elkészítése. Ha valaki tud bármilyen kelt kalácsot csinálni, az ilyet is tud!

Snöcy írta...

Megcsiáltam ma a knédlidet, nagyon jól sikerült, köszi a receptet!
Én három részre osztottam, és cérnával vágtam, tényleg jobb úgy szeletelni mint a késsel.

Névtelen írta...

Szia. Hálás köszönet a receptért. Az első knédlim és nagyszerűen sikerült. Sakati.

Szemi írta...

Snöcy, Kata, örülök,hogy sikerült és hogy ízlett! :)

Max írta...

Szuper! Hasonló a recept tényleg. Ki fogom ezt is próbálni.

Vicuska írta...

De megkívántattad :D Családommal imádjuk a knédlit, picit másképpen készítem. Megunhatatlan :)

Szemi írta...

Vicuska, te hogy készíted?
Mi sem tudjuk megunni. :))

Nóra írta...

Szemi, én is gondolkodom, hogy hétvégén vendégeknek elkészítem, csak azt nem tudom, hogy ha mondjuk 11re kész, újra lehet melegíteni? Vagy hidegen ehetjük?
Sőt, előző nap nem jó elkészíteni?
És tényleg réteslisztet használsz hozzá? Meg az olajjal kenegetés is meglepett.

Nóra írta...

Ugyan már privát is leveleztünk róla, de itt is leírom, hátha valaki még hezitál, hogy kipróbálja.
Egy kicsit sem macerás, főleg, ha van kenyérgépe az embernek. Én két gombócot gyártottam és pont szép, gömbölyű kis cipócskák lettek. Akkora sikere volt, kerekre nyílt szemek, aztán meg a villámgyors elfogyás, és azt mondták, hogy az egyik legkönnyebb köret, amit készíthettem. Azt is bevallom így utólag, hogy féltem a vendégségnapi macerától, de bőven nem az, miközben főtt más étel, ez szinte magától elkészült.

Szemi írta...

Nóra, nagyon örülök, hogy neked is ilyen jól sikerült és ízlett. Annak pláne örülök, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat a knédli készítésével. Sokan félnek nekiállni, pedig igazán nem kell. :)