2010. március 31., szerda

Húsvéti fonott kalács




Ennek a kalácsnak a receptje már szerepel az oldalamon, ezért nem is írom be külön, IDE kattintva megtalálható.
Gyakran használom ezt a tésztát, mert nagyon finom, igazi foszlós kalácsot tudunk belőle készíteni. Bár rendre kipróbálok újabb recepteket is, ehhez mindig visszatérek.

A receptben megadott mennyiségből két ilyen nagyobb koszorút tudunk csinálni. Ennek az átmérője kb. 25-26 cm volt.
Én most egy nagyot, és két kisebbet csináltam.

A formázása nagyon egyszerű. Mikor kivesszük a gépből a megkelt tésztát, tegyük egy lisztezett deszkára. Ha két koszorút szeretnénk csinálni, osszuk el a tésztát két részre, majd mindegyiket vágjuk még 3 - 3 darabra.
A tésztákat egyenként sodorjuk hosszabb "kígyókká", majd a 3 csíkból fonjunk fonatot a hagyományos módon. A kapott fonott csíkot nyújtogassuk meg kicsit, hogy mindenhol nagyjából egyforma vastag legyen, majd hajlítsuk koszorú formára. A két végét csíptessük össze,és letakarva hagyjuk pihenni 15 percet.
Ekkor kenjük le 1 felvert tojással, a tetejét díszíthetjük mandulaforgáccsal.

A sütőt közben melegítsük elő 50 °C-ra, és az aljába tegyünk egy kis lábasban vizet. A kalácsot tegyük a sütőbe, és hagyjuk még kelni 30 percig . Majd kapcsoljuk a hőfokot 170 °C-ra, és légkeveréssel süssük készre .
A sütés ideje kb. 30 perc, de figyelni kell a tésztát, mert ez sütőnként változó lehet. Amikor ilyen szép pirosra sült, akkor van készen.

Mikor kivettük, rögtön kenjük le a tetejét cukrozott langyos tejjel. Ettől a kalács finom foszlós lesz, a héja pedig szép fényes. A tepsin hagyjuk langyosra hűlni,majd rácsra téve várjuk meg, míg teljesen kihűl.

A közepébe tojásokat ültetve a húsvéti asztalunk dísze lehet.


7 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Jaj de szép lett!!!!

Ottis írta...

Nagyon szép!

Jade írta...

Nagyon szep lett!!

Liza írta...

Nagyon gusztusos, ügyes vagy!

Szemi írta...

Köszi mindenkinek! :)

Gyöngyi írta...

Csuda szép lett, ügyes vagy! Kellemes Húsvéti ünnepet kívánok!

Szemi írta...

Gyöngyi köszönöm, én is kellemes ünnepeket kívánok!