2010. március 19., péntek

Diós-meggyes muffin



Ma fagyasztó ellenőrzést tartottam, rendesen átnéztem, mi minden található eldugva a rekeszek mélyén. Többek közt találtam még egy regiment diót, és pár zacskó meggyet,sőt még málnát is. Sürgősen nekiláttam recepteket keresni, hogy csökkentsem a visszarakandó csomagok mennyiségét. Két okból is: az egyik az,hogy nemsokára jönnek a friss gyümölcsök, addig jó lenne elhasználni a tavalyit. A másik ok még racionálisabb: -ha egyszer kipakolunk valamit a fagyasztóból, soha többet nem tudunk ugyanannyit visszarakni.
Mintha a levegőn megdagadnának a fagyasztott csomagok, képtelenség mindet visszapakolni a helyére.

Így végül a dió és a meggy kintmaradt, ebből szerettem volna valamilyen sütit sütni. Mivel nemrégiben vettem egy muffinsütőt is, eldöntöttem, hogy diós-meggyes muffint fogok sütni.
Mivel pont ilyen receptet nem találtam a neten lévő százezer recept között, összehoztam a következőt. Szerintem jó lett.

Hozzávalók:

30 dkg finomliszt
15 dkg pirított,őrölt dió
15 dkg kristálycukor
1 zacskó sütőpor
7,5 dkg olvasztott vaj
2 egész tojás
2,5 dcl natúr joghurt
2 dcl tejszín
1 dcl tej
3 evőkanál rumaroma
25 dkg meggy


A diókat először száraz serpenyőben megpirítottam, majd ledaráltam. Egy tálban összekevertem a száraz összetevőket: a lisztet, diót,cukrot és sütőport.

Egy másik tálban elkevertem a nedves hozzávalókat: tojást,olvaszott vajat,joghurtot,tejszínt, tejet,rumaromát. Majd a száraz és nedves anyagokat pár gyors mozdulattal összevegyítettem. Nem kell nagyon kidolgozni,mert akkor tömörebb lesz a kisült muffin tésztája.Ha nagyon sűrűnek találjuk, adjunk hozzá még egy pici tejet.
Kapcsoljuk be a sütőt 175 °C-ra.




A muffinformát béleljük ki a papírkapszlikkal. Tegyünk az aljába 1 evőkanálnyi tésztát, arra pedig 2-3 szem meggyet,majd ismét 1 kanálnyi tésztát. A muffinok tetejét díszítsük meggyel, fél dióval.
Rakjuk be a 175 °C-ra forrsósított sütőbe, majd légkeveréssel kb. 35 perc alatt süssük készre.

Megjegyzés: a sütő hőfoka és a sütési idő mindenkinél eltérő lehet, hiszen nem egyformák a sütők. Ezért inkább hurkapálcika segítségével nézzük meg, hogy belül is átsültek-e a muffinok. Akkor jó,ha a tészta nem ragad rá a hurkapálcára.

Ebből az adagból kb. 24 darab közepes muffin süthető.

2 megjegyzés:

Latsia írta...

Hogy nekem miért nem leledzik egyik hűtőmben sem soha meggy?:-((
Na mindegy, szerencsére azért befőtthöz időnként hozzájutok, mert ahogy elnézem ezeket a muffinjaidat, tökéletes párosítás a dióval.
Csodaszépek!!!

Liza írta...

Nagyon fincsi lehet a muffinod, szinte beleharapnék!

Szeretnélek egy játékra meghívni, kérlek nézz be hozzám!