2010. március 14., vasárnap

Bagett teljeskiőrlésű tönkölylisztből



A teljeskiőrlésű rozsos nyanyán felbuzdulva -amitől nagyon finomak lettek a bucik múltkor- ,most teljeskiőrlésű tönkölylisztből készítettem öregtésztát. Be kell látni, hogy az öregtésztával készült kenyerek,péksütik sokkal finomabbak lesznek,mint az enélkül készültek. Megéri tehát egy kicsit előre gondolkodni , és egy nappal a kenyérsütési szándékunk előtt elkészíteni az öregtésztát.

Ha ezt még ráadásul tönkölyliszből készítjük el, biztosak lehetünk benne, hogy kenyerünk nem csak finom,hanem egészséges is lesz.

A búzák ősének nevezett tönkölybúza kártevőkkel és betegségekkel szemben ellenálló, ezért vegyszerek alkalmazása nélkül is termeszthető.
Fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét. Kiemelkedően magas a vitamin és az ásványianyag tartalma.Megtalálható benne szinte a teljes B vitamin csoport /a B12 kivételével/, magas a niacin, az E-vitamin tartalma. Réz,vas mangán,cink tartalma is meghaladja a búzáét. Kalcium,magnézium,foszfor és szeléntartalma szintén számottevő.
Rendszeres,hosszútávú fgyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint csökkenéséhez, megelőzhető vele az érelmeszesedés.
Mivel a a hagyományos gabonaféléknél kisebb a szénhidrát-tartalma, ezért a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető. Esszenciális zsírtartalma jótékonyan hat az idegrendszerre is.

Tönkölybúzából kiváló minőségű kenyér készíthető, melyek hosszabban eltarthatóak,mint a hagyományos fehér kenyerek. A búzalisztet bármely ételnél tönkölyliszttel helyettesíthetjük
Teljes őrlésű lisztjéből tojás hozzáadása nélkül is gyúrható tészta.
/forrás:vitaminsziget.com/

Most pedig lássuk,hogyan is készültek a bagettek. Először is, egy nappal hamarább elkészítettem a tönkölylisztes öregtésztát:

Hozzávalók :

35 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
25 dkg BL-80 kenyérliszt
4 dcl langyos víz
2 evőkanál burgonyapehely
1,2 dkg élesztő
2 kiskanál só
1 kiskanál cukor
1 evőkanál oaj

Mindent belepakoltam a kenyérsütőgép üstjébe, és bekapcsoltam a dagasztóprogramot. Kb. 20 perc alatt szép fényes, rugalmas tésztát dagasztott belőle. Lekapcsoltam a gépet, és a tésztát benne hagytam egy éjszakára. Ha nagyon melegek vannak, akkor tegyük be a hűtőbe.
Másnap elosztottam a tésztát 20 dkg-os darabokra, 5 adagot kaptam belőle. Egyet kint hagytam,a többi ment a fagyasztóba. Onnan bármikor elővehetjük, szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, és már használhatjuk is.

Hozzávalók a bagetthez:

40 dkg BL-80 kenyérliszt
10 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg t.k. tönkölylisztes öregtészta
1,5 dcl langyos tej
2,5 dcl langyos víz
1,5 dkg élesztő
3 evőkanál burgonyapehely
2 evőkanál olaj
1,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
csipetnyi aszkorbinsav

A hozzávalókból dagasszunk rugalmas tésztát. Ezt a műveletet nálam ismét a kenyérsütőgép végezte el kb. 20 perc alatt.
Ekkor kivettem a gépből, kicsit átgyúrtam még kézzel, és átraktam egy kelesztőtálba. Meleg helyen 20 percig hagytam pihenni, ekkor kicsit átgyúrtam,majd további 40 perc alatt a duplájára kelesztettem.



Ekkor kivettem, és lisztezett gyúródeszkára borítottam. A tésztát két részre osztottam. Egy sodrófa segítségével mindkettőt téglalap alakúra nyújtottam. Az egyikre reszeltem kb. 5-6 dkg füstölt sajtot /ez elhagyható/. Mindkettőt feltekertem, és egy sütőpapírral bélelt tepsire raktam egymástól messzire, a tepsi két szélére.
Ekkor megfogtam középen a papírt, és felfelé húztam. Így a két bagett egymás mellé került,de úgy,hogy köztük volt a sütőpapír. A két szélére is raktam hosszában támasztékot, ami megakadályozta,hogy a bagettek nagyon elterüljenek.
Vastagabb konyharuhával letakartam, és még 45 percig kelni hagytam.

A vége felé bekapcsoltam a sütőt 200 °C-ra, és a sütő aljába egy lábasban vizet raktam. Mikor szépen megkeltek, a sütőpapírt óvatosan visszahúztam az eredeti helyére, így a bagettek távolabbra kerültek egymástól. A tetejüket pengével bevágtam, és vártam kb. 5 percet, míg szépen szétnyíltak. Ekkor lekentem a tetejüket langyos vízzel. Az egyik tetejére szezámmagot szórtam, a másikra, amelyikben belül is sajt volt, a tetejére is reszeltem a füstölt sajtból.



Beraktam a tepsit a sütőbe, majd 10 perc után visszavettem a hőfokot 180 °C-ra. További 30 percig sütöttem , majd amikor szép piros lett a külsejük, kivettem,és hideg vízzel lespricceltem.
A tepsin hagytam őket kihűlni.
Illetve nem egészen... Nem bírtam kivárni,hogy kihűljenek, még melegen megvágtam az egyiket, mert annyira jó illatuk volt,hogy muszáj volt megkóstolnom. :))

Nagyon finomak lettek, a belsejük puha, lyukacsos, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.
3 napja sütöttem, egy csücsök maradt még mára is , és igazolhatom,hogy tényleg ugyanolyan finom maradt még harmadnapra is!

7 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Ez maga a tökély! Gyönyörű lett!!!

Brigitta írta...

Gratulálok,gyönyörű!

Gizi írta...

Én is csatlakozom Vikihez, GYÖNYÖRŰ!!!!

Viki írta...

Nagyon szuper! Csodálatos, gratulálok Neked. Elhiszem, mekkora öröm, és hogy nem birtad kivárni, amig kihül:) én sem tudtam volna.

Szemi írta...

Köszönöm !

Tímea írta...

Elkészítettem a bagetteket, nagyon jól sikerültek és nagyon finomak lettek.Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra sok recept tetszik amit ki is fogok próbálni. Néha már nem tudom mit főzzek,de itt rengeteg ötletet kaptam. Köszi a recepteket.
Timi

Szemi írta...

Tímea, nagyon örülök, hogy neked is ízlett! Annak még jobban, hogy találsz nálam pár használható ötletet. :)