2010. január 27., szerda

Narancsos-gyömbéres tea

A gyömbér hazánkban még méltatlanul kevéssé használt fűszer- és gyógynövény.Pedig felhasználásának módja szinte végtelen.Illata pikáns, fűszeresen friss.
Természetes görcsoldó és fájdalomcsillapító hatása van, használhatjuk ízületi gyulladás kezelésére, mert gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz. Memóriajavító, az utazás okozta émelygést is csökkenti.Idegkimerültség esetén a fáradt szervezetet támogatja.Erősíti az immunrendszert, az influenzavírusok elpusztításában is szerepet játszik.Hatásos növényi véralvadásgátló, csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást.Az egyik leghatékonyabb afrodiziákum.
Illóolaja sebek és zúzódások gyógyulását gyorsítja.

Most egy teát főztem belőle, a receptet Ízlésszindróma oldalán találtam még tavaly októberben. Nagyon tudom ajánlani ezekben az influenza-járványos időkben. Tökéletes immunerősítő,ráadásul még finom is!

Hozzávalók:

2,5 dkg gyömbér
6 dcl víz
1 narancs
2 evőkanál méz

Hámozzuk meg a gyömbért és szeleteljuk fel kis kockákra.Tegyük bele a vízbe ,majd lassú tűzön főzzük 20-25 percig. Szűrjük le, picit hűtsük ki, majd tegyük bele a narancs kifacsart levét, és ízesítsük a mézzel.

Ehetünk mellé gyömbéres kekszet!

Megjegyzés: ha már öregebb a gyömbér, akkor kicsit csípősebb lesz az ital. Ilyenkor főzzük rövidebb ideig, kb. 10 percig.


1 megjegyzés:

TeaMami írta...

Nagyon finoman hangzik! :)
Imádom a gyömbért, hosszan szaglászom aromaterápiailag, mielőtt használom. A minap gyömbéres limonádét készítettem, fenséges illatokkal telt meg a lakás.
Ezt a teát is rögvest kipróbálom, köszönöm a receptet. :)